Річниця урочистого початку служіння Папи Франциска та іменини Венедикта XVI
  • Втр, 19/03/2019 - 09:42

Урочистість святого Йосифа, Обручника Діви Марії та Покровителя Вселенської Церкви – це вихідний день у Ватикані, а також річниця інавгурації понтифікату Папи Франциска та іменини вислуженого Папи Венедикта XVI

«Дорогі брати й сестри! Дякую Господу Богу за те, що можу відслужити цю Святу Месу з нагоди початку Петрового служіння в урочистість святого Йосифа, Обручника Пречистої Діви Марії та Небесного покровителя Вселенської Церкви: це дуже багатий змістом збіг, як також – іменини мого шанованого попередника», – цими словами шість років тому, 19 березня 2013 р., Папа Франциск розпочав проповідь під час Святої Меси на площі Святого Петра з нагоди урочистого початку свого служіння.

«Моліться за мене»…

Протягом кількох днів, що минули від його обрання, світ спостерігав за численними несподіванками, якими він не переставав дивувати. То ж і перед згаданою Святою Месою трапилася подія, яка провіщала стиль цього понтифікату: проїжджаючи площею Святого Петра між секторами, в яких розмістилися паломники, Папа Франциск побачив паралізованого чоловіка, зійшов з автомобіля, обійняв і поцілував його. Уважність і близькість до «найменших» – це заклики, які не сходять з його уст.

«Оберігати Ісуса з Марією, оберігати все творіння, оберігати кожну людину, особливо, бідну, оберігати нас самих: ось яке служіння покликаний здійснювати Єпископ Риму, але до якого покликані ми всі, щоб знову засяяла зоря надії: оберігаймо з любов’ю все те, що Бог нам подарував», – закликав Папа Франциск наприкінці проповіді, додаючи: «Прошу заступництва Пречистої Діви Марії, святого Йосифа, святих Петра і Павла, святого Франциска, щоб Святий Дух супроводжував моє служіння, а всім вам кажу: моліться за мене!».

… і за попередника

Цими останніми словами Святіший Отець дав нам підказку про те, якого подарунка очікує від нас не лише з нагоди річниць і пам’ятних дат, але кожного дня – молитви. Згадаймо у своїх молитвах також і його попередника Венедикта XVI, який під час Хрищення у день свого народження отримав ім’я Йозеф. Адже немає жодного сумніву в тому, що обравши затворницький стиль для останнього етапу свого життя, він щодня, як обіцяв, коли прощався, молиться за всіх нас.