СДМ в Лісабоні: Перша леді Польщі зустрілася з українськими паломниками
  • Пон, 07/08/2023 - 11:58

Дружину Президента Польщі, яка очолює офіційну делегацію з цієї країни на СДМ в Лісабоні, супроводжує Посол при Святому Престолі, який поділився думками про важливість української участі в цьому заході.

З Польщі разом з учасниками Світового дня молоді до Португалії приїхала дружина Президента пані Аґата Корнгаузер-Дуда, яка брала участь у різних заходах і мала окрему зустріч з українськими паломниками. Першу леді супроводжував Посол Польщі при Святому Престолі Адам Кв’ятковський, який в інтерв’ю для польської редакції Радіо Ватикану розповів, що вона відвідувала сектори, в яких паломники очікували на зустріч з Папою Франциском.

«Особливо зворушливою була зустріч з молоддю України, якої Перша леді дуже прагнула», – зазначив посол, наголошуючи на важливості присутності в Лісабоні молодих українців, які свідчать про те, що вони переживають внаслідок російської агресії, і моляться разом з Папою за мир. «Це дуже зворушливі моменти, тому що, з одного боку, ми знаємо про те, що відбувається в їхніх містах, а з іншого боку, дуже багато з цих місць Перша леді вже відвідувала особисто», – пояснив він.

«Вони розповідали про те, як вони переживають те, що відбувається в Україні, як вони переживають цю російську агресію. Серед них були також ті, хто втратив близьких. Святіший Отець зустрівся з частиною цієї групи, і вони розповіли, що одна з їхніх подруг дала Святішому Отцеві фотографію свого вбитого батька, і Святіший Отець плакав у той момент. Це важкі моменти, тому що ми усвідомлюємо страждання, які лягли на їхні плечі. Бо найбільшими жертвами війни є цивільне населення, мирні люди, діти, жінки чи особи похилого віку», – зазначив Адам Кв’ятковський, додаючи, що деякі з людей, з якими вони зустрічалися в Лісабоні, живуть сьогодні в Польщі або в інших країнах світу, тому що втратили домівку. «Їхні домівки зруйновані, вони чекають, коли зможуть до них повернутися. Але тепер вони тут. Вони моляться за мир. Вони переконані, що в цей важкий момент вони повинні бути тут. Вони повинні молитися за мир разом зі Святішим Отцем. Це була дуже зворушлива зустріч», – підкреслив посол, зазначаючи, що присутність української молоді в Лісабоні є прекрасним свідченням, а тому необхідна.

«Потрібна також солідарність з нашими сусідами, з тими, хто сьогодні захищає свою незалежність, але хто також захищає, в певному сенсі, ті ж самі цінності, які є фундаментальними для нас, які є дуже важливими для нас», – наголосив дипломат. Саме тому, за його словами, Перша леді підкреслювала, що зустріч з українськими паломниками є дуже важливою для неї.