Синод Єпископів, 10 жовтня. Виступи учасників-слухачів
  • Нед, 12/10/2014 - 13:35

В п'ятницю, 10 жовтня, на дев'ятій загальнійї конгрегації, 185 синодальних отців вислухали 15 доповідей учасників-слухачів (з них 6 подружніх пар). Майже всі вони - миряни, задіяні в пастирській допомозі сім'ям, в галузі біоетики чи екології людини.

Промовці згадали про важке становище християнських сімей на Близькому Сході, особливо в Іраку. Війна руйнує сім'ї та розділяє їх міграцією, позбавляє майбутнього молодь і залишає на самоті літніх людей. Єдність сім'ї на Близькому Сході піддається сьогодні важким випробуванням. Перед цією трагедією Церква є для них справжньою лристанню, «сім'єю сімей», яка дарує надію і розраду. Було підкреслено також, що сім'ї та подружні пари покликані стати посередниками миру і примирення в суспільстві.

Деякі учасники-слухачі відзначили необхідність більшої уваги Церкви до сімейних проблем, що стосуються інтимного життя подружжя. Пастирські центри та католицькі навчальні заклади повинні готувати не "технічних фахівців", а пастирських працівників, здатних підходити до сімейної тематики, грунтуючись на католицькій антропології. Священики повинні бути краще підготовлені в області душпастирства сім'ї, вони повинні вміти представляти позитивно природні методи планування сім'ї, які зміцнюють життя подружньої пари.

Необхідно просувати діалог між Церквою і державою, щоб вірні миряни мали можливість захищати права сім'ї та право на життя, сприяючи формуванню держави з людським обличчям. Миряни покликані до активних дій для публічного захисту сімейних цінностей.

Знову був поставлений акцент на пастирському супроводі подружжя не тільки до одруження, але і після нього. Учасники звернули увагу Отців Синоду на страждання людей, які втратили своїх близьких, - вдів, сиріт і батьків, які втратили дітей. Вони, як ніхто інший, потребують допомоги Церкви в тому, щоб їх вислухали і не залишили в «байдужій пустелі», щоб їх віра не похитнулася.

На цьому зібранні мова йшла і про «екологію людини», яка може допомогти протистояти негативним наслідкам глобалізації: часто вона несе в собі моделі життя, що суперечать вірі. Прозвучало тверде засудження домашнього насильства, особливо над жінками.

Нарешті, учасники-слухачі відзначили важливість спілкування всередині сім'ї, спільної участі у вихованні дітей і насамперед молитви, що допомагає зміцнити єдність сім'ї.