Синод: кардинал Ерде розповів про труднощі написання Доповіді після дискусій і про висвітлення її в ЗМІ
  • Чтв, 16/10/2014 - 19:12

Гарячі суперечки в усьому світі викликала Доповідь після дискусій, зачитана на Синоді Єпископів генеральним доповідачем кардиналом Петером Ерде. Ось як коментує цей текст сам кардинал:

«Найбільша проблема виникала, коли якась ідея виходила назовні після 30-40 доповідей, тому що кожен формулював те ж саме, але по-своєму. Якій термінології віддати перевагу в цьому випадку? Який акцент поставити? Як виразити стилістично той факт, що одна думка прозвучала в чотирьох доповідях, а інша - в сорока? Місцями можна було сказати, що «багато хто пропонує» або «деякі говорять», але це не завжди стилістично можливо. Зрозуміло, текст є результатом роботи 16 фахівців, співробітників Секретаріату, генерального секретаря Синоду, спеціального секретаря асамблеї. Вони працювали разом і досить швидко, оскільки терміни були визначені: в неділю вранці вона мала бути готова, адже перекладачам теж потрібно було дати час. Так і виник цей документ, який, по-моєму, містить хоча б головні теми дискусії».

«Цей текст являє собою проміжний етап роботи Синоду, а не підсумок Синоду. Сподіваємося, що після дискусій цього тижня ми прийдемо до підсумкової доповіді, яка буде прийнята абсолютною більшістю. До того ж цей текст не був навіть представлений на голосування, це лише проміжний текст для подальшої роботи. Думаю, що інтерес всесвітніх мас-медіа так великий тому, що в деяких абзацах вони побачили більше, ніж було сказано насправді. Тому на цьому тижні, сподіваюся, ми прийдемо до більшої чіткості, яка не залишить ніякої двозначності в окремих розділах. Це необхідно й тому, що віруючі мають потребу в чіткому слові, в підбадьоренні, в повчанні, в скуровуючому голосі, також і для того, щоб потім говорити про це у своїх єпархіях та помісних Церквах».

Чи повинні ми чекати конкретних відповідей?

«Звісно, ​​ні! Функція цього синодального зібрання не в тому, щоб дати конкретні відповіді, а в тому, щоб викласти питання і зібрати аргументи і пропозиції».

Кардинал пояснив, що також і підсумковий документ наступної Асамблеї в 2015 року не буде документом Учительства Церкви. Він може стати ним, якщо Святіший Отець прийме його або ж складе свій текст на основі роботи Синоду. Присутність Папи на дискусіях відіграє велику роль, зазначив кардинал Ердо, підкресливши, що загальне враження від роботи цієї Асамблеї - це любов всіх її учасників до Церкви.

«Ми хочемо виконати місію, ввірену нам Господом: нести послання Ісуса Христа, а не вигадувати нове послання»