Сьогодні у римо-католиків П'ятидесятниця
  • Нед, 15/05/2016 - 09:41

Розповідь про зішестя Святого Духа пригадує опис встановлення Євхаристії.

Під час Святої Меси священик повторює те, що Ісус вчинив під час Святої Вечері: взяв хліб, ламав, давав своїм учням… Це розповідь, але ми знаємо, що коли ці слова повторює священик перед спільнотою віруючих, тоді ця подія здійснюється наново. Те, що відбулося тієї ночі, знову звершується на вівтарі. Щось схоже діється, коли ми з вірою слухаємо розповідь про П’ятидесятницю. Те, що сталося того дня, повторюється знову. Сьогодні ми також повинні пережити П’ятидесятницю. Всі, хто духовно входить у Горницю з вірою і великим прагненням отримати Святого Духа, отримають Його. Ісус прагне дати Його нам більше, ніж ми прагнемо Його отримати.

Опис змісту П’ятидесятниці займає в Біблії лише один вірш: «Усі вони сповнились Святим Духом» (Ді 2,4). Ми повинні зрозуміти, що означають цих декілька слів. Коли говориться, що всі наповнилися Святим Духом, – це значить, що всі були наповнені любов’ю Бога. Апостоли переконливо відчули, що Бог їх дуже любить. Вони були занурені в Його любов. Підтверджує нам це святий Павло, коли говорить, що Божа любов влита в серця наші Святим Духом, що нам даний (Рим 5,5). Апостоли отримали Святого Духа, тобто отримали дар нового серця, відбулася пересадка: Бог усунув серце з каменю, а дав серце з тіла. Такою є суть П’ятидесятниці: істинно і глибоко відчути те, що є змістом Біблії – любов Бога. Я чув стільки свідоцтв людей, які говорили «В цей момент я вперше зрозумів, що означає бути дитиною Бога», а одна жінка сказала: «Я прожила все життя з гірким почуттям, що мене ніхто не любить. В цей момент це почуття зникло і більше ніколи не повернулося».

Що потрібно зробити, щоб отримати Святого Духа? Відповідь ми знаходимо у Святому Писанні. Читаючи Новий Завіт, ми усвідомлюємо, що кожного разу, коли Святий Дух сходить на когось, це відбувається лише тому, що ця людина молиться. Дух Святий зійшов на Ісуса у момент хрещення, коли Ісус молився, як говорить святий Лука. Дух Святий зійшов на Апостолів, коли вони однодушно перебували на молитві. А що говорить Ісус? «Отак коли ви, злими бувши, умієте давати дітям вашим дари добрі, оскільки більш Отець небесний дасть Святого Духа тим, що у нього просять» (Лк 11,13). Це все вказує нам, що стосовно Святого Духа ми не маємо іншої сили, як міць молитви.

Друга справа, пов’язана з першою: гаряче прагнути отримати Святого Духа. Потім потрібно запросити Його: «Прийди, Святий Дух!» Чи ти прийшов би до когось додому без запрошення? Також Святий Дух не приходить, якщо його не кличуть. Але його потрібно запросити всерйоз. Часом ми говоримо «Прийди Святий Дух, наповни наш розум, наповни наш дім», але пошепки додаємо: «Тільки без надзвичайності!» Це означає, що ми ставимо умови, а Святий Дух може прийти лише тоді, коли ми залишаємо Йому цілковиту свободу. Він запитує Тебе сьогодні: «Чи хочеш віддати мені контроль над своїм життям?»

о. Павло Одуй, OFM Conv

 

Молитва Пія ХІІ до Святого Духа!

Прийди, Святий Духу, вибери моє тіло на свій храм! Прийди і залишся зі мною назавжди!

Дай мені глибоку любов до Пресвятого Серця Ісуса, щоб я служив Йому всім серцем, усією душею, усіма силами своїми. Тобі дарую я всі здібності свого тіла і душі. Володій всіма моїми пристрастями, почуттями та емоціями. Візьми мій розум і волю мою, пам’ять і уяву. О Святий Духу любові, дай мені щедру міру Твоєї дієвої благодаті. Дай мені повноту всіх чеснот; збільш віру мою, зміцни надію, утверди мою довіру і розпали мою любов. Даруй мені свої сім дарів, свої плоди і блаженства. Пресвята Трійце, нехай душа моя стане Твоїм храмом. Амінь.

(Пій XII)