Світові Дні Молоді у Кракові виходять на високий фінал
  • Чтв, 28/07/2016 - 21:25

Папа Франциск прибув до Кракова 27 липня.  Відтак, у кафедральному соборі на Вавелі відбулася церемонія привітання за участі Президента РП Анджея Дуди.  Згодом Папа відправив  Святу Месу у монастирі на Ясній Горі у Ченстохові з нагоди 1050-ліття Хрещення Польщі.

У п’ятницю 29 липня Папа має прибути  до Освенціма, де помолиться за душі безвинно закатованих  в’язнів у колишньому німецькому нацистському концентраційному таборі Аушвіц-Біркенау. А в суботу 30 липня у Санктуарії Божого Милосердя у краківських Лаґєвніках відбудеться Літургія Поєднання за участю молоді. Ввечері ж Святіший Отець прибуде до Бжеґів на Campus Misericordiae, де о 19:30 буде відкрито духовне спілкування з молоддю. А в неділю Папа Франциск відправить Святу Месу Послання на закінчення зустрічі молоді. Цього ж дня Святіший Отець також оголосить місце і рік чергових Світових Днів Молоді.

Загалом, зустріч з молоддю з цілого світу відбудеться, за словами Святішого Отця, «під знаком милосердя у цьому Ювілейному році та у вдячній і відданій пам’яті святого Івана Павла ІІ, який був архітектором Світових Днів Молоді та  провідником польського народу на його нещодавньому шляху до свободи».

Відтак, Світові Дні Молоді (СДМ), приїзд багатьох тисяч паломників, де серед зарубіжних учасників юних українців, мабуть, найбільше (близько 50 тис.!) – це не лише надзвичайно важлива духовна подія, але і великий виклик для поляків, над яким одночасно працює багато інституцій. Польське Міністерство Закордонних Справ від самого початку активно приєдналося до організації СДМ. Отож, на інтернет-сторінці МЗС у польській та англомовних версіях  нині знаходяться спеціальні закладки присвячені Світовим Дням Молоді. На сторінці msz.gov.pl можна знайти найважливішу інформацію щодо реєстрації та участі у події, необхідних консульських питаннях, а також найновіші публікації пов’язані зі СДМ. Учасники також можуть ознайомитись з інтерактивними інформаційними графіками, котрі підкажуть які документи є обов’язковими для участі у СДМ.

З нагоди Світових Днів Молоді МЗС спільно з Інститутом Національної Пам’яті та Редутом Доброго Ім’я приготувало дві публікації – путівник для паломників і порадник для господарів, котрі приймають їх у своїх домах. Перша – «1050 років. Путівник по історії Польщі 966-2016», у півмільйонному накладі, становить посібник знань про історію Польщі для іноземних паломників. Публікація доступна у дев’яти мовах: англійській, французькій, німецькій, іспанській, польській, португальській, російській, українській та італійській. Друга – «Посол Польскості» видана  числом у 250-ти тис.  примірників і є порадником промоції Польщі для господарів, котрі приймають паломників.

Зазначимо, що Польща є господарем СДМ вдруге – попередньо вона  приймала молодь у серпні 1991 року у Ченстохові. Ініціатором Світових Днів Молоді був польський Папа – святий Іван Павло ІІ. Офіційним днем започаткування Світових Днів Молоді визнається 20 грудня 1985 року, коли Іван Павло ІІ на передріздвяній зустрічі висловив  прагнення, щоби Світові Дні Молоді відбувалися регулярно щороку у Вербну неділю, як дієцезіальна зустріч, а кожних два-три роки у визначеному ним місці як міжнародна зустріч. До речі, перші Світові Дні Молоді були організовані у столиці Аргентини – Буенос-Айресі, котре, як відомо є рідним містом для нинішнього Папи Франциска.

Ігор Галущак