Святіший Отець закликав зберігати єдність віри і традицій
  • Птн, 29/01/2016 - 20:27

Життя Церкви ґрунтується на милосерді, а первинною істиною католицької спільноти залишається любов Христа. Цим твердженням Папа почав своє звернення до учасників Пленарного засідання Конгрегації віровчення на завершення його роботи.

Понтифік висловив побажання, щоб у Рік Милосердя центральне місце в житті кожного християнина займали вчинки милосердя для душі й тіла ближнього. Бог запитає нас, чи ми нагодували голодного і напоїли спраглого, допомогли людині позбутися сумніву, приймали грішників, навчаючи і даючи надію, чи боролися з безграмотністю, особливо в питаннях віри.

За словами Святішого Отця, через віру і милосердя ми починаємо розуміти і об'єднуватися з таємницею Любові, якою є Сам Бог. Його справжнє милосердя стало милосердям любові через Ісуса Христа, Який втілився, щоб врятувати людей. На цій істині, додав Франциск, базується завдання, що покладено на Конгрегацію віровчення, бо віра християнина не обмежується тільки умінням зберігати пам'ять про жертву Христа - це ще й життя в любові. Тому зусилля дикастерії повинні спрямовуватися на збереження єдності віри і традицій.

"Щоб здійснювати цю місію, потрібні колективні зусилля", - сказав Франциск. У зв'язку з цим він підтримав співпрацю Конгрегації віровчення з експертами та членами інших комісій, які "допомагають Конференції єпископів і окремим єпископам в їх роботі на благо віровчення в цей час швидких змін і проблем все більшої складності".

Друге питання, якого торкнувся Понтифік, стосувалося взаємодоповнюваності єрархічних і теологічних дарів, які повинні служити на благо Католицької Церкви та світу. Зв'язок між цими дарами випливає з єдності Бога в трьох Особах. Саме ці витоки дозволяють католицькій спільноті залишатися "народом, єдність якого випливає з єдності Отця, Сина і Святого Духа".