Святий Престол на сесії ОАД: криза в Нікараґуа викликає занепокоєння
  • Птн, 23/06/2023 - 14:12

Заступник Секретаря Святого Престолу в справах стосунків з державами взяв участь у черговій сесії Організації Американських Держав, де звернув увагу на різні кризові ситуації в регіоні.

Визнання гідності, притаманної кожній людині, прагнення до спільного блага, повага та заохочення фундаментальних прав людини, включаючи свободу релігії та переконань і свободу вираження поглядів, інтеграція етнічних меншин та турбота про спільний дім. Це деякі з принципів, про які нагадав монсеньйор Мірослав Ваховскі, Заступник Державного Секретаря Святого Престолу у справах стосунків з державами і міжнародними організаціями, голова делегації Святого Престолу, виступаючи 21 червня 2023 р. під час 53-ї звичайної сесії Організації Американських Держав (ОАД) у Вашингтоні, присвяченої темі: «Зміцнення культури демократичної відповідальності шляхом просування, захисту та рівності прав людини на американському континенті».

Посилаючись на слова Папи Франциска, звернені до членів дипломатичного корпусу, акредитованого при Святому Престолі, під час традиційної зустрічі на початку року, монсеньйор Ваховскі пригадав, як, скеровуючи погляд на американський континент, він говорив про «численні політичні кризи в різних країнах, ситуації, які сигналізують про ослаблення демократії», загострюючи нагальні проблеми громадян. Криза в Нікарагуа, зазначив глава делегації Святого Престолу, викликає «особливе занепокоєння»: вона торкається «як людей, так і інституцій, включаючи католиків і Католицьку Церкву».

Очевидним прикладом, за словами ватиканського дипломата, є «несправедливе позбавлення волі» єпископа Роландо Хосе Альвареса Лаґоса. Святий Престол переконаний «в необхідності подолання односторонньої логіки і в необхідності разом постійно трудитися задля загального блага». Це, як зазначив монсеньйор Ваховскі, включає в себе конкретні пошуки миру, який, заснований на правді, справедливості, свободі і любові, «досягається через терпеливе здійснення діалогу».

У промові представника Святого Престолу також йшлося про сучасні гуманітарні виклики в Америці, з особливим наголосом на драматичній ситуації на Гаїті, «чия нинішня політична та соціальна криза руйнує надії її народу». Святий Престол, нагадав він, високо цінує зусилля, докладені ОДА на підтримку цієї країни, нагадуючи про участь у Робочій групі з питань Гаїті, зокрема в галузі гуманітарної допомоги, і запевняючи підтримку в «просуванні необхідної допомоги». через місцеві католицькі благодійні структури. Врешті, ватиканський дипломат підтвердив зобов'язання продовжувати будувати мости діалогу та порозуміння на користь найслабших і тих, хто живе в умовах маргіналізації.