Святий Престол: торгівля людьми – огидний злочин, якому треба протидіяти
  • Втр, 04/07/2023 - 14:22

Тимчасовий повірений у справах Постійної місії Святого Престолу при ООН в Женеві вкотре наголошує на жахливості явища торгівлі людьми, яке сьогодні також підживлюється зловживаннями технологіями та соціальними мережами.

Святий Престол «рішуче засуджує всі форми торгівлі людьми, експлуатації та сучасного рабства», вкотре стверджує «недоторканну божественну гідність кожної людини» та поновлює свою відданість боротьбі з «цими огидними злочинами у всіх їхніх формах». Виступаючи нещодавно перед учасниками 53-ї чергової сесії Ради ООН з прав людини, монсеньйор Джон Д. Путцер, Тимчасовий повірений у справах місії Постійного Спостерігача Святого Престолу при ООН в Женеві, поділився занепокоєнням з приводу висновків доповіді Спеціального доповідача з питань торгівлі людьми.

Гуманітарні кризи підживлюють торгівлю людьми

«Торгівля людьми, – йдеться в заяві, – це трагічна реальність, яка сьогодні посилюється зростаючою кількістю гуманітарних і біженських криз, особливо тих, що є наслідком війни, зміни клімату і бідності». Неминучими жертвами стають «мігранти, біженці, шукачі притулку та вимушені переселенці», які часто потрапляють у тенета різних форм торгівлі людьми, особливо жінки та діти, «також і через домашнє або сексуальне насильство та трудову експлуатацію».

Загрози, пов’язані з технологіями

Представник Святого Престолу також звернув увагу на те, що поряд з великими можливостями, які сьогодні пропонують нові технології, існують і ризики, пов'язані з їхнім стрімким розвитком. Для торговців людьми вони можуть стати додатковим інструментом для «експлуатації жертв та організації їхнього переміщення». Прикладом цього є соціальні мережі, які дедалі частіше використовуються для «визначення та вербування жертв, особливо дітей». У той час як для запобігання та боротьби з цим сумним явищем потрібні ще більш ефективні міжнародні заходи, існує також потреба в розробці цільових політик для захисту, допомоги та реінтеграції жертв. Один з прикладів: підвищуючи обізнаність про безпечне використання інтернету і соціальних мереж, як зазначив монсеньйор Путцер, можна було б сприяти зменшенню ризику того, що діти і підлітки ставатимуть жертвами торгівлі людьми онлайн.