Тижневий огляд: Папа і Апостольський Престіл (01.06 – 07.06)
  • Срд, 10/06/2015 - 00:06

У понеділок,  1 червня 2015 р., вранці, під час Святої Меси в каплиці «Дому святої Марти», Папа Франциск, коментуючи притчу про нечесних виноградарів, зауважив, що історія любові Бога до Його народу «здається історією поразок». Та вона завершується великою любов’ю Бога, Який із того, що викинули, немов непотріб, виводить спасіння: через Свого відкиненого Сина спасає нас усіх».

8 червня 2015 року о 13:00 Комісія УГКЦ Справедливість і Мир на Заклик Католицької Акції (Італія) запросила до Акції «Одна хвилина задля миру». До участі у заході-молитві закликалися усі небайдужі християни, організації та спільноти. 8 червня 2015 року Папа Франциск, після паломництва до Святої Землі, запросив до свого «дому» президентів Ізраїлю та Палестинської автономії на зустріч молитви за мир. Папа також закликав Церкву молитися за цю безпрецедентну подію, яка зосередила на собі увагу світової громадськості.

Папа Франциск звернувся за допомогою відеопослання до мешканців Боснії і Герцеговини кілька днів перед початком свої Апостольської подорожі до Сараєво,  заохочуючи приєднатися до його молитов за те, щоб ця Апостольська подорож змогла принести сподівані плоди для християнської спільноти та всього суспільства».

Нова енцикліка Франциска, присвячена питанням екології, буде мати назву: «Laudato sii», тобто «будь прославлений».  Ці слова походять із пісні «Похвала створінню», відомої також як «гімн св. Франциска» або «Заспів сонцю». Ватиканський прес-центр оприлюднив, що нова енцикліка Папи Франциска побачить світ 18 червня.

Ірландія пішла далі, ніж язичництво, і «кинула виклик Богу», легалізувавши одностатеві шлюби, заявив кардинал Реймонд Берк. - «Я хочу сказати, що це виклик, кинутий Богу. Це просто неймовірно. Язичники могли терпіти гомосексуальну поведінку, але вони ніколи не наважувалися говорити, що це шлюб».

А держсекретар Ватикану кардинал Паролін заявив, що результати ірландського референдуму на підтримку визнання подружжям зв'язок осіб тої самої статі є «не лише поразкою християнських засад, але поразкою людства».

Префект Конгрегації у справах Божого культу і дисципліни Таїнств закликає, щоб після жовтневого Синоду Єпископів про сім’ю ніхто не сподівався на будь-які революційні зміни у справі допуску до Причастя розлучених, що живуть в новому зв’язку. Кардинал Роберт Сара чітко зазначив, що у цій сфері не може бути жодних змін, бо не можна змінювати Євангеліє.

2 червня 1979 року відбувся візит Папи св. Івана Павла ІІ у Польщу. Це був перший візит Папи в комуністичну країну. Вийшовши з літака, Папа поцілував землю. Папська Служба Божа на головній варшавській площі зібрала більше як 3 млн. вірних. В часі Служби Божої Папа звернувся до вірних з закликом боротися проти усього, що руйнує людське достоїнство. Наступного року поляки розпочали перший в історії страйк в комуністичній країні. Це стало початком падіння комуністичних режимів на європейському континенті.

У середу, 3 червня, стало відомо, що в часі свого візиту в Боснію і Герцеговину Святіший Отець не відвідуватиме Меджугор’є. Папа Франциск відвідає 6 червня цього року столицю Боснії і Герцеговини Сараєво. Також не передбачено якогоїсь спеціальної зустрічі з особами, які твердять, що приймають у Меджугор’ї об’явлення від Богородиці. Парафіяльна делегація із Меджугор’я розглядатиметься як й інші парафіяльні делегації.

Наступна серія середових повчань Папи Франциска про сім’ю буде присвячена різним випробуванням, яких вона зазнає, і під час загальної аудієнції 3 червня 2015 р. він говорив про перше із них – про бідність.

У четвер, 4 червня,  в урочистість Найсвятіших Тіла і Крові Христових, після завершенні богослуження та традиційного Євхаристійного процесійного похід до базиліки Святої Марії (Santa Maria Maggiore), Папа Франциск відвідав Папську базиліку, щоб помолитись до Пресвятої Богородиці та віддати під Її покров Апостольські відвідини Сараєво, які були заплановані на  суботу, 6 червня.

У суботу, 6 червня 2015 року, розпочалася перша Апостольська подорож до Боснії і Герцеговини теперішнього Наступника святого Петра, гаслом якої є Ісусові слова: «Мир нехай буде з вами».

Понад 65 тисяч вірних зібрались вранці 6 червня на стадіоні в Сараєво, щоб взяти участь у Святій Месі разом із Папою Франциском.   У проповіді Проповідник наголосив, що задум миру, який Господь підготував для людства, завжди зустрічає опір з боку людини та з боку злого духа. Вселенський Архиєрей пригадав слова апостола Павла про те, як слід будувати мир: «Вдягніться, отже, як вибрані Божі, у серце співчутливе, доброту, смиренність, лагідність, довготерпеливість, терплячи один одного і прощаючи одне одному взаємно, коли б хтось мав на кого скаргу. Так, як Господь простив вам, чиніть і ви так само». Ось такою повинна бути поведінка миротворців, тих, які будують мир у щоденному житті. Але Папа теж закликав не піддаватись ілюзіям, мовляв мир залежить виключно від нас. Мир – це Божий дар, адже Господь вписує в нашому серці те, як слід поводитись, щоб бути справжніми будівничими миру. І лише примирившись із Господом Богом, людина може стати миротворцем, будівничим мирного співжиття. 

Під час міжрелігійної та екуменічної зустрічі, що відбулася в францисканському міжнародному студентському центрі Сараєво, Папа  говорив  про необхідність діалогу у такій складійї з релігійної та конфесійної точки зору країні, як Боснія та Герцеговина. «Одночасно, - зауважив Святіший Отець, - завжди корисним буде пам’ятати про те, що діалог, для того, аби бути справжнім й ефективним, вимагає сформованої ідентичності: без сформованої ідентичності діалог є даремним або шкідливим».

Папа зустрівся з духовенством, чернецтвом і семінаристами Боснії і Герцеговини. Пояснюючи, що означає тут і тепер служити Божому стаду, Глава Католицької Церкви зауважує, що слід оберігати овець, які перебувають у вівчарні, але також – виходити на пошуки тих, які не вміють віднайти шлях, що веде до Ісуса. З цього випливає заклик творити «відкриті католицькі спільноти», здатні до гостинності, зустрічі та сміливості в євангельському свідченні.

Зустріч Святішого Отця з юнаками і дівчатами, що відбулася в молодіжному центрі ім. Івана Павла ІІ, стала заключною подією його одноденного Апостольського візиту до Сараєво, здійсненого у суботу.  Вона пройшла у формі свідчень, молитви, співів і танців у тому місці, в якому молодь після закінчення війни спільно анґажується у проекти, покликані сприяти мирному співжиттю та міжрелігійному й міжетнічному діалогові.

Під час повернення до Ватикану, Папа Франциск відповів на запитання журналістів:  «Не вистачить лише говорити про мир, слід творити мир. А хто говорить про мир, але підтримує війну, наприклад, продаючи зброю, той є лицеміром. Також щодо ситуації у Меджуґор’ї Глава Католицької Церкви пригадав, що його попередник Венедикт XVI свого часу скликав відповідну комісію, яка завершила свою працю, результати якої були передані вже теперішньому Папі. Тепер же справа перебуває в Конгрегації Віровчення. «Саме там буде прийматися рішення, після чого вони будуть оприлюднені», – сказав він.

За фінансової підтримки Святішого Отця дві римські парафій організовують паломництва до Турина для безхатченків.

Радимо ознайомитись:

Молитовні намірення Папи Франциска на червень:  «За те, щоб мігранти і біженці знаходили гостинність і щоб у країнах, в які вони прибувають, до них ставилися з пошаною» та «За те, щоб особиста зустріч з Ісусом пробуджувала в численних юнаків і дівчат бажання посвятити Йому своє існування у священстві та богопосвяченому житті».