Тижневий огляд: Папа і Апостольський Престіл (01.12. – 07.12.)
  • Срд, 10/12/2014 - 00:00

Під час перельоту зі Стамбулу до Риму, Папа Франциск дав підсумкову прес-конференцію для журналістів, акредитованих при Ватиканському прес-центрі, що входили до його супроводу під час Апостольської подорожі. Значна частина запитань та відповідей стосувалася діалогу. Святіший Отець підтвердив своє бажання відвідати Ірак, повторив своє ствердження, що людство переживає третю світову війну, але по частинах. Говорячи про міжхристиянські стосунки, Єпископ Риму наголосив на тому, що сьогодні особливо проявляється «екуменізм крові». Заторкуючи конкретні питання екуменічного діалогу, він ще раз підтвердив право на існування Східних Католицьких Церков та ще раз висловив бажання зустрітися з Московським Патріархом Кирилом, куди і коли б той його не запросив. Святіший Отець також висловив сподівання, що християни зможуть разом святкувати Пасху.

Наступного дня після візиту Папи Римського Франциска, Конференція єпископів Туреччини подякувала Святішому Отцеві від імені всієї місцевої спільноти за підтримку і візит, що приніс користь всій країні.

Святіший Отець, проповідуючи під час ранкової Святої Меси в каплиці ватиканської резиденції «Дім святої Марти» у вівторок, 2 грудня 2014 р., ствердив, що вбогі більш придатні розгледіти Христа, а у Ньому – Божий образ. А тому всі, хто намагаються зглибити це таїнство своїми розумовими здібностями, повинні стояти навколішки, бо інакше «нічого не зрозуміють». Святіший Отець пригадав, що сам Ісус є «першим серед відкинених», не вваживши за здобич Свою рівність з Богом. На завершення Папа закликав просити у Господа Бога, протягом цього періоду Адвенту, дедалі ближче і ближче наблизити нас до Свого таїнства, чинячи це на тій дорозі, яку Він нам вказує: на дорозі смирення, лагідності, бідності, усвідомлення грізності.

2 грудня 2014р. у Ватикані Папа Франциск взяв участь у церемонї підписання Спільної декларації релігійних лідерів проти рабства. Понтифік назвав торгівлю людьми, примусову працю, проституцію і торгівлю людськими органами злочинами проти людяності. "Кожна людина і всі люди рівні, і за ними має бути визнана однакова свобода і однакова вартість", - нагадав Папа і додав, що будь-які відносини, які противляться цьому, є злочином і відразою.

Спогадам і підсумкам з Апостольської подорожі до Туреччини була присвячена загальна аудієнція, яку Папа Франциск провів на площі Святого Петра у Ватикані у середу, 3 грудня 2014 року. Перед тим він мав також коротку зустріч з учасниками ІІІ Саміту християнських та мусульманських провідників. Папа заохотив присутніх дякувати Господеві за здійснення подорожі і помолитися за те, щоб з неї могли зрости плоди діалогу як у стосунках з православними братами, так і з мусульманами, як також у прямуванні до миру між народами. На завершення, Папа побажав Божого благословення турецькому народові, щоб і надалі «будувати майбутнє миру».

3 грудня 2014р. Джойс Енелей, Баронеса Сент-Джонс, державний міністр  Міністерства закордонних справ і справ Співдружності Великобританії, перебували з візитом в Апостольському Престолі з нагоди  100-річчя відновлення дипломатичних відносин між Об'єднаним Королівством і Апостольським Престолом. У ході свого візиту баронеса Енелей провела переговори з високопоставленими ватиканськими єрархами, в ході яких було обговорено ситуацію в світі навколо свободи релігії, переслідування християнських меншин на Близькому Сході, сучасного рабства, питань прав людини і міжнародного розвитку.

Є багато людей, які живуть у святості, але про їхнє святе життя нікому невідомо. Це святі чоловіки та дружини, батьки та матері, хворі, священики, які щоденно втілюють у життя любов Ісуса, що дає надію. Такою була головна тема проповіді Святішого Отця Франциска, під час Святої Меси у  четвер, 4 грудня 2014 року, яку він очолив в каплиці «Дому Святої Марти» у Ватикані. Вселенський Архиєрей прокоментував євангельський уривок, де розповідалось про дім побудований на скелі і на піску, наголосивши на необхідності втілювати в життя Боже Слово. Адже справжнім християнином є не той, хто декларує свою віру в Ісуса, хто належить до супер побожної родини чи якоїсь церковної організації, хто є церковним жертводавцем, але той, хто втілює Господні слова у своєму щоденному житті. Проповідник закликав не бути християнами лише назовні, загримованими християнами, бо при першому ж дощі увесь цей грим зійде. Проповідник заохотив роздумати над тією «прихованою» святістю у Церкві. «Усі ми є грішниками, слабкими, але, якщо покладемо нашу надію на Нього, зможемо йти вперед. Це є радістю християнина: знати, що у Ньому – надія, прощення, мир, радість. І не покладаймо нашої надії на речі, які сьогодні є, а завтра немає», – мовив на закінчення Святіший Отець.

У четвер, 4 грудня 2014 р., Папа Франциск прийняв у ватиканському Апостольському палаці Президента Республіки Мозамбік Армандо Ґебузу, який опісля зустрівся з кардиналом П’єтро Пароліном, Державним Секретарем Апостольської Столиці, та монсеньйором Антуаном Каміллері, Заступником Секретаря в справах стосунків з державами. Під час розмов розглянуто деякі виклики регіонального характеру, такі як роззброєння і боротьба із бідністю та соціальною нерівністю.

В четвер 4 грудня 2014 р., з нагоди Міжнародного дня волонтерства, Папа Франциск, зустрівся з 2000 волонтерів, що належать до Федерації християнських організацій міжнародного волонтерського служіння. За словами Глави Католицької Церкви, в сучасному світі існує велика потреба «свідчення про цінність безкорисливості», а бідні «не повинні ставати нагодою для наживи». Як зауважив Папа, багато країн, в яких служать волонтери, переживають трагедію війни. Тож зусилля волонтерів, спрямовані на поступ народів, є співпрацею «у будуванні миру» через «рішуче роззброювання умів, наближення між людьми й будування мостів між культурами та релігіями». Святіший Отець склав волонтерам подяку за виконуване служіння та назвав його дуже цінним, адже воно є «образом Церкви, яка підперезується та схиляється, щоби послужити ближнім, які зазнають труднощів» за прикладом Милосердного Самарянина, згідно з євангельськими цінностями.

У п’ятницю, 5 грудня 2014 року, Папа Франциск прийняв на аудієнції членів Міжнародної Богословської Комісії. У своєму слові Святіший Отець коротко пригадав історію цієї комісії  та вказав на її завдання: «Вашою місією є служити Церкві, що передбачає не лише інтелектуальні здібності, але також духовні нахили», – зазначив Єпископ Риму, наголосивши, зокрема, на важливості вміння слухати. Адже богослов – це, перш усього, віруюча людина, яка слухає слова живого Бога і приймає їх у своєму серці та розумі. Далі Папа закликав залучати більше жінок до праці у сфері богослов’я та наголосив на міжнародності даної Комісії, яка є виявом вселенскості Церкви.

«Майбутнє людства проходить через сім'ю, тому їй потрібно дозволити грати роль, на яку вона заслуговує", - написав Папа у своєму посланні до організаторів та учасників Фестивалю сім'ї, який проходив в італійському Ріва-дель-Гарда, в регіоні Трентіно, на тему "Екосистема життя і діяльності. Зайнятість жінок і народжуваність, процвітання і економічне зростання". На думку Святішого Отця, потрібно не тільки відстоювати права сім'ї, а й подумати над тим, як поєднати роль сім'ї з інтересами суспільства, зокрема, щодо взаємозв'язку між роботою і сімейним життям. Перш за все, повинні враховуватися "зобов'язання жінок на всіх рівнях сімейного життя", які є безпрецедентним внеском у майбутнє суспільства. Папа побажав, щоб Фестиваль приніс бажані результати у вигляді розуміння і вирішення проблем сім'ї.

6 грудня 2014 р. під час зустрічі з префектом Конгрегації з канонізації кардиналом Анджело Амато, Папа Франциск затвердив ряд беатифікаційних декретів.

«Ми всі покликані потішати наших братів, свідчити про те, що тільки Бог може усунути причини екзистенціальних і духовних драм», - сказав Папа Франциск перед молитвою "Ангел Господній" 7 грудня 2014 року. Він закликав віруючих, присутніх на площі св. Петра, щоб проголошували послання втіхи всім людям. «Але ми не можемо бути посланцями втіхи Бога, якщо ми першими не будемо відчувати радість бути потішеними і любими  Богом. Це відбувається тоді, коли ми слухаємо Його Слово», - наголосив Святіший Отець. «Дозвольмо, щоб заклик Ісаї – «втішайте, втішайте народ Мій» - звучав у наших серцях в цьому періоді Адвенту. Нам потрібні люди, які були б свідками милосердя і ніжності Господа, Який пробуджує розчарованих, відроджує тих, хто впав у відчай. Він запалює вогонь надії. Не ми. Багато ситуацій вимагають нашого втішного свідоцтва: бути радісними і тими, хто потішає.», - зазначив Папа. «Дуже цікаво, що ми багато разів боїмося розради, бути втішеними. Навпаки, ми відчуваємо себе більш безпечно в печалі і болю. Знаєте чому? Тому, що в печалі ми відчуваємо себе майже героями. Проте в розрадах Святий Дух є героєм! Це Він нас втішає, Він дає нам мужність вийти з себе самих. Він веде нас до джерела істинної втіхи, тобто до Отця. І це є наверненням. Будь ласка, дозвольте, щоб Господь вас втішав!», - закликав на завершення Святіший Отець.

 

Радимо прочитати:

Молитовні намірення на грудень

Реформа Римської Курії сприятиме зростанню колегіальності у Церкві

У Ватикані розглядають можливість об'єднання дикастерій

Під час реформи ватиканських фінансів виявлено сотні мільйонів євро, якими диспонує Апостольська Столиця

Військово-політичний інструментарій, що знаходиться в розпорядженні ОБСЄ для припинення конфліктів, в Україні виявився неефективним

Святіший Отець посилає до України свого легата - кардинала Кристофа Шенборна, Архиєпископа Відня, на святкування 10 грудня 25-річчя легалізації УГКЦ