Тижневий огляд: Папа і Апостольський Престіл (02.12 – 08.12)
  • Срд, 11/12/2013 - 01:04

Понеділок. У понеділок, 2 грудня 2013 р., Папа Франциск прийняв у Апостольському палаці у Ватикані Прем’єр-міністра Ізраїлю Беньяміна Нетаньягу, який після цього також мав зустріч з Державним Секретарем Апостольської Столиці архиєпископом П’єтро Пароліном та заступником Секретаря у справах стосунків з державами Антуаном Камільєрі.

Підготуватися до Різдва молитвою, справами милосердя і хвалою Богу закликав Папа Франциск під час Літуршії в каплиці Дому Cв. Марти 2 грудня, в перший понеділок Адвенту. Коментуючи уривок з Євангелія дня, в якому римський сотник з великою вірою просить Ісуса зцілити свого раба, Папа нагадав про те, що в ці дні ми "починаємо новий шлях", - "шлях Церкви до Різдва". Це свято, уточнив Він, є не тільки періодично повторюваною датою або спогадом про щось прекрасне":"Різдво - це значно більше: ми йдемо цим шляхом, щоб зустріти Господа.

Заклик до миру на Близькому Сході і до захисту релігійної свободи став однією з головних думок послання Папи Франциска Патріарху Константинопольському Варфоломію I з нагоди свята Святого апостола Андрія.«Діалог, прощення і примирення - це єдино можливі засоби для вирішення близькосхідного конфлікту», - пише Святіший Отець. Папа нагадує про безліч християн, які «піддаються дискримінації і іноді кров'ю розплачуються за сповідання своєї віри».

Папа прийняв 2 грудня 2013 р. голландських єрархів, які прибули до Риму з візитом "ad limina Apostolorum". Він нагадав, що Церква повинна реагувати на проблеми людей, "які відчувають тривогу і відчай перед майбутнім" і закликав голландських єпископів, щоб разом зі своїми священиками супроводжували людей, "які страждають від духовної порожнечі і шукають сенс життя", і "ділилися з ними надією, радістю, здатністю продовжувати йти".

Припинити будь-яке насильство в Сирії і через діалог знайти шлях до миру закликав Папа Франциск, приймаючи вранці 30 листопада у Ватикані учасників паломництва греко-мелькитів. Папа також сказав, що не можна змиритися з тим, що Близький Схід залишиться без християн, і підкреслив: розбіжності серед християн перешкоджають їх спілкуванню і свідченню.Папа почав свою промову з народу Сирії, який, - зазначив він, - "давно перебуває у великій скорботі". Папа запевнив у своїх молитвах про сирійців і закликав Господа осушити їх сльози. "Нехай близькість всієї Церкви втішить їх у скорботі і утримає від відчаю", - сказав Папа:

Середа. Церква повинна завжди бути радісною, бо вона покликана передавати своїм дітям Господню радість, яка дарує справжній мир. На цьому наголосив Папа Франциск, проповідуючи під час Святої Меси у вівторок, 3 грудня 2013 р., в каплиці резиденції «Дім святої Марти».Коментуючи біблійні читання, перше з яких – уривок з пророцтва Ісаї – розповідає про прагнення миру, притаманне кожному з нас, а Євангеліє відкриває Ісусове радісне серце, Святіший Отець присвятив свою проповідь саме радості і мирові.

Якщо віримо у Христове воскресіння, то не можемо не вірити у те, що Він не залишить нас помирати. На цьому наголосив Папа Франциск під час загальної аудієнції у середу, 4 грудня 2013 р., зазначаючи, що віра у воскресіння тіла не є простою і очевидною, адже у цьому світі «не є легко збагнути майбутню дійсність». Але нам у цьому допомагає Євангеліє, адже факт Христового воскресіння є підтвердженням існування воскресіння мертвих.

Як ми вже згадували, минулого тижня у Римі відбувалася 82-га Генеральна Асамблея Спілки Генеральних Настоятелів, основною темою якої були виклики, які перед провідниками чернечих спільнот ставить навчання та приклад Папи Франциска. У п’ятницю, 29 листопада 2013 р., Святіший Отець прийняв настоятелів у Ватикані, спілкуючись з ними майже три години, без заздалегідь приготованої промови, відповідаючи на їхні запитання.Як читаємо у повідомленні про цю зустріч, перша частина питань стосувалася ідентичності та місії богопосвяченого життя. У цьому контексті Папа зазначив, що радикальності вимагається від усіх християн, але богопосвячені особи покликані іти за Господом особливим чином, тобто, бути пророчим знаком, особами, здатними розбудити світ. Бог кличе виходити з власних «гніздечок» та йти назустріч світові.

Наприкінці загальної аудієнції у середу, 4 грудня 2013 р., Папа Франциск звернувся із закликом до молитви за православних монахинь, викрадених у Сирії. «Тепер бажаю, – сказав він, – закликати всіх молитися за монахинь із греко-православного монастиря святої Теклі в місті Магалюля, Сирія, яких два дні тому озброєні чоловіки відвезли у невідомому напрямку. Молімося за цих сестер та за всіх людей, викрадених під час цього конфлікту. Не переставаймо молитися за мир та разом трудитися на його користь.

Четвер. 21 грудня 2013 року  Святіший Отець відвідає Ватиканську дитячу лікарню "Bambino Gesu" в Римі. Про це повідомив Держсекретар Ватикану архиєпископ П'єтро Паролін 2 грудня ввечері на благодійному концерті у Ватикані, організованому для допомоги лікарні. Серед виступаючих на ньому був всесвітньо відомий італійський співак Андреа Бачелі. Із зібраних коштів буде закуплено нове обладнання для відділення кардіохірургії.

«Дякую вам за візит і за ваші молитви в наміренні Церкви. Ви робити дуже багато добра для Церкви своїми терпіннями, стражданнями, які неможливо пояснити. Але Господь усе знає, також і ваші молитви. Дуже вам дякую! З великою радістю вітаю кожного вас зокрема!» – цими словами Папа Франциск привітав маленьких пацієнтів вроцлавської Дитячої клініки онкології та гематології, які хворіють найважчими формами лейкемії та злоякісних пухлин.
Зустріч відбулась 30 листопада 2013 р., і в ній взяли участь коло тридцяти малих пацієнтів, а також лікарі та обслуговуючий персонал. Вже вчетверте онкохворі діти з Польщі мали можливість побувати у Ватикані. Попередніми разами їх приймали Папа Іван Павло ІІ та Венедикт ХІІ.

Той, хто промовляє християнські слова без Христа, тобто, не впроваджуючи їх у життя, наносить шкоду собі та іншим, тому що переможений гордістю і викликає поділи, також і у Церкві. Про це говорив Папа Франциск, проповідуючи під час ранкової Святої Меси у четвер, 5 грудня 2013 р., коментуючи Ісусову притчу про дім, збудований на скелі.

П’ятниця. У четвертому розділі свого Апостольського Звернення Evangelii Gaudium, яке було офіційно презентоване у Ватикані 26 листопада 2013 року, папа Франциск звертає увагу на велике значення і важливість Соціального виміру Євангелізації. Розділ четвертий. Соціальний вимір Євангелізації.176. Євангелізувати – це є чинити присутнім у світі Царство Боже. Але «жодне часткове чи фрагментарне визначення не може надати сенсу багатої реальності, комплексної та динамічної, якою є євангелізація, без впадання у ризик збідніння і аж до її спотворення.

У п’ятницю, 6 грудня 2013 року, коли за новим Календарним стилем Церква літургійно спогадує святого чудотворця Миколая, під час Святої Меси у каплиці ватиканської резиденції «Дім Святої Марти» Папа Франциск заохотив вірних молитися з наполегливістю і переконанням, що Бог вислухає нашу молитву, наголошуючи на тому, що християнська молитва має два наставлення: потреби та впевненості.

Субота. 6 грудня 2013 Святіший Отець прийняв на аудієнції Верховного комісара ООН у справах біженців Антоніо Гутерріш. У першу чергу ними була обговорена важка гуманітарна ситуація в Сирії, а також ініціативи необхідні для підтримки сусідніх держав, які прихистили понад 2 млн. біженців з цієї країни.

Папа Франциск молиться за те, щоб приклад Нельсона Мандели, який помер 6 грудня 2013, надихав "нові покоління політиків ПАР ставити справедливість і загальне благо в авангарді своїх політичних устремлінь". Про це йдеться в телеграмі співчуття, надісланій Святішим Отцем на ім'я Президента цієї країни Джейкоба Зума. Франциск зазначив, що з сумом дізнався про смерть Нельсона Мандели і висловив свою молитовну солідарність з родичами померлого, а також усім народом ПАР. Папа нагадав про вірність політика принципам захисту людської гідності, а також побудови країни на фундаменті "ненасильства, примирення і правди". Франциск побажав народу ПАР божественних дарів миру і процвітання.

Святіший Отець підкреслив що місія теологів є "захоплюючою" і "ризикованою". Захоплюючою - тому що теологічні дослідження та навчання можуть стати справжньою дорогою до святості, а ризикованою - тому, що ставить перед обличчям спокус сухості серця, зарозумілості і амбіціозності. Святіший Отець вказав на важливість низки актуальних тем. Перша - це відносини між монотеїстичними релігіями і насильством. "Бог не є загрозою для людини!", - зазначив Понтифік і додав, що "віра у Троєдиного Святого Бога ніколи не може бути причиною насильства або нетерпимості", а це в свою чергу є "Доброю Новиною для всіх людей".

Також і в Інтернеті Церква повинна з євангельським стилем звіщати Христа. На цьому наголосив Папа Франциск, приймаючи у суботу, 7 грудня 2013 р., учасників Пленарної асамблеї Папської Ради в справах мирян, яка тривала від 5 до 7 грудня і була присвячена темі: «Звіщати Христа у цифровій епосі». Святіший Отець закликав вірних завжди шукати нових шляхів для звіщення Євангелія.

«Віра і милосердна любов: “Також і ми повинні віддавати життя за братів” (1 Ів 3,16)», – такою є тема Послання Папи Франциска з нагоди ХХІІІ Всесвітнього дня хворого, який відзначатиметься 11 лютого 2014 року. Святіший Отець, насамперед, звертається до хворих, зазначаючи: «Церква розпізнає у вас, дорогі хворі, особливу присутність страждаючого Христа». За словами Папи, поруч з нашим стражданням присутнє страждання Ісуса, Який разом з нами несе його тягар та допомагає зрозуміти його сенс

Неділя. «Марія підтримує нас на нашому шляху до Різдва, тому що навчає нас переживати період Адвенту в очікуванні Господа», – зазначив Папа Франциск, промовляючи до вірних, які у неділю, 8 грудня 2013 р., зібралися на площі Святого Петра, щоб проказати молитву «Ангел Господній». Цього дня Римська Церква відзначала свято Непорочного Зачаття Пречистої Діви Марії.

Промова Папи до другої неділі Адвентів: споглядаючи нашу Пречисту і прекрасну Матір, ми також визнаємо нашу справжню долю, наше глибоке покликання: бути любленими, бути перетвореними любов’ю, бути перетвореними красою Бога. Давайте вдивлятися на Неї, нашу Матір, і дозволимо Їй дивитись на нас, щоб вчитися бути скромнішими, а також більш сміливими у нашому наслідуванні Слова Божого; щоб прийняти ніжні обійми Її Сина Ісуса − обійми, які дають нам життя, надію і мир.

Радимо ознайомитись:

Загальна аудієнція з Папою Франциском 04.12.2013 року.