Тижневий огляд: Папа і Апостольський Престіл (03.08 – 09.08)
  • Срд, 12/08/2015 - 09:17

Перед проказуванням молитви «Ангел Господній» у неділю Святіший Отець Франциск звернувся до вірних із повчанням про матеріальний та духовний хліб. Папа вказав, що кожна людина шукає духовного хліба, але часто не там: «Ісус нагадує нам, що справжнє значення земного існування прагне до мети у вічності, полягає у зустрічі з Ним, який є Даром і Дарителем, і нагадує нам, що людську історію з її стражданнями і радощами потрібно розглядати у перспективі вічності». Далі Папа додав: «Але цей «хліб життя» даний нам із певною метою, тобто щоб ми могли вдовольнити духовний і матеріальний голод братів, проголошуючи Євангеліє повсюди. Свідченням своєї братньої та солідарної позиції щодо інших ми уприсутнюємо Христа і Його любов серед людей.»

Професор-ендокринолог Альфредо Понтекорві став новим директором служби охорони здоров′я губернаторства Граду Ватикан. Наказ про його призначення Папа Франциск підписав 1 серпня.

Чорний континент готується зустріти Папу Франциска. Апостольський візит Понтифіка в Африку запланований на 29-30 листопада ц. р. Передбачається, що в ньому візьмуть участь також представники сусідніх країн, де ще тривають внутрішні конфлікти й боротьба з ісламським тероризмом.

У вівторок, 4 серпня, у Ватикані відбулось ХІ Міжнародне паломництво міністрантів. Звертаючись до тисяч міністрантів і міністранток, Папа порівняв їх із пророком Ісаєю. Вівтарні дружинники так, як Ісая, досвідчують, що Ісус очищує їхні серця і дає сили на велику подорож, якою є життя. Як і пророк, так і вони послані нести ближнім Слово Боже та бути у світі свідками Божої милості. Юному міністрантові з України випала честь вручити Святішому Отцеві «хустинку паломника» перед Вечірнею, якою Папа завершив паломництво.

Церква не повинна ставати замкненою для тих, хто зазнав поразки у подружжі. На цьому наголосив Папа Франциск під час загальної аудієнції у середу, 5 серпня, повернувшись до роздумів над різними аспектами родини і подружжя. Святіший Отець сказав, що розлучення та повторний шлюб суперечать Таїнству Подружжя, проте Церква дивиться на ці ситуації «материнським серцем, серцем, яке під натхненням Святого Духа завжди шукає добро і спасіння людей». Саме тому вона «задля любові до істини», відчуває обов’язок добре розрізняти ситуації, як навчав святий Іван Павло ІІ, вказуючи, наприклад, на відмінність «між тим, хто постраждав від розлучення і тим, хто його спричинив». Як зауважив Папа Франциск, коли подивимося на ці нові зв’язки очима малих дітей, то відразу зауважимо «необхідність розвинути у наших громадах дійсну відкритість до людей, які живуть в таких ситуаціях», де найбільшими постраждалими завжди є найменші.

Так званій «Ісламській державі» не можна визнати прав ні на які територіальні претензії чи суверенність. Її представники не можуть узурпувати право представлятися істинними сповідниками ісламу. На це вказав глава ватиканської дипломатії, нагадуючи, що розв’язання конфлікту на Близькому Сході може принести тільки посилена співпраця. Архиєпископ Поль Галлахер підкреслив, що для боротьби з джихадизмом потрібна глобальна стратегія, бо це не проблема виключно одного регіону.

Мета дипломатії Апостольського Престолу - сприяння зустрічі і примиренню народів, сказав архиєпископ Пол Річард Галлахер. За словами секретаря з відносин з державами, Європу не можна сприймати на рівні якоїсь виключно фінансової або господарської установи, де економічний аспект переважає над іншими. Первісною ідеєю батьків-засновників Євросоюзу був принцип солідарності. Економіка повинна співіснувати з іншими цінностями, культурними, політичними та етичними, не менш важливими для розвитку європейського суспільства, сказав ватиканський дипломат.

«Церква не залишає і не забуває своїх дітей, які переживають гоніння задля своєї віри: знаємо, що за них підноситься щоденна молитва, разом із вдячністю за свідчення, яке вони дають», – написав Папа Франциск  у листі на ім’я Преосвященного Маруна Лахама, Вікарія латинського Патріарха Єрусалиму для Йорданії, з нагоди першої річниці масового прибуття до згаданої близькосхідної країни біженців з Іраку. У посланні Святіший Отець закликав: саме солідарність «повинна стати знаком Церкви, яка не забуває і не залишає своїх дітей, вигнаних із-за своєї віри». Нехай ці страждаючі діти Церкви знають: «кожен день про них підносяться молитви, поряд з вдячністю за їхнє свідчення»

Папський верховний елемозінарій монс. Конрад Краєвський відзначив, що «Швидка допомога» Папи Франциска працює на повну потужність і особливо в літній час». Він також додав, що для милосердя не буває відпусток: служіння бідним триває без затримок.

Юнаки й дівчата з 38 країн світу зібрались у п’ятницю 8 серпня, в залі імені Папи Павла VІ у Ватикані, відзначаючи разом із Папою Франциском  сторіччя заснування Євхаристійного руху молоді. Зустріч із Святішим Отцем відбулася у формі діалогу: представники молоді з Італії, Франції, Індонезії, Аргентини, Бразилії та Тайваню ділиться досвідом життя і віри. Конфлікти й напруження, діалог і пошана, зустріч з Ісусом, мир та радість були ключовими словами діалогу Святішого Отця з молоддю.

За чотири місяці до офіційного відкриття Ювілею милосердя Ватикан представив гімн цього ювілейного року. Текст гімну написав італійський літургіст, священик-єзуїт Еудженіо Коста, а музику – англієць Пол Інвуд, органіст і регент хору. Першим виконавцем гімну став хор Сікстінської капелли. Почути святе поспів‘я можна в інтернеті. Композитор і поет відмовились від своїх авторських прав, щоби надати можливість почути їхній витвір якомога ширшій аудиторії.

У Церкві скоро буде проголошеного блаженним ще одного священномученика. У суботу, 8 серпня, вранці, Папа Франциск прийняв на приватній аудієнції кардинала Анджело Амато, СДБ, Префекта Конгрегації в справах святих, під час якої Святіший Отець затвердив оприлюднення декрету про мученицьку смерть Слуги Божого Флавіяна Михаїла Мелькі, в миру – Якова, з Братства святого Єфрема, сиро-католицького єпископа Джазіри, вбитого з ненависті до віри 29 серпня 1915 року в тодішній Османській імперії.

У неділю, 9 серпня, перед молитвою «Ангел Господній» у короткій проповіді Понтифік сказав, що ні чуда, ні навіть близькість до Ісуса не вистачають для того, щоб в Нього увірувати. Потрібно серця, відкритого на діяння Святого Духа. Святіший Отець наголосив, що віра, яка є немов зернятко в глибині нашого серця і проростає тоді, коли дозволяємо Отцеві «притягнути» нас до Ісуса, коли «йдемо до Нього» з відкритою душею, відкритим серцем, без упереджень. Тоді розпізнаємо в Ісусовому обличчі Обличчя Боже і в Його словах – Боже слово, бо Святий Дух впровадив нас у взаємини любові й життя, які існують між Ісусом і Богом Отцем. «І тут ми отримує дар, подарунок віри», – сказав Папа.

Після проказування молитви Понтифік звернувся до вірних зі словами: «Дорогі брати й сестри, сімдесят років тому, 6 і 9 серпня 1945 року, відбулися жахливі ядерні бомбардування Хіросіми й Нагасакі. І хоч минуло вже багато часу, ця трагічна подія і досі викликає жах та несприйняття. Вона стала символом надмірної руйнівної могутності людини, яка неправильно використовує поступ науки й техніки та є постійним попередженням для людства, аби воно назавжди відкинуло війну і викоренило ядерну зброю та будь-яку іншу зброю масового знищення.»

Радимо ознайомитись:

Важкі питання: Навіщо збираються Синоди Єпископів і яка їхня історія?