Тижневий огляд: Папа і Апостольський Престіл (17.11 – 23.11)
  • Втр, 25/11/2014 - 00:00

Понеділок. Споглядати на Ісуса, забуваючи про те, щоб вміти розгледіти Його також і в потребуючому, який просить допомоги: в кожному періоді своєї історії Церква бореться зі спокусою обгородитися всередині «церковного мікроклімату» замість того, щоб навстіж відчинити свої двері перед відкиненими. Такими думками поділився Папа Франциск, коментуючи під час ранкової Святої Літургії у понеділок євангельський уривок, в якому розповідається про зцілення єрихонського сліпця.

Вранці 17 листопада Святіший Отець Франциск взяв участь у відкритті Міжнародного міжрелігійного симпозіуму на тему: «Взаємодоповнюваність чоловіка та жінки», організованого Конгрегацією Віровчення. Насамперед, Святіший Отець проаналізував саму назву зустрічі, наголосивши на тому, що слово «взаємодоповнюваність» є цінним з різних сторін. І мова, за його словами, йде не лише про те, що в якихось ситуаціях певний елемент доповнює інший, чи надолужує його нестачі, а про щось більшого. «Роздумувати над взаємодоповнюваністю є нічим іншим, як роздумами над гармонійним динамізмом, який лежить в основі всього створіння», – сказав він.

Папа Франциск привітав молодих учасників Міжнародного симпозіуму по боротьбі з проституцією і торгівлею людьми, який завершився 17 листопада у Ватикані. Святіший Отець наголосив, що протидія торгівлі людьми та проституції має бути «боротьбою» в повному сенсі цього слова, - боротьбою проти феномена, який змушує думати про людину як про предмет одноразового використання, боротьбою, що веде до «спокути» гідності людини, що стала «покидьком». В основі цієї боротьби повинне лежати переконання, що в очах Бога жодна людина не є «покидьком», але кожен володіє гідністю, яку ми покликані відновлювати.

Вівторок. У вівторок, 18 листопада, Папа Франциск прийняв Президент Сенеґалу Макі СаллаПізніше Президент Сенеґалу мав зустріч з кардиналом П’єтро Пароліном, Державним Секретарем Апостольської Столиці.

Папа Франциск отримав офіційне запрошення від президента Іраку відвідати країну, повідомив глава Халдейської католицької Церкви Патріарх Луїс Сако.

Середа. Під час загальної аудієнції, що відбулась у середу, 19 листопада, Святіший Отець Франциск навчав про загальне покликання до святості. Насамперед, він звернув увагу на те, що святість не є чимось, що ми здобуваємо завдяки власним здібностям, але – Господнім даром. А оскільки вона означає «віднайти себе у спільності з Богом, в повноті Його життя і любові», то вона не є прерогативою якихось окремих людей, але «даром, запропонованим для всіх». «Це допомагає нам зрозуміти, що для того, аби бути святим, не обов’язково бути єпископом, священиком чи богопосвяченою особою. Ні, всі ми покликані ставати святими!», – сказав Папа.

Четвер. Вранці 20 листопада Папа Франциск відправив Літургію в «Домі святої Марти». В часі проповіді Понтифік сказав, що Ісус плаче також і сьогодні, коли двері нашого серця, двері сердець душпастирів і Церкви замикаються на Його несподіванки, не визнаючи, що це саме Він є Тим, Хто несе мир. Святіший Отець зазначив, що ми часто вважаємо, мовляв, можемо самі впоратись із ситуацією і не хочемо, щоб хтось потурбував наше щоденне життя. Коли Ісус відвідує Свій народ, то приносить радість і навернення. Ми не боїмося веселості, але маємо страх перед справжньою радістю, яку приносить Христос, адже не можемо її мати під власним контролем; ми боїмося навернення, адже навернутись означає дозволити Христові нас провадити. Проте, Папа закликав, щоб ми все-таки відчинили двері наших сердець для Ісуса,який стоїть і стукає.

«З болем констатуємо, що на заваді боротьбі з голодом і недоїданням стоять «пріоритети ринку» та «першочерговість заробітку», які звели їжу до рівня будь-якого товару, яким можна спекулювати», – заявив Папа Франциск, виступаючи у четвер, 20 листопада, в залі засідань Другої міжнародної конференції з питань харчування, яка від 19 до 21 листопада відбувалась в осідку Організації ООН з питань продовольства та сільського господарства (FAO) в Римі. Звертаючись до учасників зустрічі, Понтифік наголосив, що Церква завжди намагається бути уважною до всього, що стосується духовного і матеріального добробуту людини, а передовсім тих, які виключені та відчинені.

Хоч шлях екуменічного діалогу позначений різними труднощами, між якими – нові розбіжності в моральних та антропологічних питаннях, ми не маємо права знеохочуватися та миритися з поділами. На це звернув увагу Папа Франциск у слові, приготованому з нагоди зустрічі з учасниками Пленарної асамблеї Папської Ради сприяння єдності християн, що відбулася у «Домі святої Марти» у четвер.

П’ятниця. Нехай Церкви ніколи не перетворюються на «доми домовленостей», адже спасіння Ісуса Христа є завжди безкорисливим. Про це говорив Святіший Отець Франциск у проповіді під час Святої Меси, яку він очолив у каплиці ватиканської резиденції «Дім Святої Марти» у п’ятницю, 21 листопада 2014 року, коли Церква святкує празник Входу у храм Пресвятої Богородиці.

Від 17 до 21 листопада у Римі, в Папському Урбаніанському Університеті, відбувався VII Міжнародний конгрес з питань душпастирства мігрантів на тему: «Співпраця і розвиток у душпастирстві мігрантів». Зустріч, яка була організована Папською Радою душпастирства мігрантів та подорожуючих, мала на меті вивчити різні ситуації, які пов’язані з явищем міграції. У конгресі взяли участь коло трьохсот учасників з 93 країн світу. УГКЦ представляв Преосвященний владика Йосиф Мілян, СУ, єпископ помічник Київської Архиєпархії і Голова Пасторально-місійного відділу та о. Андрій Гах, секретар цього відділу.21 листопада Папа Франциск прийняв учасників конгресу на аудієнції. Єпископ Риму наголосив, що Церква, крім того, що є громадою вірних, які визнають Ісуса Христа в іншій людині, є також матір’ю для усіх людей, намагаючись розвивати культуру прийняття і солідарності. Він закликав пам’ятати, що мігранти допомагають суспільству розширити почуття людського братерства. У той же час, їхня присутність спонукає нас до викорінення нерівності, несправедливості та зловживання владою.

Неділя. У неділю, 23 листопада, РКЦ відзначила урочистість Христа Царя. З цієї нагоди Святіший Отець Франциск відправив святкову Літургію. Також у цей день Вселенський Архиєрей проголосив святими Католицької Церкви шістьох блаженних. У світлі біблійних читань Святіший Отець заохотив вірних замислитися над тим, як Ісус здійснив Своє Царство, як його провадить і чого очікує від нас. Папа зауважив, що Христос здійснив Своє царство шляхом близькості та лагідності до нас, людей, будучи «великим Пастирем овець та сторожем наших душ». І ті, які покликані здійснювати пастирське служіння, повинні вважати, щоб бути дійсно добрими пастирями, а не наймитами. «Здійснюючи канонізацію, – на завершення сказав Папа, – ми ще раз визнали таїнство Божого Царства та вшанували Христа Царя, Пастиря, сповненого любові до свого стада. Нехай же нові святі своїм прикладом та заступництвом спричиняться до зростання у нас радості, яка випливає з того, що ходимо шляхами Євангелія, з рішення прийняти його, як компас нашого життя».