Тижневий огляд: Папа і Апостольський Престіл (18.05 – 31.05)
  • Срд, 03/06/2015 - 09:27

Рішуче викривати корупцію, не бути абстрактними та пустослівними у душпастирських зверненнях, активно залучати до співпраці мирян, перебувати у єдності та згоді між собою, зі своїми священиками та з Папою. Такими й іншими побажаннями та закликами поділився Папа Франциск з італійським єпископатом, беручи у понеділок, 18 травня, ввечері, участь у відкритті 68-ї Генеральної Асамблеї Італійської Єпископської Конференції, головною темою якої є імплементація Апостольського напоумлення «Радість Євангелія».

У середу, 20 травня, під час загальної аудієнції Папа Франциск ствердив, що багато речей зміниться, якщо виховання в родині поверне свою гідність. За словами Глави Католицької Церкви, християнські громади покликані «надавати підтримку виховній місії родин», і чинити це «у світлі Божого слова». Папа вказав на те, що існує чимало прикладів «християнських батьків, сповнених людською мудрістю», які підтвердили, що «добре виховання в родині є хребтом людства». І воно може дійсно чинити чуда, «які, зрештою, щоденно трапляються у Церкві». «Бажаю, – сказав Святіший Отець, – щоб Господь обдарував християнські родини вірою, свободою та сміливістю, необхідними для їхньої місії. Якщо родинне виховання наново віднайде змогу пишатися своєю роллю, то для невпевнених батьків та розчарованих дітей багато речей зміняться на краще. Прийшла пора, щоби тати й мами повернулися із свого заслання, в яке вони самоусунулися, і повністю взяли на себе властиве виховне завдання».

Делегація посольства України при Святому Престолі подарувала Папі Римському вишиванку.

«Світ потребує чоловіків та жінок, які не закриті у собі, але сповнені Святим Духом», – наголосив Папа Франциск, проповідуючи під час святкового Євхаристійного богослуження, яке він очолив у неділю, 24 травня, в базиліці Святого Петра з нагоди урочистості П’ятидесятниці.

Нашою місією є під проводом Святого Духа передавати ближнім Божу милосердну любов. Про це пригадав Папа Франциск, промовляючи опівдні, у неділю 24 травня 2015 р., перед проказуванням Богородичної молитви «Царице Неба». Звертаючись до паломників, які заповнили площу Святого Петра у Ватикані, він зазначив, що свято П’ятидесятниці дає нам змогу «наново пережити початки Церкви».

Філософсько-богословський факультет УКУ отримав акредитацію від Конгрегації Католицької освіти, тобто дипломи та наукові ступені матимуть міжнародне визнання.

24-25 травня у Ватикані проходило IX сесійне засідання Звичайної ради секретаріату Синоду Єпископів Католицької Церкви. Праця відбувалася під особистим головуванням Святішого Отця Франциска. В порядку денному засідання було опрацювання проекту тексту Instrumentum Laboris та методології проведення XIV Генеральної асамблеї папського синоду, яка відбудеться в жовтні 2015року на тему : Місія і покликання сім'ї у Церкві та у сучасному світі. У засіданні Ради взяв участь Глава УГКЦ Блаженніший Святослав. У підсумковому комюніке Секретаріату Синоду повідомляється про те, що праці зібрання особисто очолював Святіший Отець Франциск, «підкресливши своєю присутністю важливість, яку він надає актуальному синодальному шляхові»

У понеділок, під час ранкової Літургії, Святіший Отець на прикладі багато юнака пояснив, як потрібно розпоряджатись багатствами. «Прив’язаність до багатства, – зауважив Святіший Отець, – дає початок усякій формі корупції, повсюди: особистій корупції, діловій, чи навіть такій малій, як от обважування на 50 грам, корупції політичній чи освітній... Чому? Тому що той, хто живе прив’язаністю до своєї могутності, своїх багатств, то уявляє, що вже перебуває у раю. Такі люди є замкненими, у них відсутні горизонти, вони не мають надії. Адже наприкінці муситимуть залишити все...». Позбавлені великодушності багатства, як зауважив далі Понтифік, «спонукають нас вірити, що ми є могутніми, як Сам Господь Бог». А Ісус в Євангелії вказує нам на правильний спосіб переживати достатність в благах. «Перше блаженство – блаженні вбогі духом – тобто, скинути із себе прив’язаність та вчинити так, щоби дані Богом добра були для спільного блага. Це єдиний спосіб – підсумував Святіший Отець. – Розкрити долоню, відкрити серце, відкрити горизонти. Якщо маєш затиснену жменю, замкнене серце, як той чоловік, який справляв бенкети і розкішно вдягався, то маєш обмежений кругозір не зауважуєш інших, які мають якусь потребу, а тому скінчиш, як той чоловік – опинишся далеко від Бога».

26 травня Святіший Отець Франциск прийняв на аудієнції учасників Генеральної Капітули Братів Менших Францисканців. Папа Франциск звернувся до братів із закликом: «Будьте убогими і малими, як заповідав святий Франциск у Регулі».

У середу під час загальної аудієнції Папа Римський говорив про період заручин, перестерігаючи перед так званою «культурою одноразовості», яка підважує основи подружжя, як союзу на все життя. «Із союзом любові між чоловіком та жінкою, союзом на все життя, не можна імпровізувати, – сказав Папа, – його не створюється з одного дня на другий. Не існує експрес-подружжя, над любов’ю потрібно працювати, потрібно пройти певний шлях. Цього союзу між чоловіком та жінкою слід навчитися та вдосконалювати його. (...) Зробити із двох життів одне – це також майже чудо, чудо свободи й серця, яке покладається на віру». За словами Наступника святого Петра, той, хто хоче «всього і відразу», так само від усього відрікається при перших же труднощах. Адже коли переважає звичка «споживати любов, немов психофізичну добавку», не залишається місця для надії, яка випливає з довір’я, та щастя, яке походить із дарування себе іншій особі. Глава Католицької Церкви звернув увагу на те, що Церква чітко розрізняє стан заручин і стан подружжя, наголошуючи, що це не одне й те саме.

Чистий прибуток Інституту релігійних справ (Ватиканський банк), склав в 2014 р. 69,3 млн. євро, що є значним зростом, так як роком раніше ця сума становила всього 2,9 млн. Це пов'язано, головним чином, з більш ефективним управлінням фінансовим портфелем і зниженням надзвичайних витрат.

Є християни, які віддаляють інших людей від Ісуса. Причиною може бути егоїзм, оскільки такі християни думають виключно про свій особистий стосунок з Господом, або зісвідчення, бажання особистої користі чи надмірна суворість. А є християни, які уважні на волання людей та справді мають потребу у Господі Бозі. Це була провідна думка Папи Франциска у проповіді під час Святої Літургії у четвер, 28 травня.

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін зустрівся із Держсекретарем Святого Престолу (Главою Уряду) П’єтро Пароліном та з Секретарем з міждержавних відносин (Міністром закордонних справ) Святого Престолу Полом Ґаллахером. В ході перебування Міністр також взяв участь в аудієнції з Папою Римським Франциском. Під час зустрічі з Папою Франциском Міністр висловив сподівання, що українці неодмінно матимуть нагоду вітати Понтифіка на своїй землі.

28 травня Святіший Отець Франциск прийняв на аудієнції Президента Республіки Хорватія пані Колінду Ґрабар-Кітаровічь. Після папської аудієнції пані президент зустрілася також з Державним секретарем Ватикану кардиналом П'єтро Пароліні та з секретарем з питань стосунків з державами Архиєпископом Полом Річардом Ґаллахером

У проповіді під час Літургії Папа Франциск, опираючись на євангельський уривок, виділив три способи життя: фігове деремо, яке не дає плоду, торговці, які збагачуються у храмі, чоловіка віри. Фігове дерево це приклад тих людей, які живуть виключно для себе самих, які замкнулися в егоїзмі, які бажають, щоб їх не турбували, не завдавали клопотів та проблем. Торговці – це люди, які використовували Божий дім, щоб збагатитись. Для досягнення своїх меркантильних цілей вони насмілились використати святе місце, де приносилась жертва Всевишньому Богові. Третім способом життя є життя вірою. Як навчає Ісус, людина, яка по-справжньому вірить, може пересувати гори, тобто здатна творити чудесні речі. Усе, про що ми просимо у Бога, вірмо, що Він нас вислухає і вчинить те, про що ми до Нього у молитві звертаємось.

У п’ятницю Святіший Отець Франциск прийняв провід, членів та радників Папської Ради сприяння новій євангелізації, наприкінці їхньої пленарної зустрічі, яка відбувалася на тему: «Взаємозв’язок між євангелізацією та катехизацією». Папа наголосив, що сьогодні люди очікують від Церкви, що вона вмітиме супроводжувати їх свідченням віри, яка вчиняє солідарними з усіма, зокрема – з найсамотнішими й відкиненими.

У неділю РКЦ відзначала свято Пресвятої Трійці. Опівдні, перед проказуванням молитви «Ангел Господній», Святіший Отець звернувся до вірних із короткою проповіддю, у якій зауважив, що усе християнське життя обертається навколо таємниці Трійці, i завершується в союзі з цією нескінченною таємницею. Папа наголосив, що християни, на зразок Пресвятої Трійці повинні жити спілкуванням з Богом і між собою. «Ми покликані не на те, щоб жити одні без одних, вивищуючись над іншими чи бути проти інших ‒ але одні з одними, для інших і в інших. Це означає прийняти і згідно свідчити про красу Євангелія; життя у взаємній любові, що скерована до всіх; ділячи радості і страждання, навчаючись перепрошувати і пробачати», - сказав Понтифік.

Радимо ознайомитись:

Папа: Місіонерство – це не прозелітизм і не стратегія

Молитовні намірення Папи Франциска на червень