Тижневий огляд: Папа і Апостольський престіл (22.12 - 28.12)
  • Втр, 30/12/2014 - 18:42

Римська Курія є тілом, яке складається з різних відомств, трибуналів та комісій, що мають різні завдання, але покликані до спільного служіння. Як кожному тілу, їй притаманні недуги та недомагання, які слід лікувати. На це звернув увагу Папа Франциск під час передріздвяної зустрічі з Римською Курією, що відбулася у понеділок, 22 грудня 2014 р., в Апостольському палаці у Ватикані. Папа склав своїм найближчим співробітникам та їхнім помічникам, тим, хто працює в папських представництвах у різних кінцях світу, різдвяні побажання. Святіший Отець від імені присутніх подякував Господеві за рік, за всі добродійства, які Він здійснив через служіння Апостольської Столиці, прохаючи прощення також за допущені провини. На завершення  зустрічі Папа закликав молитися до Богородиці за зцілення ран і за те, щоб Вона навчила нас по-справжньому любити Христа.

Після передріздвяної зустрічі з Римською Курією, що відбулася 22 грудня 2014 р. в в залі ім. Папи Павла VI Святіший Отець зустрівся з працівниками ватиканських структур та їхніми родинами. Папа закликав «дбати про духовне життя», оскільки «взаємини з Богом є хребтом всього того, що ми робимо і ким ми є», а християнин, «який не живиться молитвою, Святими Тайнами та Божим словом», обов’язково зів’яне й висохне, «зцілити родинне життя», що означає віддавати своїм найдорожчим не лише матеріальні речі, але «час, увагу та любов» та вилікувати взаємини з ближніми. Святіший Отець закликав «дбати про те, щоб Святе Різдво ніколи не ставало святом комерційного споживацтва», несучи з собою «непотрібні надмірні видатки», але було «святом прийняття Господа».

Опівдні, 25 грудня 2014 р., Вселенський Архиєрей звернувся до Риму і світу з традиційним Різдвяним посланням «Urbi et Orbi».

Не всі християни покликані проливати за віру свою кров, та, однак, від кожного християнина вимагається бути в кожній ситуації послідовним. На цьому наголосив Папа Франциск перед проказуванням молитви «Ангел Господній» у п’ятницю, 26 грудня 2014 р., коли Церква латинського обряду вшановувала пам’ять святого Стефана, що став першим мучеником Церкви. «Своєю мученицькою смертю святий Стефан вшанував прихід у світ Царя над царями, приносячи Йому в дар своє життя. Таким чином, – зауважив Святіший Отець, – він показує нам, яким чином переживати у повноті таїнство Різдва». Святіший Отець також закликав молитися за те, щоб жертва сучасних мучеників скріпила у кожній частині світу боротьбу за визнання та забезпечення релігійної свободи.

28 грудня  2014р у свято Святої Родини Папа Франциск говорив про таємницю щасливого родинного життя - концентрування на Ісусі. Він - Той, хто долає дистанцію між поколіннями, джерело любові, що руйнує будь-які перешкоди. Дитя Ісус зі своєю Матір’ю Марією і святим Йосифом – ікона родини, проста, і одночасно зрозуміла. «Хай не забракне нашої конкретної солідарності, особливо щодо родин, які переживають труднощі через хвороби, брак праці, дискримінацію, необхідність еміграції», - закликав Святіший Отець. На закінчення Папа запросив всіх разом помолитися в тиші за всі родини, що переживають труднощі через тягар хвороби, брак працевлаштування, дискримінацію, вимушену еміграцію, брак порозуміння чи єдності.

Радимо також прочитати:

Папа Франциск написав листа до католиків Близького Сходу 

2014р Папи Франциска в цифрах

Повний текст проповіді Папи Франциска під час Пастирки

Архиєпископ Томазі: право на розвиток вписане в Католицьке суспільне вчення

Чи Папа ліквідує швейцарську гвардію?