Тижневий огляд: Папа і Апостольський Престіл (3.11 – 09.11)
  • Пон, 10/11/2014 - 18:00

Понеділок. Коментуючи під час проповіді в каплиці ватиканської резиденції «Дім святої Марти» уривок з Послання святого Павла до Филип’ян, Папа наголосив на тому, що у Церкві слід діяти в дусі покори та згоди, не шукаючи особистих інтересів, які послаблюють Церкву.

Святіший Отець відслужив заупокійне Євхаристійне Богослужіння за єпископів та кардиналів, померлих протягом останнього року. У жалобному списку з-поміж 10 кардиналів та понад сотні архиєреїв знаходимо двох українських владик: Корнилій Пасічний, ЧСВВ, вислужений єпископ Торонтської єпархії в Канаді, що відійшов по вічну нагороду 26 січня, та Софрон Мудрий, ЧСВВ, вислужений Єпарх Івано-Франківський, що упокоївся 31 жовтня.

Вівторок. Папа Франциск, коментуючи 4 листопада 2014 р.,  під час Святої Меси в каплиці «Дому святої Марти»,  Ісусову притчу про царя, який запросив гостей на бенкет, наголосив, що  у законі Божого Царства не існує правила взаємообміну, тому що Господь Бог дарує його нам безкорисливо. «Безкорисливість примушує душу і серце повірити, що  Божий дар є безкоштовним, що спасіння не купується, воно є великим даром Божої любові», – сказав Наступник святого Петра, додаючи, що ми боїмося цього, думаючи про те, як здобути святість по-своєму, забуваючи про те, що Ісус вже «заплатив за бенкет Своїм приниженням аж до смерті, до хресної смерті».

На форумі Генеральної Асамблеї ООН в Нью-Йорку, постійний спостерігач Апостольського Престолу при цій організації архиєпископ Бернардіта Ауса виступив проти смертної кати і довічного ув’язнення. Він привів обширні витяги з недавнього звернення Папи до Міжнародної асоціації кримінального права, нагадуючи особливо слова, якими Франциск засудив страту і довічне позбавлення волі, що є прихованою формою смертної кари. Бернардіта Ауса закликав до поліпшення умов життя в тюрмах і засудив довгострокове утримання під вартою без суду.

Також архиєпископ Бернадіто Ауса виступив на конференції ООН, організованій в Нью-Йорку, про негативні сторони урбанізації, такі як торгівля людьми і наркотиками, поширення наркоманії та дискримінація вразливих верств населення. Звідси потреба у співпраці та солідарності, щоб допомогти людям, що походять з різних соціально-економічних, етнічних, расових і релігійних умов, в їх інтеграції та адаптації до нового місця. Єрарх зазначив, що Апостольський Престіл і Католицька Церква будуть надалі сприяти інтеграції та соціальній згуртованості в таких місцях, як школи, храми і культурні центри.

Середа. Під час загальної аудієнції 5 листопада, яка відбувалася на площі Святого Петра у Ватикані, Папа Франциск відмітив, що «не існує здорової Церкви там, де вірні, диякони та священики не перебувають у єдності з єпископом.  Церква, не з’єднана з єпископом, є хворою Церквою». «Материнство Церкви, – вів далі Святіший Отець, – особливим чином виражається у постаті єпископа та через його служіння». Наступники апостолів, обраних Христом для того, щоб звіщати Євангеліє та пасти Його стадо, стоять на чолі християнських спільнот, як «гаранти їхньої віри та живий знак присутності Господа серед них». «Мова не йде про престижне становище чи почесний обов’язок». Отож, «єпископство не є відзнакою, але – служінням.

Наприкінці загальної аудієнції Папа Франциск повідомив про те, що має намір відвідати північноіталійське місто Турин, щоб вшанувати Священну Плащаницю, яка зберігається у місцевому катедральному соборі, 21 червня наступного року з нагоди святкування 200-річчя народження Івана Боско.

Ватикан вживає заходів проти хибної гендерної ідеології. Як подає агентство kathpress, з 17 до 19 листопада там відбудеться конференція, присвячена гендерним питанням. Під час конференції з різних поглядів розкриють взаємини між чоловіком і жінкою. Це буде не тільки католицькою перспективою. Свої погляди на ці питання висловлять також англікани, мусульмани, юдеї, буддисти, індуїсти, даоси, джайни і сикхи.

Папа Франциск направив послання до Конференції єпископів Франції, яка зібралася на своє пленарне засідання в Лурді. Святіший Отець висловив свою духовну близькість і надію, що робота асамблеї допоможе підтримати місіонерський запал у проголошенні Євангелії в цій європейській країні. Різні теми, обрані для сесії, відображають заклопотаність французьких єпископів з будівництва Церкви, двері якої широко відкриті, де є місце для всіх.

Святіший Отець Франциск оновив приписи, які стосуються зречення з уряду у зв’язку з досягненням граничного віку, або з інших поважних причин, поданого дієцезальними та єпархіяльними єпископами, як також головами та членами ватиканських відомств, що призначаються Папою.

Голова Конференції католицьких єпископів Франції архиєпископ Марселю Жорж Понтьє під час вступної промови на пленарному засіданні у Люрді прокомертував міжнародну ситуацію та звернувся зі словами молитовної підтримки України

Четвер. Папа Франциск прийняв 6 листопада у Ватикані делегацію Всесвітнього євангельського альянсу. Звертаючись до учасників зустрічі, Святіший Отець говорив про спільність віри і надії, а також про хрещення як безцінний Божий дар, який об'єднує всіх християн.

У проповіді під час Святої Меси  6 листопада 2014 року, у каплиці резиденції «Дім Святої Марти», Папа Франциск наголосив, що правдивий душпастир і справжній християнин бажає, щоб усі спаслися, не боїться йти туди, де він повинен іти, ризикує своїм життям, ризикує своєю доброю репутацією, ризикує втратити вигоду, статус чи навіть кар’єру заради ближніх, заради їхнього спасіння. 

Німецьке біблійне товариство запустило онлайн-проект «Зображення і Біблія», повідомив сайт die-bibel. Проект пропонує 365 кольорових зображень з відповідними біблійними текстами.

П’ятниця. Папа Франциск, під час зустрічі з учасниками національної асамблеї Італійської Конференції Вищих Настоятелів, що відбулась у Ватикані  7 листопада 2014 року,  наголосив саме на свідченні євангельського життя, яке повинні давати богопосвячені особи.

Сьогодні існує чимало християн-язичників, «які поводяться як вороги хреста Христового». Необхідно остерігатись спокус світськості, які ведуть людину до загибелі. Такими були головні думки Папи Франциска у проповіді під час ранкової Святої Меси, очоленої в каплиці ватиканської резиденції «Дім Святої Марти». 

За даними Центрального статистичного управління, стала відомою статистика, що в регіонах Польщі, де мешканці більше ходять до Церкви, менше розлучень і сиріт. У виданні зазначають, що віра поляків захищає родини від розпаду, а дітей від дитбудинків.

Минулої неділі міністр освіти Великобританії Нікі Морган оголосила, що релігійні школи повинні прищеплювати студентам нові британські цінності гендерного виховання, зокрема, повагу до союзів лесбіянок, геїв і транссексуалів. Школи, які не відповідають цій вимозі, опиняться під загрозою штрафів і навіть закриття. У відповідь на погрози з боку Міністерства Католицька Церкви запевнила, що в школах, які їй належать, завжди вчили цінностей, які є і католицькими, і британськими. «Студентів поінформують про цивільні шлюби, але ми будемо сприяти католицькому розумінню шлюбу», – йдеться в заяві Секретаріату єпископів Англії і Уельсу в справах освіти.

Єпископи з церковної провінції Акапулько (де викрали і вбили студентів) написали лист, в якому запевнили в своїй солідарності та близькості щодо постраждалих сімей. Лист затвердила Конференція єпископату Мексики. Офіційно було оголошено про 43 загиблих студента.

Перуанські єпископи написали спеціального листа до понад 3,5 млн. перуанців, які залишили свою країну в пошуках хліба і кращого життя. «Навіть при тому, що ви живете в вигнанні, ви все одно є частиною нашого народу, і ніхто з вас не повинен відчувати себе виключеним з нашого життя», – пишуть єпископи. Це також показує, що Церква згадує з особливою турботою тих, чиї життя різні ситуації змусили покинути свою батьківщину.

Субота.  8 листопада 2014 р. у Ватикані повідомлено про те, що Папа Франциск призначив дотеперішнього Префекта Найвищого Трибуналу Апостольської Сигнатури кардинала Раймонда Лео Барка Духовним Покровителем Суверенного Мальтійського Лицарського Ордену. На його місце Святіший Отець призначив архиєпископа Доменіка Мамберті, дотеперішнього Секретаря, відповідального за стосунки з державами, якого на цьому служінні замінить архиєпископ Поль Річард Ґаллаґер, дотеперішній Апостольський Нунцій в Австралії.

Папа Франциск звернувся до кількох тисяч представників Руху Дорослих Католицьких Скаутів Італії, зустрічаючись з ними у суботу з нагоди 60-річчя заснування цього руху. Святіший Отець склав їм особливу подяку за «працю у Церкві та суспільстві», яка полягає у свідченні Євангелія, адже цей рух має чітко виражений церковний вимір, об’єднуючи мирян, «які добре усвідомлюють зобов’язання, які походять зі Святих Тайн Хрищення та Миропомазання».

Неділя. На молитві «Ангел Господній» 9 листопада 2014 р., коли Церква латинського обряду відзначала Спомин посвячення Латеранської базиліки, яка є катедральним собором Римської дієцезії, а тому традиція називає її «матір’ю церков Urbі et Orbі», тобто, Риму та світу. За словами Святішого Отця, термін «матір» стосується не так сакральної споруди базиліки, як «діла Святого Духа, який у цій споруді проявляється, приносячи через служіння Єпископа Риму плоди в усіх громадах, які перебувають у єдності з Церквою, яку він очолює».  «Сьогоднішнє свято, – сказав на завершення Папа, – спонукає нас також замислитися над сопричастям усіх Церков, всієї християнської спільноти, а також спонукає дбати про те, щоб людство змогло подолати бар’єри ворожнечі та байдужості, будувати мости порозуміння й діалогу, щоб вчинити увесь світ сім’єю примирених, братніх та солідарних народів».

Після молитви «Ангел Господній», разом з десятками тисяч прочан, зібраними на площі святого Петра у Ватикані, Папа Франциск присвятив декілька слів визначній історичній події – 25-річчю падіння горезвісної Берлінської стіни, яка від 1961 до 1989 року була найяскравішим символом розділення двох світів – східного й західного: http://catholicnews.org.ua/papa-francisk-pro-providnu-rol-svyatogo-ivana-pavla-ii-v-povalenni-berlinskoyi-stini

Виступаючи під час заходу, організованого Конференцією католицьких єпископів Німеччини з нагоди 25-тої річниці падіння Берлінського муру, міністр фінансів ФРН передрік успіх українським борцям за демократію. Вольфґанґ Шойбле закликав не нарікати на те, скільки коштуватиме економічний порятунок України. "Війна дорожча", - зауважив він. 

Радимо ознайомитись:

«Лібералізм протирічить власним принципам», др. Пітер Кваснєвскі:  http://catholicnews.org.ua/liberalizm-protirichit-svoyim-vlasnim-principam