Тижневий огляд: Папа і Апостольський Престол (26.01 – 01.02)
  • Нед, 01/02/2015 - 21:55

В понеділок, 26 січня 2015 року, під час Святої Меси, яку Папа Франциск відслужив в каплиці ватиканської резиденції «Дім святої Марти», коментуючи цитату з Святого Письма: «Пригадую собі ту щиру віру, що у тобі, яка перш була вселилась у твою бабуню Лоїду та у твою матір Евніку, а я певен, що й у тебе», Святіший Отець зазначив, що дуже часто саме бабусі й мами є тими, хто передає віру.  Говорячи про необхідність оживляти віру, святий Павло пише: «Бо Бог дав нам не духа страху, а сили, любові й поміркованості. Тож не соромся свідоцтва Господа нашого». Папа Франциск звернув увагу на те, що саме «дух боязні  й сором» стають на перешкоді «живої віри». «Просімо у Господа Бога благодаті, – підсумував Святіший Отець, – мати чисту віру».

Тема Послання Папи Франциска на Великий Піст 2015 року, яке було представлене у Ватикані у вівторок 27 січня, бере початок з 8 рядка 5 глави соборного послання святого Якова, в якому читаємо: «Скріпіть ваші серця» (Як 5,8). Презентацію документу очолив монсеньйор Джанп’єро Даль Тозо, секретар Папської Ради «Cor Unum», який, коментуючи слова Папи наголосив, що у цьогорічному посланні на великий Піст Святіший Отець звертає окрему вагу на байдужість до ближнього, на глобалізацію байдужого ставлення як до потребуючих, так і до загальнолюдських цінностей. Папа закликає подолати цю байдужість на всіх рівнях – Церкви, громади та окремих осіб.

Єпископат Нігера призупинив всю діяльність Католицької Церкви у цій країні «до подальшого повідомлення». Мова йде про діяльність парафій, шкіл, медичних центрів та благодійної діяльності. Таке рішення стало наслідком «розграбування церков та інфраструктури установ, осквернення місць шанування», — сказано в заяві. Нагадаємо, 17-18 січня у Нігері відбулися масові заворушення, під час яких місцеві ісламісти, протестуючи проти карикатур у французькому журналі «Charlie Hebdo», підпалювали католицькі храми і установи. Було знищено 45 церков, 5 готелів, 36 пунктів із напоями, один сиротинець, пограбовано та підпалено християнську школу.

В середу, 28 січня, стало відомо, що кардинал Шон О'Меллі, архиєпископ Бостонський і президент Комітету захисту життя при єпископській конференції США, прокоментував схвалення Палатою представників законопроекту про заборону оплати абортів платниками податків. Мова йде про виключення аборту з державного фінансування та про скасування таємниці страхування з метою забезпечення повної гласності в тому, що стосується фінансування послуг з переривання вагітності.  Законопроект був схвалений 22 січня більшістю голосів. Напередодні цього важливого голосування кардинал О'Меллі звернувся до членів Конгресу із закликом підтримати законопроект. «Більшість американських платників податків не бажає, щоб їхні податки були використані для абортів, так само як не бажає, щоб на це йшли страхові внески», - зауважив кардинал, який сподівається, що закон буде схвалений також Сенатом.

В четвер у Ватикані оприлюднено програму богослужінь, які Папа Франциск очолить протягом лютого-квітня 2015 року: http://catholicnews.org.ua/programa-papskih-bogosluzhenn-na-lyutiy-kviten-2015

У проповіді під час ранкової Святої Меси у ватиканській резиденції «Дім Святої Марти» у четвер, Папа Франциск підкреслив: «Бог   спасає нас як народ, а не як елітну групу, яку ми утворили за допомогою наших філософських поглядів і нашого способу розуміння віри». Також Єпископ Риму побажав, щоб Господь обдарував усіх нас Своєю благодаттю завжди відчувати себе Божим народом, спасенними особисто, бо ж Христос спас нас кожного особисто, але як один народ, а не як окремі групки, нами самими утворені.

Відсутність постаті батька в житті дітей та молоді спричиняє прогалини, а навіть травми, що можуть бути дуже важкими. На це звернув увагу Папа Франциск під час загальної аудієнції у середу, 28 січня 2015 р., яка відбулася в залі Павла VI. На початку Наступник святого Петра зауважив, що слово «батько» є особливо дорогим для християн, адже саме так звертатися до Бога нас навчив Ісус в молитві «Отче наш». «Хочу звернути увагу всім християнським громадам на те, - вів далі Наступник святого Петра, – що ми повинні бути уважнішими: відсутність постаті батька в житті наших найменших та молоді спричинює прогалини та рани, які можуть бути навіть дуже серйозними. Й у дійсності, відхилення у дітей та підлітків можна значною мірою пояснити цим браком, нестачею прикладу та авторитетного проводу в їхньому щоденному житті, відсутністю близькості, любові з боку батька. І відчуття сирітства, яке переживає чимало молоді, є набагато глибшим, ніж ми собі думаємо». Підсумовуючи, Папа пригадав обітницю Ісуса: «Не залишу вас сиротами», – вказавши на те, що Христос є Дорогою, якою слід пройти, Вчителем, Якого слід слухати, Надією на те, що «світ може змінитися».

У п’ятницю, 30 січня 2015 року,  у проповіді під час Служби Божої у каплиці резиденції «Дім Святої Марти», Папа Франциск поділився своїми думками про те, що християнин повинен завжди зберігати у своєму серці пам’ять про свою першу зустріч з Ісусом Христом та надію на Спасителя, яка спонукає його до того, щоб з мужністю віри прямувати життям завжди вперед. На думку Папи, хто не пам’ятає «днів першої любові», той не любить по-справжньому. Навіть, крокуючи життєвою темрявою, людина, яка має у серці надію, прямує вперед із вірою до зустрічі з Ісусом, бо знає, що та надія не підведе. На превеликий жаль, існують християни, які падають на тій життєвій дорозі, на якій втратили пам’ять про першу зустріч із Господом та не мають більше надії, тому й не доходять до бажаної зустрічі з Христом.

В цей день Папа прийняв  членів Міжнародної змішаної комісії богословського діалогу між католицькою та давньосхідними православними Церквами. Зустріч з представниками спільнот, які живуть на Близькому Сході, стала черговою нагодою звернутися із закликом до молитви за християн, які переживають жахіття війни та переслідувань.

Апостольський нунцій в Іраку, архиєпископ Джорджіо Лінґва, висловив сподівання, що християни, які були змушені тікати від бойовиків так званої «Ісламської Держави», зможуть ще цього року повернутися до своїх будинків. Проте разом з реконструкцією зруйнованих будинків і всієї інфраструктури, найперше треба відновити довіру до мусульманських сусідів. Святішого Отця чекає в Іраку і тамтешня Церква, і політична влада, і навіть нехристияни, серед яких шиїтські лідери. Нунцій заявив: «Я вражений тим, яким великим є консенсус щодо особи Папи Римського». 

Папські молитовні намірення на лютий  2015 року  присвячені в’язням та розбитим сім’ям.  Святіший Отець заохочує протягом лютого молитися: «За те, щоб в’язні, особливо, молоді, мали змогу відновити гідне життя» (загальне намірення) та «За те, щоб подружні пари, які розлучилися, знайшли розуміння та підтримку в християнській громаді» (євангелізаційне намірення).