Тижневий огляд: Папа і Апостольський престол (31.03 – 06.04.2014)
  • Втр, 08/04/2014 - 22:22

В понеділок, 31 березня 2014 року, під час ранкової Святої Меси в каплиці ватиканської резиденції «Дім святої Марти», коментуючи біблійні читання, Святіший Отець зауважив, що існують християни, які довіряють Божим обітницям та йдуть за ними всього протягом життя. Існують і такі, віра яких – у застої, а ще інші переконані в тому, що йдуть вперед, але насправді лише займаються «екзистенціальним туризмом». У світлі уривка з Книги Ісаї він пояснив, що Бог завжди, перед тим, як щось вимагати, дає обітницю.

Також  в цей день  він прийняв на аудієнції учасників Генеральної Капітули Отців Салезіян, які прибули разом з новообраною управою на чолі з новим Головним Настоятелем о. Анхелем Фернандесом Артіме. Папа зауважив, що євангелізація молоді, яку Святий Дух ввірив Салезіянам у Церкві, тісно пов’язана з вихованням: «Потрібно приготувати молодь до праці в суспільстві згідно з євангельським духом, як будівничих справедливості і миру, і бути справді дійовими особами у Церкві».

У католицьких середовищах Бразилії зростає спротив щодо впровадження гендерної ідеології в офіційні освітні програми. Цими днями Союз католицьких юристів в Ріо-де-Жанейро (UJURCAT-RJ) висловив публічне рішення і негативну позицію щодо проекту державного плану освіти.

Армандо Рубен Пуенте   у своїй книзі "La Vida Oculta de Bergoglio" (Життя Бергольйо), виданій 27 березня 2014 в Аргентині,  інформує, що  за останні 20 років кардинал Хорхе Марія Бергольйо врятував, принаймі, 80 повій з рук експлуататорів торгівлі людьми, а також пише про приховану і тиху роботу майбутнього Понтифіка в роки військової диктатури і про його безкомпромісну боротьбу за права людини в країні.

Хорхе Марія Бергольйо свою місію глави Католицької Церкви вважає  не тягарем, але завданням, - зазначив Гусман Каррикіри Лекур, секретар Папської комісії у справах Латинської Америки, багаторічний друг Папи Франциска. Перший рік понтифікату не змінив колишнього архиєпископа Буенос-Айреса як людину. Вже як архиєпископ Буенос-Айреса кардинал Бергольйо мав тісні зв'язки з народом, глибоко співчував страждаючим і мав великий потенціал надії.

У вівторок, 1 квітня, стало відомо, що у квітні Святіший Отець заохочує молитися за захист та чесний розподіл природних ресурсів та за людей, які переживають випробування болем. Такими є папські молитовні намірення на цей місяць: Загальне: «За те, щоб керівники держав підтримували захист створіння та чесний розподіл природних благ і ресурсів». Євангелізаційне: «За те, щоб Воскреслий Господь наповнив надією серця випробуваних болем та недугою».

Перемагати духовне лінивство, не зупиняючись на формальних речах, закликав вірних Папа Франциск, коментуючи під час ранкової проповіді у вівторок, євангельський уривок, в якому розповідається про зцілення паралітика, який 38 років очікував зцілення. За словами Святішого Отця, в цій розповіді знаходимо опис двох важких духовних недуг.  Перша з них – це покірлива примиреність паралітика з долею, який розчарований та нарікає. «Маю на увазі, – сказав Папа, – багатьох християн, багатьох католиків, яким бракує ентузіазму, які розчаровані»; а друга - це гріх формалізму,  коли бачимо критику Ісусового вчинку, за те що Він вчинив чудо у суботу.

Після суперечливого рішення, прийнятого судом в Єгипті, який засудив до страти 529 членів організації «Брати-мусульмани», місцевий католицький єпископ Кіріллос Вільям Самаан (Kyrillos William Samaan) підкреслює: «У будь-якому випадку Католицька Церква виступає проти смертної кари. Вона не є правильним рішенням», хоча багато єгиптян хочуть «показового покарання» тих, хто чинить акти насильства на релігійному ґрунті.

Промовляючи до учасників загальної аудієнції у середу, 2 квітня 2014р., Святіший Отець  підкреслив, що  Святе Таїнство Подружжя «веде нас до суті Божого задуму.  На початку Біблії читаємо: «Сотворив Бог людину на свій образ..; чоловіком і жінкою сотворив їх». «Божим образом є подружня пара: чоловік та жінка». – зауважив Святіший Отець, додаючи, що ми створені для того, щоб любити, а це є «віддзеркаленням Бога та Його любові». Святіший Отець також пригадав свої три «чарівні» слова, які допомагають в подружньому житті: «Прошу, перепрошую і дякую». «За допомогою цих трьох слів, завдяки молитві чоловіка за дружину та дружини за чоловіка, завжди примирюючись ще до завершення дня, подружжя поступатиме вперед!» 

2 квітня відзначили VII Всесвітній день поширення інформації про проблему аутизму. Архиєпископ Зигмунт Зімовські, голова Папської Ради з душпастирства працівників охорони здоров'я, оприлюднив з цієї нагоди послання, в якому констатує: «Необхідно обрати шлях інтеграції в громаду, долаючи ізоляцію і бар'єри, поставлені між патологією та упередженням, і зміцнюючи міжособистісні взаємини. Метою таких зусиль має бути досягнення справжнього розуміння і прийняття хвороби, при якому в жодному разі не заперечується і не зачіпається гідність кожної людини».

В цей день Папська Ради із засобів масової комунікації  відзначала свій півстолітній ювілей. Голова Ради Архиєпископ Клаудіо Марія Челлі розповів: «У сьогоднішньому світі ЗМІ наше відомство реалізує покликання бути свідками Євангелія Ісуса Христа, Якого ми прийняли в житті».

3 квітня, в четвер, У Ватикані пройшла зустріч між Святішим Отцем Франциском і прем'єр-міністром Республіки Кабо-Верде Хосе Марією Перейрою Невесамом. Після цього Держсекретар П'єтро Паралін і прем'єр обмінялися грамотами про ратифікацію Угоди між Святим Престолом та Республікою Кабо-Верде щодо юридичного статусу Католицької Церкви в країні, що підписали ще 10 червня 2013 року.

Молитва – це змагання з Богом, у якому слід бути вільним та наполегливим, як під час розмови з приятелем. Такі думки висловив Папа Франциск під час ранкової проповіді у каплиці «Дому святого Марти» у Ватикані. Коментуючи біблійний уривок про розмову Мойсея з Богом на горі Синай, він зауважив, що така молитва змінює наше серце, адже вона допомагає нам краще зрозуміти, яким є Бог насправді. Мойсей вільно розмовляє з Богом, і цим навчає нас, як слід молитися: без страху, вільно, а також з наполегливістю». Молитва – це також «вести переговори з Богом», представляючи Йому «свої аргументи».

У четвер   Папа Франциск прийняв у Ватикані королеву Великобританії Єлизавету ІІ, яку супроводжував чоловік принц Філіп, герцог Единбурзький. Це була перша зустріч королеви Єлизавети ІІ з Папою Франциском. А  Ватикан вона відвідала вже вчетверте після вступлення на престол понад 60 років тому. Вона зустрічалась з Папою Іваном ХХІІІ та Іваном Павлом ІІ. З Папою Бенедиктом ХVІ зустрічалась у вересні 2010 року під час його візиту до Великобританії.

Також в цей день Папа Франциск зачислив до лику святих і поширив на весь літургійний культ трьох блаженних: канадського єпископа Франсуа де Лаваля, іспанського єзуїта і місіонера о. Хозе де Анч'єті, а також канадську монахиню Марію від Утілення.

В п’ятницю, 4 квітня 2014 р., Папа Франциск звернувся на приватній аудієнції у Ватикані до єпископів Руанди через спомин 20-річчя геноциду понад мільйона осіб у цій африканській країні. Заліковувати рани і страждання завжди дуже важко. Святіший Отець поділяє біль народу Руанди і запевняє про молитовну підтримку всіх, хто страждає. Папа Франциск закликав єпископів «не опускати рук у цьому починанні». «Прощення образ і справжнє примирення, – наголосив Папа, – може здатися неможливим з людського погляду, проте воно є даром, який можна отримати від Христа через життя у вірі та молитві. 

Під час ранкової проповіді у п’ятницю, в «Домі святої Марти» у Ватикані, Папа Франциск знову підкреслив, що сьогодні у світі більше мучеників, як було в часах первісної Церкви, та закликав вірних не боятися нерозуміння і переслідувань.

В цей день  у Ватикані Папа Франциск прийняв Елен Джонсон-Серліф, президента Республіки Ліберія. Після аудієнції пройшла зустріч політика з кардиналом Держсекретарем П'єтро Пароліном. Під час розмови акцент був зроблений на добрих відносинах між Святим Престолом та Ліберією. 

Архиєпископ Андре-Жозеф Леонар взяв участь в обговоренні евтаназії хворих. Нещодавно середовище лікарів виступило з пропозицією застосування евтаназії без згоди пацієнта, коли він вже не в змозі свідомо просити про це, а якість його життя є незадовільною. На думку Архиєпископа Леонара, закон піде ще далі, дозволяючи вбивство людей похилого віку, що втомлені життям. Сьогодні прихильників евтаназії представляють у ЗМІ як великодушних людей, які хочуть, щоби хворі могли вирішувати свою долю – зазначає Архиєпископ Леонар. Тут не враховують тиску на хворих і літніх людей. Примас Бельгії припускає, що вже незабаром занадто довге зволікання з власною смертю буде розглядатися як прояв егоїзму. 

Спеціалісти, що входить до міжнародної групи дослідників, що займаються вивченням Туринської плащаниці, прийшли до висновку, що смерть на хресті могла бути більш болісною, ніж вважалося раніше. Дослідження, проведені вченими останнім часом, поставили питання про "техніку" страти на хресті. Про це повідомила в п'ятницю Британська газета The Daily Mail.

Ісус запрошує кожного вийти з могили гріхів, з в'язниці брехні та егоїзму, зазначив Папа Франциск перед молитвою «Ангел Господній» в неділю, 6 квітня 2014 року, на площі св. Петра. Підставою для його роздумів стало євангеліє про воскресіння Лазаря. Саме цей фрагмент Євангелія не дозволяє забути християнину, що після смерті його чекає нове життя - повне і безсмертне

В неділю ввечері Понтифік відвідав  римську парафію святого Григорія Великого. Перед Євхаристійним богослуженням Єпископ Риму зустрівся представниками різних парафіяльних груп. Папа заохотив слухачів у тиші замислитися над тим, «де є мій внутрішній некроз? Яка частина моєї душі вмерла? Святіший Отець також привіз парафіянам кишенькову Євангелію. «Це, – сказав він, – подарунок, який я вам привіз, щоб ви отримали Боже слово, і також могли почути слова Ісуса, Який промовляє до вас: “Вийдіть!” Та приготуватися до пасхальної ночі».

Пропонуємо Вашій увазі лист, надісланий Конференцією Європейських Церков, у якому підтримано Україну в прагненні суверенітету та цілісності, опублікованому в Женеві,  6 березня 2014 р.: http://catholicnews.org.ua/konferenciya-ievropeyskih-cerkov-pidtrimala-ukrayinu-v-pragnenni-suverenitetu-ta-cilisnosti

6 квітня почав працювати проект #2popesaints (2святих папи) - так називається офіційний портал канонізації Івана ХХІІІ та Івана Павла ІІ, яка запланована на 27 квітня, який включає в себе: сторінку на Facebook (2popesaints),  Twitter-акаунт: (@2popesaints), Instagram (#2popesaints) i канал на YouTube (2popesaints). Портал працюватиме в п’яти мовних версіях.