Тижневий огляд: життя УГКЦ (01.09 – 07.09)
  • Втр, 09/09/2014 - 15:42

4 вересня у Львові, відбувся cемінар для протосинкелів, синкелів у справах духовенства і канцлерів єпархій в Україні, який провів канонічній відділ Патріаршої курії УГКЦ. Темою зустрічі була діяльність душпастирів і життя мирян-іммігрантів, які працюють і знаходяться на територіях де немає установлених ієрархічних структур УГКЦ. Програма дня складалась із трьох доповідей, які виголосили Владика Йосиф (Мілян), голова Пасторально-міграційного відділу Патріяршої курії і Єпископ-Помічник Київської архиєпархії, Всесвітліший о. ліцензіят Марко Ярослав Семеген, національний координатор для вірних УГКЦ в Італії і о. д-р Андрій Танасійчук, заступник голови Канонічного відділу Патріаршої курії.

5 вересня 2014 року:

Блаженніший Святослав, Глава і Отець УГКЦ, провів зустріч із працівниками Патріаршої курії УГКЦ, робоче місце яких знаходиться у Львові. До Реколекційно-відпочинкового центру Львівської архиєпархії, що в Брюховичах поблизу Львова,  з’їхалися голови комісій і відділів, а також їх уповноважені представники, на чолі з керівником Відділу церковних комісій о. Петром Раком. У заході, зокрема, взяли участь три єпископи: голова Патріаршої літургійної комісії Венедикт (Алексійчук), голова Патріаршої катехитичної комісії Петро (Стасюк) та Адміністратор Патріаршої курії Богдан (Дзюрах); а також очільник такої важливої структури, як Трибунал Верховного Архиєпископа - о. Роман Іванців.

У Стрию відбулося відкриття пам’ятної дошки Андрієві Корчаку – активістові Євромайдану, який загинув у Києві 18 лютого. Меморіал встановлений на зовнішньому фасаді загальноосвітньої школи №2 (по вул. Т. Шевченка), у якій Андрій свого часу навчався. Чин освячення пам’ятки здійснив преосвященний владика Богдан Манишин, єпископ-помічник Стрийський

В Івано-Франківську попрощалися з трьома загиблими бійцями батальйону спецпризначення «Івано-Франківськ», які не змогли вирватися Іловайського пекла та загинули при виході колони під Іловайськом. Заупокійну Панахиду очолив Митрополит Івано-Франківський Володимир (Війтишин).

6 вересня 2014 року:

В Академії сухопутних військ ім. гетьмана Петра Сагайдачного відбулась торжественна присяга курсантів-першокурсників на вірність українському народові. У цей святковий день до курсантів завітав Преосвященний владика Михаїл, керівник Департаменту Патріаршої курії УГКЦ у справах душпастирства силових структур України, отець Степан Сус, настоятель гарнізонного храму Святих апостолів Петра і Павла, отець Андрій Хомишин, капелан Академії сухопутних військ. У своєму привітальному слові до майбутніх офіцерів Преосвященніший владика Михаїл сказав: «Земля, на якій ви стоїте – свята, захищайте її. З вами Бог і Україна». Опісля єпископ поблагословив присутніх курсантів, а капелани окропили їх свяченою водою.

На Тернопільщині у селі Заздрість особливо піднесено вшанували 30-ті роковини відходу у вічність Слуги Божого Патріарха Йосифа Сліпого (1892-1984). Урочистості розпочалися Архиєрейською Божественною Літургією у парафіяльній церкві під проводом Владики Василія (Семенюка), Архиєпископа і Митрополита Тернопільсько-Зборівського. Після Святої Літургії гості свята урочистою процесією пройшли на цвинтар до родинного гробівця Сліпих, де поховані батьки Патріарха. Було відслужено панахиду за спокій душі Йосифа Сліпого та його батьків.

7 вересня 2014 року в соборі Святого Юра, що у Львові, Архиєрейською Божественною Літургією, офіційно розпочалася чергова сесія Синоду Єпископів Української Греко-Католицької Церкви. Цього разу темою Синоду буде «Управління Божими дарами». Синод триватиме до 14 вересня в реколекційно-відпочинковому комплексі Львівської архиєпархії УГКЦ, що в Брюховичах поблизу Львова. Участь в Богослужінні взяли владики Синоду Єпископів УГКЦ, Апостольський Нунцій в Україні Томас Едвард Галліксон, представники Єпископських Конференцій США, Німеччини, Франції, Італії, а також владика Філарет (Кучеров), Єпископ Львівський і Галицький УПЦ МП. 

Також до вашої уваги:

Цінувати чоловічі сльози. Капелани в зоні АТО. Документальний фільм був знятий у серпні 2014 року неподалік Луганська. В ньому йдеться про працю капеланів УГКЦ у одному з батальйонів територіальної самооборони.

Львівські священики розповідають про враження від ситуації в зоні АТО.

Мультфільм "Йосиф Сліпий".

Церква продовжує активно допомагати героям, що захищають суверенітет України.

Владика Богдан Дзюрах: Захід повинен допомогти Україні зупинити російське втручання.

 

Анонс:

VI Всеукраїнське військове паломництво до Зарваниці проходитиме під гаслом «Блаженні миротворці». Про це в коментарі сказав о. Любомир Яворський, військовий капеллан. VI Паломництво триватиме з 19 по 21 вересня.