У Бахмуті згорів дерев’яний храм XVIII століття, гасити його не було кому
  • Суб, 15/07/2023 - 14:13

У Бахмуті, під час тимчасової окупації міста, виникла жахлива пожежа, яка спричинила знищення дерев'яного храму XVIII століття. Свято-Миколаївський храм визнавався символом стійкості під час найтяжчих боїв за місто, але на жаль, його не вдалося врятувати від полум'я.

Окупанти опублікували фото пожежі, на якому видно, як купол храму зайнятий вогнем. Попри це, у місті не було кому гасити пожежу, оскільки цивільні служби і рятувальники були відсутні. Про це пише sobor.com.ua з посиланням на freeradio.com.ua

Свято-Миколаївський храм виживав під час найжорстокіших боїв за Бахмут... Протоєрей Свято-Миколаївського храму, отець Сергій Дворянов, повідомив, що цей дерев'яний храм існував протягом 226 років, служачи людям і ставши частиною місцевої історії. Його втрата стала великим ударом для місцевої громади.

Зазначено, що місто Бахмут зараз перебуває під окупацією, і його вулиці залишилися пустими. На жаль, під час активних бойових дій загинули кілька прихожан, але більшість мирних мешканців встигли покинути місто та знаходяться у безпеці.

Свято-Миколаївський храм мав велике історичне значення для Бахмута. Він був заснований у 1797 році і відзначався своєю дерев'яною архітектурою. Кам'яна дзвіниця була додана до храму у 1861 році. В документі "Опис міста Бахмута та його повіту" від 1798 року згадувалося, що у місті було три дерев'яних церкви, включаючи Свято-Миколаївський храм.

Хоча храм вже колись був розібраний та перевезений до іншого місця, згодом мешканці Забахмутки (східна частина Бахмута) побажали мати нову церкву. Саме тоді був зведений нинішній Свято-Миколаївський храм, який служив вірянам протягом багатьох десятиліть. Це знищення стало великою втратою для міста і його культурної спадщини.

На жаль, відсутність рятувальників під час окупації міста призвела до того, що пожежу не було змоги швидко загасити. Таким чином, існує висока ймовірність, що Свято-Миколаївський храм зазнав знищення від полум'я.