У Мосулі вже немає жодного християнина
  • Птн, 05/09/2014 - 03:26

«У Мосулі вже немає жодного християнина. Монастирі повністю опустіли. Настали часи, які пригадують нам вбивства сторічної давнини під час панування Оттоманів» - сказав іракський монах у розмові з польським католицьким виданням Przewodnik Katolicki.

«Ірак є полем експериментів, на якому міжнародні сили можуть робити, що захочуть. Існує релігійний поділ (шиїти проти сунітів) та етнічний (араби проти курдів), а посередині розмістились економічні інтереси – нафта та інші. Додатково існує напруження із сусідніми країнами, особливо із військово сильнішими: Саудівська Аравія, Іран та Ізраїль. Геополітичний клімат є дуже неспокійним і доходить до екстремальної точки» - розповідає Самер Йоханна, монах походження з Мосулу.

На думку отця, політичні цілі сил, які діють у країні, можуть призвести до того, що християни, як і представники інших релігійних меншин, взагалі зникнуть з карти країни. А над такою «одноколірною» країною набагато легше панувати.

На даний момент в Мосулі вже немає жодного християнина. Всі вони змушені втікати на північ, де живуть у чужих домах, в школах, церквах, на вулицях. Діалог з мусульманами практично неможливий. Мало того, ніхто з їх релігійних лідерів виразно не дистанціювався від діяльності терористів.