У Пакистані Великдень оголосили вихідним днем для християн
  • Пон, 21/03/2016 - 16:40

Національні збори Пакистану прийняли резолюцію, яка надає християнам можливість святкувати Великдень як вихідний день.

Рівним чином індуїстам надана можливість отримати вихідні в їх найважливіші свята Холі і Дівалі. Резолюція підготовлена Ванквані Рамешем Кумара, членом Асамблеї індуїстської віри, повідомляє інформаційне агентство AsiaNews.

У той час як деякі правозахисники релігійних меншин схвалили згадану ініціативу, інші вказують, що недостатньо визнати лише деякі свята різних релігійних традицій. Мають бути гарантовані рівні права представників усіх релігій та вжиті конкретні заходи щодо захисту меншин.

Кашиф Аслєм, активіст та координатор Національної комісії за справедливість і мир, сказав: «Це історичне рішення у плані визнання меншин як громадян Пакистану. Ми цінуємо зусилля уряду в цьому відношенні, спрямовані на те, щоб гарантувати рівноправність». Однак він додав: «Є ще багато кроків, які повинні бути зроблені. Наприклад, пропозиція, представлене Хабазом Бхатті: замінити слова «эссаи» і «масіхі», якими позначають християн в урядових документах або шкільних текстах».

Мусульманин Хуснайн Джамал висуває на перший план іншу проблему: «Уряд вирішив надати свята тільки для релігійних меншин, в той час як інша частина мусульманського населення повинна виходити на роботу. Я думаю, що мусульманам потрібно дозволити святкувати ці свята, так щоб вони могли радіти і святкувати разом з нашими братами і сестрами, що належать іншим релігійним меншинам. Ісламабад має оголосити ці дні національними святами для усіх».

Нарешті, католицький священик Афтаб Джеймс Пол вважає, що уряд «має зосередитися на захисті прав». «Ми вже святкуємо Різдво та Великдень у наших церквах. Цього року Великдень припадає на національне свято Пакистану. Замість цього влада повинна гарантувати право на освіту, свободу практикувати релігію і квоти для меншин в уряді. Нарешті, вони повинні видалити упередження проти меншин з шкільних підручників».