У Ватикані підтвердили: Діяльність кардинала Фернандеса має повне схвалення Папи Франциска
  • Пон, 18/12/2023 - 12:29

Дикастерія Науки Віри під керівництвом кардинала Віктора Мануеля Фернандеса працює в тісній консультації з Папою, а документи, які вона видає, мають схвалення Святішого Отця. Святий Престол щойно видав спеціальний документ, у якому підтверджує підтримку з боку Франциска діяльності Дикастерії.

Останніми тижнями Дикастерія Науки Віри опублікувала низку документів, насамперед у формі відповідей на запити щодо різних чутливих доктринальних і душпастирських питань з усього світу. Сюди входить питання Святого Причастя для розлучених і хрещення для т. зв транссексуалів, хрещення дітей, вихованих гомосексуальними парами, причастя одиноких матерів, членство католиків у масонстві (заборона) і правила зберігання праху кремованих померлих, пише pch24.pl.

Дії Дикастерії викликають велике здивування, тому й виникають сумніви, чи їх схвалює Папа. Деякі журналісти розцінили опубліковані документи як вияв свавілля кардинала Фернандеса, припускаючи, що він навіть підробив підписи Франциска. Однак у п’ятницю Святий Престол видав спеціальний документ – рескрипт з аудієнції, який підтверджує підтримку з боку Франциска рішення кардинала Фернандеса. Аудієнція відбулася 21 жовтня цього року.

У тексті рескрипту вказано:

«Святіший Отець під час сьогоднішньої аудієнції із нижчепідписаним кардиналом-префектом Дикастерії у справах віровчення, підтвердив, що єдиний підпис Єпископа Риму [la sola firma del Sommo Pontefice], поставлений у нижньому колонтитулі будь-якого тексту, відповіді чи документу, що стосується питань, що належать до компетенції доктринальної секції Дикастерії, – навіть до цього рескрипту – висловлює своє схвалення та згоду на їх можливу публікацію.

Під час свого короткого, кількамісячного терміну перебування на посаді кардинал Фернандес вже опублікував 9 документів. Для порівняння, його попередник кардинал Луїс Ладарія Феррер випустив 19 за весь час перебування на посаді (2017-2023).

Позиція кардинала Фернандеса у Ватикані є безпрецедентною. У липні Папа призначив його префектом Дикастерії віровчення. Дикастерія складається з двох відділів: доктринального та дисциплінарного (сексуальне зловживання). Франциск доручив Фернандесу займатись виключно доктринальним відділом; дисциплінарний діє самостійно, лише під загальним наглядом префекта. Крім того, у спеціальному листі до кардинала Папа написав, що він повинен відійти від «старих методів» Дикастерії, які були репресивними, і зосередитися на «розвитку доктринального різноманіття».

У листопаді Франциск також видав motu proprio «Ad promovendam theologiam», в якому повторив заклик будувати «різноманітність» у теології та закликав богословів у Церкві відійти від «ригоризму» та «холодної теології, що практикується за столом». За словами Франциска, теологія сьогодні потребує «культурної революції» та «зміни парадигми». Запровадження цих змін має забезпечити кардинал Фернандес.