У Ватикані розглядають можливість об'єднання дикастерій
  • Чтв, 04/12/2014 - 22:05

"У Ватикані буде менше кардиналів. Вивчається також можливість реформи держсекретаріату", - зазначив кардинал Оскар Родрігес Марадьяга, координатор Ради з допомоги Святішому Отцеві в управлінні Церквою і підготовці проекту реформи Римської курії. В інтерв'ю італійському інтернет-порталу "Vatican Insider" кардинал зазначив, що, незважаючи на відсутність помітних зовнішніх результатів реформи, вона триває. Першим кроком у цьому напрямку він назвав створення Секретаріату з економічних питань, робота над чим велася протягом кількох зустрічей Ради. "Не дуже помітні зовнішні плоди, але всередині здійснюються великі зміни: тепер кожна дикастерія повинна представити свій бюджет, який буде публічним", - сказав єрарх.

Говорячи про роботу ватиканських ЗМІ, кардинал зазначив, що в цій сфері присутні проблеми економічного характеру. "Нелегко утримувати витрати без надходжень від реклами. Як відомо, існує спеціальна комісія, призначена Папою, яка зайнята вивченням ситуації. Це не просто, тому що існує багато співробітників, багато різних мов, необхідність великих інвестицій для трансляцій на коротких хвилях", - зазначив він, говорячи зокрема про Ватиканське радіо.

Кардинал Марадьяга підтвердив, що, швидше за все, реформа курії буде передбачати об'єднання деяких Папських рад в Конгрегації. Наприклад, Ради у справах мирян, сім'ї, мігрантів і мандрівників,  з душпастирства працівників сфери охорони здоров'я, "Cor Unum" i "Iustitia et pax" можуть бути об'єднані у дві Конгрегації - з питань мирян та благодійності. Кардинал розповів, що очолювати окремі дикастерії не обов'язково будуть кардинали або єпископи. Наприклад, питаннями сім'ї могла б займатися подружня пара, а мігрантів - монахиня з необхідними знаннями та здібностями. Кардинал вважає також, що було б раціонально об’єднати  всі судові структури Римської курії в один орган з церковного законодавства, під керівництвом однієї особи.

Реформа чекає також і Держсекретаріат. На наступному засіданні Ради з допомоги Святішому Отцеві в управлінні Церквою кардинал П'єтро Паролін повинен представити її проект, поділився кардинал Марадьяга.

Головна мета реформи - раціоналізація і спрощення роботи Римської курії, що, на його думку, сприятиме більшій колегіальності.