В Архикатедрі Тернополя проведуть аукціон на підтримку української армії
  • Пон, 15/09/2014 - 16:14

Впродовж цього тижня (15-21 вересня) у Архикатедральному соборі Непорочного Зачаття Пресвятої Богородиці пройде благодійний аукціон-виставка «Сакральне мистецтво на потреби української армії». Кошти виручені від цього аукціону будуть передані на закупівлю військової амуніції для 6-го тернопільського батальйону територіальної оборони «Збруч», що знаходиться на бойовому чергуванні на Сході України.

Увазі тернополян буде запропоновано три мозаїчні композиції, що на протязі тижня будуть виставлені в соборі з зазначенням початкової ціни. Бажаючі їх придбати зможуть робити свої пропозиції у секретаря собору. Остаточний продаж композицій відбудеться у неділю 21 жовтня о 11. 30 на площі перед собором.

Автором робіт є Теодозій Будуйкевич, що належить до мистецької школи отця Івана Марка Рупніка у Римі. Ця школа за останні роки взяла участь у оздобленні найвідоміших святих місць Європи. Серед них папська каплиця «Мати Відкупителя» у Ватикані, крипта Св. Отця Піо у Сан –Джованні Ротондо (Італія), Фатіма (у Португалії), Люрд (у Франції), центр Св. Папи Івана-Павла ІІ у Кракові. Зараз автор займається оздобленням храму Хатини Богородиці у Зарваниці.

 

повідомив о. Віталій Козак

 

Відомості про експонати:

ДВАНАДЦЯТИЛІТНІЙ ІСУС, ЩО НАВЧАЄ У ХРАМІ

(Копія з катедрального собору у Мадриді)

2009 рік

Ескіз – о. Марко-Іван Рупнік

Виконання – Теодозій Будуйкевич

Використані матеріали: обличчя – мармур giallo di Siena, контури – смальта; волосся – граніт та італійський пісковик; німб – сусальне золото у склі та червона смальта; одяг – мармур, граніт та червона смальта; тло – ciottoli, білий таксус (штучний), сусальне золото у склі та сірий мармур.

Початкова вартість – 9 700 грн.

БОГОРОДИЦЯ З ІСУСОМ

(Копія однієї з 12 Богородиць на площі у Люрді)

2008 рік

Ескіз – о. Марко-Іван Рупнік

Виконання – Теодозій Будуйкевич

Використані матеріали: обличчя – мармур giallo di Siena, контури та очі – смальта; німб – сусальне золото у склі та біла смальта; одяг – червоний мармур, граніт та смальта; тло – сірий травертин.

Початкова вартість – 13 000 грн.

ДЕІСУС (Христос в оточенні Богородиці та Предтечі)

(Триптих)

2009 рік

Ескіз та Виконання – Теодозій Будуйкевич

Використані матеріали: обличчя – мармур giallo di Siena, контури та очі – смальта; німб – імітація золото та булат; одяг – смальта; тло – іспанське мозаїчне скло та вітражне скло.

Початкова вартість – 10 000 грн.