В день пам’яті Пратулинських мученників в колишній катедрі давньої Холмської єпархії відслужили Літургію
  • Суб, 25/01/2014 - 11:50

23 січня 2014 року у місті Холмі (тепер Chełm, Польща), в колишній катедрі давньої Холмської Єпархії Греко-Католицької Церкви була відслужена Божественна Літургія з нагоди літургійного спомину Пратулинських мученників. У літургії взяли участь духовенство і миряни Української Греко-Католицької та Латинської Церков. Окрім Літургії самі урочистості розпочалися вже напередодні ввечері, де в семінарії у Любліні була відслужена Велика Вечірня, а відтак ранком Утрення за чином укладеним спеціяльно для цього літургійного дня.
 

Урочисту Божественну Літургію очолив митрофорний протоєрей д-р Стефан Батрух, парох Холмської парафії св. Миколая з яким співслужили прот. Богдан Панчак, настоятель греко-католицьких питомців в Митрополичій духовній семінарії у Любліні, о. Сергій Стесенко, докторант Люблінського католицького університету, що проживає у семінарії і надає літургійну та сакраментальну послугу і о. Генрик Круковський, канонік катедральної капітули Замойсько-Любачівської єпархії РКЦ. Дияконував під час Літургії і виголосив проповідь диякон д-р Петро Сивицький, науковий працівник ЛКУ. Літургійний спів виконував хор семінарії св. Йосафата, з яким співзвучно заносили свої молилитви багато аспірантів з різних університетів міста Любліна, які прибули на богослуження до Холму. Серед мирян, які брали участь у Літургії, були миряни як з місцевої латинської парафії Різдва Пресвятої Богородиці, храм якої до 1875 року і був катедральним собором Холмської єпархії Греко-Католицької Церкви, так і з інших парафій, які вже не один рік з нагоди пам’яті Пратулинських мучеників приїжджають до Холму, оскільки в багатьох з них як вірних Латинської Церкви українське коріння, а їхні предки були греко-католиками.

Цього року виповнюється 140 років з дня геройської смерті тринадцятьох українських греко-католиків, що загинули в Пратулині. У своїй проповіді диякон Петро перелічивши кожного по-іменно і назвавши його стан, майже усі вони були одружені і мали сім’ї, звернув увагу вірних на їхні геройські чесноти як мучеників, оскільки вони не завагалися віддати своє життя за приналежність до Греко-Католицької Церкви і збереження її властивої літургійної традиції, не бажаючи а ні приймати синодального обряду, який почала запроваджувати російська адміністрація, а ні тим більше переходити до Російської Православної Церкви. Геройсько пролита ними кров утвердила тисячі інших вірних Греко-Католицької Церкви на Холмщині і Підляшші бути вірними справі єдності з наступником апостола Петра.

Пам’ять про Пратулинських мучеників літургійно відзначається також і в Латинській Церкві у Польщі, особливо в її Сідлецькій Єпархії, єпископ-помічник котрої Петро Савчук (Piotr Sawczuk) цього дня виступав на Польському Радіо і звернув увагу слухачів, що велика кількість латинських парафій на терені їхньої єпархії в дійсності раніше були унійними, тобто греко-католицькими і вони зі свого боку щороку організовують прощі до Пратулина, щоб вшанувати їхній геройський подвиг.

По закінченні відправи в Холмі, місцевий латинський парох – о. прелат Тадей Кондзьолка подякував греко-католикам за те, що вони не забувають відзначати пам’ять Пратулинських мучеників і щороку як наслідок чимраз більше вірних приходить на богослуження. Також о. Тадей по-інформував духовенство УГКЦ про хід робіт, які провадяться в підземній частині храму щодо належного впорядкування, де як відомо в 1264 році був похований король Руси Данило, а відтак і владики Холмської єпархії, над якими незабаром має відбутися ідентифікаційний процес.

По закінченні відправи митрофорний протоєрей Стефан закликав присутніх вірних пам’ятати, що літургійна різноманітність в Католицькій Церкві виявляє красу у поєднанні її багатьох барв. Відтак усі присутні гості були запрошенні до парафіяльного дому на святкову трапезу, після якої успішно повернулися до Любліна.

Інформацію подав о. Сергій Стесенко
Джерело: http://news.ugcc.org.ua