«Відкритий Університет» розпочав діяльність на Стрийщині
  • Пон, 26/05/2014 - 23:40

22 травня 2014 року, за ініціативою Комісії УГКЦ Справедливість і Мир відбулися дві молодіжні зустрічі у рамках всеукраїнського заходу «Відкритий Університет». Залучення молоді до активного громадського життя та суспільних ініціатив у рамках діяльності даного проекту на Стрийщині було поєднано із масштабними заходами за благословенням Преосвященного владики Тараса (Сеньківа), Єпарха Стрийського УГКЦ, та місцевої Комісії виховання і освіти.

Близько 400 студентів та викладачів навчально-професійних закладів міста Стрия взяли участь цього дня у третій щорічній прощі студентів та викладачів Стрийських навчальних закладів до чудотворної ікони, що знаходиться у храмі парафії Різдва Пресвятої Богородиці, с. Воля Довголуцька.

Окремим виділеним часом заходу стали тематичні зустрічі «Відкритого Університету» із молоддю. Голова Комісії УГКЦ Справедливість і Мир, о. Олег Кобель провів молодіжну дискусію на тему «Екологічний гріх та гріх хабарництва», а о. диякон Ярослав Заричанський, секретар Комісії УГКЦ Справедливість і Мир висвітлив тему «Громадянське суспільство, права людини та Соціальна доктрина Церкви».

Розважаючи над практичними питаннями у колі молоді про поняття суспільної справедливості, обговорювались, зокрема, такі актуальні для нашої держави питання, як християнський погляд на мир і війну, розуміння влади, суспільну відповідальність тощо. «Згідно з Вченням Католицької Церкви, коли вибухає війна, керівники держави, яка зазнала нападу, мають право і зобов’язані захищати країну, застосовуючи навіть силу зброї. Відповідно до цього Папська рада «Справедливість і мир» виправдовує і вказує на необхідну наявність у держав збройних сил, які повинні слугувати миру. Той, хто в такому дусі відстоюватиме безпеку і свободу держави, робить великий внесок у побудову миру. Відповідно до цього всі, що служать у збройних силах, покликані на практиці захищати добро, істину і справедливість у світі [1]» - наголосив секретар Комісії УГКЦ Справедливість і Мир. У ході дискусії із молоддю всі дійшли висновку, що християни не повинні прагнути війни, але робити все можливе, а також молитися за мир та Божу мудрість для ворогуючих сторін та про швидке вирішення конфлікту без людських жертв.

Завершилися заходи Божественною Літургією, після якої чисельні учасники мали спільний обід, який відбувся за підтримки Благодійного фонду «Добре серце» та Комісії УГКЦ Справедливість і Мир. 

[1] - ІІ Ватиканський Собор, Пастирська Конституція: Gaudiumetspes, 79: ААS 58 (1966): 1102-1103 Папська рада «Справедливість і мир» //Компендіум соціяльної доктрини Церкви. – Київ, 2008. – С. 306.

Інформаційна Комісія УГКЦ Справедливість і Мир