Вийшли з катакомб, щоб попрощатися з єпископом
  • Пон, 24/03/2014 - 09:40

Мужнім свідченням вірності Церкві та її законним пастирям був суботній похорон колишнього ординарія Шанхаю, єпископа Йозефа Фан Шонгліанга. Він був пастирем катакомбної Церкви.

Єпископ, який помер минулої неділі у віці 97 років, провів у в'язницях і трудових таборах загалом понад 30 років, повідомляє wiara.pl.

Комуністичний режим ніколи не визнавав його єпископських свячень. Навіть під час похорону заборонили називати його єпископом. Однак, ні віруючі, ні священики під час проведення траурної літургії не дотримувалися цієї заборони. Літургія тривала три години. Її  очолив представник катакомбної спільноти. Його супроводжували понад 5000 вірних.

Під час євхаристійної молитви всі, не лише священики, вголос називали ім'я нинішнього ординарія Шанхаю єпископа Ма Дакуїна, котрий перебуває під домашнім арештом. Йому також надійшов лист-співчуття з Ватикану, під яким підписалися префект і секретар Конгрегації у справах Євангелізації Народів. Вони нагадують, що покійний єпископ був добрим пастирем, який присвятив своє життя прославі Бога, добру Церкви і китайського народу.

Китайська влада заборонила ховати колишнього ординарія Шанхаю в місцевій катедрі. Тому його тіло покоїться на цвинтарі, розташованому неподалік марійського санктуарію в Шешані.