Владика Ярослав: «Христос не лише співчуває людині, але Сам стає людиною болю»
  • Пон, 04/05/2015 - 18:45

3 травня владика Ярослав, єпископ Самбірсько-Дрогобицький, відслужив Божественну Літургію у Катедральному храмі Пресвятої Трійці м. Дрогобича. Під час богослужіння архиєрей уділив священичі свячення диякону Івану Змінчаку.

Під час проповіді владика Ярослав наголосив: «Христос не лише співчуває людині, але Сам стає людиною болю, ступає шляхом приниження та добровільних страждань і тим самим перемінює людське сприйняття терпіння». Ісус переконує нас, що варто не тільки робити добро нужденним, але й бачити в них прихованого Бога. Саме тому Церква 3-ю неділю після Пасхи, неділю Розслабленого, присвятила хворим. «Важливо показати світові, що тих, що страждають, не слід відкидати, бо вони можуть нам багато об’явити», - додав проповідник.

Відтак архиєрей сказав: «Страждання можуть бути великою цінністю як для тих, кого вони торкають, так і для всіх, хто зуміє побачити в них засіб освячення душі через упокорення, через наслідування терплячого Христа, страждання Якого стали спасенням для всього людства». Терпіння є для людини доброю нагодою, щоб довіритись Богові, щоб побачити не лише власні потреби, але вміти послужити іншим в їх немочах.

Далі владика Ярослав сказав, що християни на відміну від юдеїв, котрі могли лиш зрідка отримати зцілення в Овечій купелі, мають невичерпні постійні джерела допомоги. «Найперше – це Слово Боже, в якому є все необхідне для життя людини. Наше джерело – це також Пресвята Євхаристія, в якій черпаємо поживу вічного життя, це також і наша щоденна молитва, взаємна любов та пошана, гідне християнське життя – це ті джерела, з яких не хтось один, але кожен може користати щоденно», - наголосив проповідник.

Після завершення богослужіння владика Ярослав привітав нововисвяченого ієрея Івана. Єпископ подякував батькам, родині, духовним наставникам нопопоставленого ієрея за товаришування йому на дорозі до тайни священства.