Владика Ярослав: Ми служимо Богові, служачи людині
  • Пон, 07/03/2016 - 14:14

6 березня, у Неділю м’ясопусну, Архиєрейську Божественну Літургію в парафії Свв. Сергія і Вакха в Римі звершив Преосвященніший Владика Ярослав (Приріз), правлячий Архиєрей Самбірсько-Дрогобицької єпархії. З Архиєреєм співслужили протоієрей Іван Кулик, настоятель парафії Свв. Сергія і Вакха, та ієрей Іван Гобела, докторант папського Східного Інституту. Дияконував Руслан Сідельник.

Проповідуючи під час Божественної Літургії, Владика Ярослав звернув увагу на те, що ми перебуваємо у подорожі до посту, до часу благодаті, а кожна подорож вимагає приготування.

Таким приготуванням є п’ять передпостових неділь, наголосив Владика. Неділя про Закхея вчила, що надзвичайно важливим є бажання зустрітися з Богом. Людина, яка зустрічає Бога, змінюється, як до прикладу Закхей. Наступним кроком є покора, про що навчала неділя про Митаря і Фарисея. Ми не можемо постати зарозумілими перед Богом, але мусимо предстояти в покорі перед Ним, Який є одинокою пристанню та спасінням. Неділя про Блудного сина натомість говорила про зміну нашого дотеперішнього життя. Притча яскраво показувала, що і молодшому, і старшому синові потрібне було навернення, адже ніхто з них Батька не знав. «Ми не раз маємо теоретичне знання про Бога, але Його не знаємо, не досвідчуємо. Як важливо є стати перед Богом, навіть якщо ми повні гріха», –підкреслив Архиєрей. Неділя передостання, Неділя мясопусна, вчить нас бути людьми добрих діл та звертає увагу на те, що ми не можемо стати перед Богом з порожніми руками. Господь, згідно з євангельським описом Страшного суду, не вимагає визнання віри, але говорить про віру практичну, віру, яка виявляється в ділах. «Ми служимо Богові, служачи людині», – підсумував Владика Ярослав та закликав присутніх зуміти засвоїти, як послужити Богові, як угодити Йому добрими ділами.

Після Божественної Літургії Владика Ярослав подякував душпастирям і вірянам української парафії в Римі за можливість спільної недільної молитви. Також Архиєрей поділився з присутніми у храмі особливостями візиту членів Постійного Синоду єпископів УГКЦ, до якого він належить, до Святішого Отця Франциска, Глави Католицької Церкви. Владика Ярослав підкреслив щирість і відкритість понтифіка під час зустрічі, зауваживши, що «Папа бачив наші очі, почув наше слово і розуміє наш біль». Відтак єпископ заохотив усіх продовжувати щоденно о 21:00, згідно із закликом ієрархів УГКЦ, молитися за Україну, а також постити. «Правда завжди воскресає, Україна була, є і буде, тож молімося до Господа і довіряймо Богу», – наголосив Владика Ярослав.