Всесвітні зустрічі сімей: від заснування до сьогодні
  • Суб, 11/08/2018 - 21:18

Для Вселенських Архиєреїв Івана Павла ІІ, Венедикта XVI та Франциска Всесвітні зустрічі сімей стали нагодою для того, аби звернути увагу Церкви на актуальні теми сім’ї та її вагому роль у Церкві та суспільстві

Історія Всесвітніх зустрічей сімей сягає 6 червня 1993 року, коли представники мирянського руху Фоколярів зібралися на площі святого Петра у Римі, аби відзначити Свято Сім’ї. Святий Іван Павло ІІ, який очолив заключну Святу Месу зустрічі, користуючись нагодою, подав важливу звістку: одночасно з подібною ініціативою, започаткованою ООН, Церква проголошувала 1994 рік Роком сім’ї. Кульмінаційним моментом відзначення Року сім’ї стала Міжнародна зустріч сімей, що відбулася в Римі 8 і 9 жовтня на тему «Сім’я – серце цивілізації любові».

Пророча ідея Івана Павла ІІ

Отож, подібно до Всесвітніх Днів Молоді, зустрічі сімей стали пророчою ідеєю Кароля Войтили і даром для Церкви, збагачуючись під час наступних понтифікатів. Дублін стане восьмим з черги містом, що прийматиме сім’ї на міжнародній зустрічі. Перед тим вона проходила в Римі (два рази), Ріо-де-Жанейро, Манілі, Валенсії, Мехіко, Мілані та Філадельфії.

Перша Всесвітня зустріч сімей був випереджена рядом документів Папи Івана Павла ІІ, присвячених темі родини.Вже 1981 року в Апостольському напоумленні «Familiaris consortio» він вказав на центральне місце теми сім’ї у своєму понтифікаті. У лютому 1994 року він опублікував «Лист до сімей», в якому вказав на необхідність будувати «цивілізацію любові», що ґрунтується, власне, на сім’ях. Саме цей вислів було взято за основу для першої зустрічі сімей у Римі 8 і 9 жовтня того ж року, коли Вселенський Архиєрей, звертаючись до сімей, закликав їх запитувати себе про те, якою є їхня ідентичність і місія. Того ж 1994 року Папа написав «Лист до дітей», а також присвятив сім’ї Послання з нагоди Всесвітнього дня миру.

Від Ріо-де-Жанейро до Маніли: зустрічі стають всесвітніми

Три роки після першої Зустрічі, Кароль Войтила запросив усі сім’ї до бразильського Ріо-де-Жанейро, де 4 і 5 жовтня 1997 року проходила Зустріч на тему «Сім’я – дар і обов’язок, надія людства». У 2000 році, в контексті Ювілейного року, Зустріч сімей знову проводилася в Римі, а її основна увага була присвячена темі дітей. У своїх повчаннях святий Іван Павло ІІ присвятив велику увагу кризі у сім’ях. «Щодо багатьох розбитих сімей, – зазначив він на площі святого Петра 14 жовтня 2000 року, – Церква почувається покликаною не висловлювати строгий і відчужений осуд, а, натомість, пролити на численні борозни людських драм світло Божого слова, супроводжуване свідченням Його милосердя».

Наступна Всесвітня зустріч сімей, що відбулася 2003 року, вперше проходила в Азії. Тема заходу, що відбувся у Манілі, столиці Філіппін, була зосереджена на «християнській сім’ї – Добрій Новині для третього тисячоліття». Папа Войтила не зміг бути присутнім на зустрічі, а звернувся до її учасників через відео-включення. Він зазначив, що сім’я, що ґрунтується на подружжі, є спадком людства і дійсно «Доброю Новиною для людей нашого часу». 

Тема передавання віри під час зустрічей Папи Венедикта XVI

Перед завершенням заходу у Манілі, святий Іван Павло ІІ проголосив іспанське місто Валенсію місцем наступної Всесвітньої зустрічі сімей. У ній взяв участь його наступник Папа Венедикт XVI, який присвятив велику увагу темі передавання віри. Віра, за його словами, передається в домашніх стінах і саме там «зростає і зміцнюється через молитву і практикування християнського життя».

П’ята Всесвітня зустріч сімей відбулася в січні 2009 року в місті Мехіко, столиці Мексики. Промовляючи до учасників зустрічі за допомогою відео-конференції, Венедикт XVI звернув увагу на сім’ю як «виховательку християнських і загальнолюдських цінностей» і застеріг від «оманливого розуміння свободи» та «суб’єктивних імпульсів людини», що ставлять під загрозу нерозривність подружжя.

Наступна Зустріч на тему «Сім’я, праця і свято» знову відбулася в Європі, в італійському Мілані. Папа Венедикт XVI в особливий спосіб звернувся тоді до сімей, що пережили розпад: «Мені здається, – зазначив він 3 червня 2012 року, – що одне з важливих завдань парафії, католицької спільноти полягає в тому, щоб робити все можливе для того, аби вони почувалися любленими, прийнятими».

Плоди Синоду про сім’ю, зустрічі з Папою Франциском

Під час понтифікату Папи Франциска Всесвітні зустрічі сімей влилися у синодальний шлях, започаткований Вселенським Архиєреєм для того, аби оновити душпастирство сімей. Зустріч у Філадельфії у вересні 2015 року відбулася після надзвичайного Синоду 2014 року, присвяченого сім’ї, і місяць перед черговою загальною асамблеєю на тему «Покликання і місія сім’ї у Церкві і у сучасному світі». В американському місті сім’ї з різних куточків світу спілкувалися про любов як місію, що «повністю оживляє сім’ю».

Звертаючись до учасників зустрічі, Папа Франциск заначив, що «мрія Бога продовжує здійснюватися у мріях багатьох пар, що мають відвагу вчинити сім’ю своїм життям». Святіший Отець не оминув увагою численні виклики і проблеми, з якими стикаються сучасні сім’ї, але, одночасно, вказав на великий внесок, який сім’я може зробити для Церкви і суспільства. Він звернувся до сімей із проханням допомогти Церкві і надалі бути «пророцтвом» для зраненого людства, пророцтвом миру, ніжності і любові.

Радість сімейної любові є центральною темою Всесвітньої зустрічі сімей у Дубліні, яка, як сподівається Папа Франциск, стане нагодою для поглиблення роздумів і обговорення тем пост-синодального Апостольського напоумлення «Amoris laetitia».