Вулицями Києва пройшла Екстремальна Нічна Хресна Дорога
  • Нед, 06/04/2014 - 18:09

Вулицями Києва пройшла Екстремальна Нічна Хресна Дорога. Вона розпочалася з 4 на 5 квітня, в костелі Воздвиження Святого Хреста. Після Святої Меси о 24:00 біля 80 осіб вирушило в дорогу; учасники прийшли на 9:00 на Месу до костелу святого Олександра (центр міста). По дорозі зроблено 14 станцій хрестової дороги Ісуса Христа.

Ідея ЕХД народилася в Польщі, в Кракові 7 років тому. Учасники групами йшли з Кракова всю ніч до санктуарію в Кальварії Зебжидовській. Київська ЕХД -"молодший брат" краківської. Організована парафіянами Воздвиження Хреста, цього року - вперше.

Учасники київської ЕНХД пройшли близько 30 кілометрів. Стояння дороги були дещо інші, ніж зазвичай: це хресна дорога, яку Ян Павло II і Бенедикт XVI дуже часто проводили в Колізеї у Римі. Починається від молитви Ісуса в Гефсиманському саду, закінчується Його похованням. Роздуми належать до римсько-католицького священика Адама Шустака OP (реколекції на Великий піст «Ось людина»), автора циклу конференцій Помаранчарня, реколекціоністи та харизматика (Польща).

Київська Екстремальна Нічна Хресна Дорога мала екуменічний характер (примирення Церков). Деякі стояння київської ЕНХД – Святошинський цвинтар; церкви на Проспекті Перемоги; міст на станції метро Берестейська; православна церква Агапита Печерського в парку Пушкіна; Інститут Фоми Аквінського - в каплиці інституту, окрім стояння, відбулася молитва прослави, частина осіб, яка відчувала, що далі їм складно йти, лишилася там до ранку; грецько-католицька церква святого Василя Великого біля Львівського Майдану, там близько 6 ранку учасників пригостили чаєм; православна церква святого Михайла; Володимирська гірка; каплиця на Майдані Незалежності - там відбулося стояння і молитва за Україну; римсько-католицький костел святого Олександра. Після закінчення хресної Дороги деякі з учасників лишилися на Месі о 9 ранку.

Екстремальна Хресна Дорога протягом 7 років організовується в Кракові прихожанами костелу святого Йосипа. Тепер ідея поширилася по цілій Польщі - ЕХД організовується приблизно в 20 містах Польщі, а також за кордоном - у Великобританії та Швейцарії. Ідея належить до о. Яцка Стричка-Весни, автора слів : "Мірою величини людини є найбільший виклик, який вона прийняла та виграла". ЕХД відбувається у рамках душпастирства чоловіків, "Чоловіча сторона реальності" - зміцнення характеру, досвід віри. Жінки також приймають участь в ЕХД і їх стає все більше.

Джерело: http://polonews.in.ua