Ювілей консекрації єпископа Яна Пурвінського
  • Птн, 04/03/2016 - 23:22

25 років це час, за який виростає одне покоління. 25 років це час, за який відроджена Житомирська дієцезія зростала, укріплювалась та перетворилась в Київсько - Житомирську дієцезію.Саме 25 років тому, 4 березня 1991 року в Житомирському храмі св. Софії була консекрація єпископа Яна Пурвінського, котрий очолював її до 2011 року. В цей день, як і 25 років тому, храм св. Софії наповнився єпископами, священиками та прихожанами, котрі приїхали, щоб розділити радість та вдячність Господу за роки служіння єпископа Яна.     Достойними гостями на урочистій Святій Месі були єпископи Римсько-Католицької Церкви в Україні : єп. Броніслав Бернацький, єп. Леон Дубравський, єп.Станіслав Широкорадюк, єп. Віталій Скомаровський, єп. Леон Малий, єп. Яцек Пиль, єп.Маркіян Бучек та Ординарій дієцезії архієпископ Петро Мальчук, з Білорусі приїхали Архієпископ Тадеуш Кандрусєвіч, митрополит Мінський та Могільовський, співконсекратор нашогою віляра і єп. Антоні Дзємянка з Пінська; єп. Едвард Павловскі з Латвії, представник УПЦ КП Ізяслав, єпископ Житомирський та Овруцький, єпископ Володимир з УАПЦ, пастори та представники влади.

Разом з єпископами співслужили майже 70 священиків, приїхали клірики Вищої Духовної Семінарії з Ворзеля та клірики семінарії Redemptoris Mater зі своїм ректором о. Романом Греком. Не можна було не помітити храму, заповненого людьми, котрі хотіли розділити радість і вдячність за дар єпископа Яна. Зворушливим моментом було прочитання привітань з ювілеєм від Папи Франциска та Нунція архієпископа Клаудіо Ґуджеротті, які озвучив Монсеньйор Пйотр Тарнавскі.

Під час проповіді Архієпископ Петро, нав'язуючи до сьогоднішніх читань, наголосив, що «було Слово до Яна» і він відповів своїм послухом і готовністю служити всюди, де його Провидіння поведе.

Єпископ Ян вірно проголошував Слово Боже і як вдячність йому за це, Архієпископ сказав, що видано перший том проповідей єпископа Яна, які були принесені в дарах і стали приємною несподіванкою для достойного Ювіляра.

Після Причастя всі присутні заспівали подячний гімн «TE DEUM», як нашу подяку доброму Богу, за 25 років служіння нашого єпископа. Після завершення Меси – була змога висловити те, що лежало на серці. Потік привітань не закінчувався. Єпископи, представники влади, парафіяльних громад хотіли висловити найтепліші та щирі слова для Ювіляра.

Завершенням урочистості був святковий обід, після якого єпископ Ян охоче підписував книжку зі своїми проповідями.