За який скандал Папа просив вибачення?
  • Пон, 19/10/2015 - 00:18

Середи в Римі, як правило, належать Папі, бо це дні, коли відбуваються його щотижневі  загальні аудієнції на площі Святого Петра, і впродовж другого тижня  Синоду єпископів 2015 року, Франциск, без сумніву, знайшов спосіб поставити свою печатку на те, що американці часто називають "горбатим днем".

Понтифік виступив з несподіваним покаянням на початку його тижневої аудієнції, яка в значній мірі була присвячена темі Синоду про сімейне життя. Слово Ісуса сьогодні є сильним: «Горе світові скандалів» сказав Франциск, посилаючись на Євангельське читання під час меси у середу. "Ісус є реалістом" і додав: "Це неминуче, що скандали трапляються, але горе тому, хто викликає ці скандали"."Я хотів би, перш ніж почати катехезу, від імені Церкви попросити вибачення за скандали, які недавно звалились як на Рим, так і на Ватикан". Це все, що Папа сказав, і що залишило кожному свободу здогадуватись,  які саме скандали він мав на увазі.

Насправді, mea culpa Папи  багато в чому функціонує як тест Роршаха для тих спостерігачів, які вважають те, що трапилось, найскандальнішим, на даний момент, аспектом католицизму або Ватикану, або навіть міста Риму.

Багато італійців чули відлуння недавнього скандалу в Римській парафії через пробіг чину Босих Кармелітів, де більше сотні парафіян послали листа до Ватикану зі звинувачуваннями представника чину у сексуальних стосунках з «вразливими дорослими» в сусідньому парку.

Інші припускали, що Папа мав на увазі, принаймні частково, нещодавнє заворушення довкола о.Кшиштофа Чарамса, 43-річного польського священика і дрібного чиновника Ватикану, який, використавши подію Синоду, публічно оголосив, що він гей і закоханий у свого партнера з Іспанії, з яким він заручений.

Чарамсу швидко звільнили з Ватикану, але він продовжує коментувати свою ситуацію і загальне ставлення Церкви до геїв і лесбіянок з його нового дому в Барселоні.

Ще інші хвилювались, чи Папа говорив про недавню мелодраму, яка виникла всередині самого Синоду, опираючись на лист, де подано заперечення стосовного використовуваних процесів, підписаний  близько дванадцятьма кардиналами - точна кількість залишається невідомою.

Версія такого листа була опублікована в італійській пресі в понеділок, але  декілька її передбачуваних підписантів швидко зреклися її.

Один з передбачуваних підписантів листа, німецький кардинал Герхард Мюллер, який очолює Конгрегацію доктрини віри у Ватикані, назвав несанкціонований випуск документів, призначених тільки для Папи "новим Vati-leaks", посилаючись на скандал, що вибухнув під час понтифікату Папи Бенедикта XVI і  призвів до арешту і засудження власного дворецького Папи за витік конфіденційних матеріалів.

Оскільки Папа вийшов на аудієнцію, із посиланням  на добре відомі слова Ісуса про не завдавання шкоди молоді, інші спостерігачі вважають, що понтифік  посилається на скандал сексуального насильства католицького клиру, особливо у світлі його недавньої зустрічі з жертвами цього насильства в США.
У світлі посилання на Рим, деякі місцеві жителі навіть підозрювали, що, можливо, Франциск мав на увазі нещодавню відставку мера міста.

Це сталось на тлі корупційного скандалу, і після того як Папа демонстративно заявив в ході прес-конференції, що він не запросив мера на Всесвітню зустріч сімей у Філадельфії - додаючи, у висловах, які багато хто бачив, як незавуальований докір, що колишній мер Ігнаціо Марино "визнає себе католиком".
Виглядало на те, що речник Ватикану в середу відкинув це читання,  кажучи, що це "питання політичне, а не церковне".

Це, звичайно, одна з характерних особливостей багатої папської риторики.

Так запроваджено на високому загальному рівні, бо для Папи вважається непристойним втягуватись в конкретні спірні поточні справи. Якщо це потрібно зробити, то, як правило, буде подано його речником або кимось іншим  від його імені.

Цей підхід має багато переваг, не останньою з яких є враження, що понтифік є supra partes і таким чином, здатен тримати відкритими свої канали зв'язку з усіма. Зворотною стороною цього є майже нескінченне розмаїття перекручень того, що каже Папа і того, що він принаймні  не має наміру сказати.

В кожній події ця  навмисна еластичність є показовою, бо вказує, що даний  спостерігач має на думці в даний момент. Майже всі вони  без винятку будуть схильними вважати, що Папа говорив про їхні занепокоєння.

John L. Allen Jr.