Завершився вашингтонський етап мирної місії кардинала Дзуппі
  • Чтв, 20/07/2023 - 15:37

Прес-служба Святого Престолу інформує про те, що в рамках візиту до столиці США Папський Посланець зустрівся з Президентом та представниками виконавчої та законодавчої влади, а також з очільником місцевого єпископату, обмінюючись думками про пошук шляхів до миру та про нагальність гуманітарних проектів та підтримку постраждалих від війни.

Ввечері, 19 липня 2023 р., прес-служба Святого Престолу поширила повідомлення про завершення чергового етапу місії миру, яку Папа Франциск доручив очільникові італійського єпископату кардиналу Маттеї Дзуппі і в рамках якої він на початку червня відвідав Київ, а наприкінці того ж місяця – російську столицю. Тепер же 17-19 липня Архиєпископ Болоньї в якості Посланця Святішого Отця перебував у Вашингтоні в супроводі співробітника Державного Секретаріату, «щоб далі втілювати місію, доручену йому Святішим Отцем, і в цьому контексті зустрітися з Президентом Сполучених Штатів Джозефом Байденом».

У повідомленні зазначається, що ввечері 17 липня, кардинал Дзуппі провів у Апостольській Нунціатурі розмову з Преосвященним Тімоті Брольйо, Головою Конференції Католицьких Єпископів США, під час якої відбувся обмін думками про війну в Україні та про ініціативи Святого Престолу на підтримку постраждалих і миру.

Наступного дня вранці в офісному центрі «Рейберн Хаус» ватиканська делегація у супроводі Апостольського Нунція архиєпископа Крістофа П'єра та Радника Нунціатури монсеньйора Шеймуса Патріка Хоргана зустрілася з членами Комісії з безпеки та співробітництва в Європі (Гельсінської Комісії) уряду Сполучених Штатів, яким представила характер та перебіг місії, дорученої їй Папою, «спільно роздумуючи над тим, як можна зробити її більш ефективною». У другій половині дня того ж дня Папський Посланець та інші члени делегації прибули до Білого Дому, де їх прийняв Президент Джозеф Байден, якому кардинал Дзуппі передав листа від Святішого Отця, підкреслюючи біль Папи з приводу страждань, спричинених війною. В комюніке зазначається, що зустріч, яка тривала понад годину, «пройшла в атмосфері великої сердечності та взаємного слухання». Під час неї делегація «отримала запевнення у повній готовності підтримувати ініціативи в гуманітарній сфері, особливо щодо дітей та найбільш вразливих верств населення, як у відповідь на нагальну ситуацію, так і з метою сприяння шляхам до миру».

Вранці 19 липня ватиканська делегація взяла участь у Сенатському молитовному сніданку в будівлі Конгресу США, під час якого кардинал Дзуппі мав нагоду поінформувати присутніх про зустрічі, які він провів на різних етапах своєї місії миру. Під час зустрічі, як стверджується в повідомленні для преси, «було висловлено високу оцінку зусиллям Святого Престолу та наголошено на відповідальності кожного за зусилля заради миру».