Зігріймо наших людей - проект Карітас-Україна
  • Срд, 25/10/2023 - 13:41

Оцінюючи ризики зими 2023 – 2024 років, ми передбачаємо, що росія продовжить атакувати об’єкти енергетичної інфраструктури.

На територіях наближених до зони бойових дій відновити комунікації не вдається – ці регіони вже понад півтора року без води, світла і газу.

Зимовий холод у прифронтових містечках і селах становить таку ж небезпеку для життя і здоров’я людей, як і постійні обстріли росії. Допоможімо разом людям зігрітись взимку та приготувати собі теплу їжу.

В рамках підготовки до зими Карітас України планує закупити опалювальні матеріали на суму 18 500 гривень для визначених домогосподарств. В цю суму враховані закупівля дров чи паливних брикетів (в залежності від регіону і особливості домогосподарств), логістика та оплата праці працівників.

Загалом плануємо зібрати 55 500 000 грн. Ваша підтримка може змінити на краще життя тих, хто проживатиме в умовах цієї суворої зими в прифронтових містечках і селах.

Карітас України від початку повномасштабного вторгнення надає гуманітарну допомогу на територіях наближених до лінії фронту та деокупованих. Наші виїзні мобільні групи доставляють постраждалим від війни все необхідне: набори для ремонту житла, продуктові та гігієнічні набори, медичні аптечки та воду. Юристи і психологи надають свої консультації.

Особливо вразливими є діти, літні люди і люди з інвалідністю, відсутність тепла для них не лише незручність, а й питання виживання та серйозної загрози їхньому здоров’ю і благополуччю.

Прикладом є багатодітна родина із окупованого нині Бердянська, яка орендує приватний будинок у Запоріжжі. Мама великої родини – Ліза, у неї із чоловіком 7 синів та 1 донька. Втікали із окупації вони влітку 2022 року, адже відчули загрозу того, що у них заберуть дітей – їх хотіли вивезти на північ росії  під приводом спортивних змагань. Із Бердянська родина також вивезла своїх домашніх тварин – собаку та 5 котиків, адже діти просто не могли уявити свого життя без улюбленців. Такій великій родині важко було знайти житло – багатокімнатну квартиру вони не могли собі дозволити із матеріальних причин, а також через тварин. Лізі пощастило знайти невеликий приватний будиночок в одному із районів міста – там є місце усім, однак існує велика проблема із теплоізоляцією та теплозбереженням, тож родина вже боїться зими, що наближається. Ліза відкладає гроші на опалення з травня, однак закупити необхідну кількість паливних матеріалів поки не вдається.

Ми стурбовані тим, що у пошуках дров для обігріву осель і приготування їжі люди вирушать в лісопосадки, де серйозна мінна небезпека і велика кількість нерозірваних боєприпасів.

 

Саме так проблему з дровами для своєї родини намагається вирішити пан Юрій. Його будинок, який знаходиться за 20 км від лінії фронту у смт Комишуваха, було пошкоджено вибуховою хвилею. Він з дружиною – пенсіонери, які опікуються сином з ментальною інвалідністю. Родина живе лише на пенсію та соціальну виплату на сина. Годує їх власний город. Напередодні зими вони гостро потребують допомоги із паливом, адже придбати його не в змозі. Чоловік намагається зібрати трішки сухих дерев на околиці селища, однак це вже помаранчева зона небезпеки, багато полів та територій тут закриті для цивільного населення. Юрій не знає, чи зможуть вони перезимувати і готовий рубати сад, який десятиліттями годує їхню родину.

Минулорічний досвід підготовки до зими дозволив Карітасу України розробити плани дій, протоколи безпеки, логістику, процедури закупівель і дистрибуції допомоги. Ми удосконалили наші стратегії для ще більш ефективної підготовки до зими.

Карітас має досвід і професійні команди та вже визначив регіони і громади, які найбільше потребують допомоги. Загалом це 3 000 домогосподарств у 8 областях, а саме:

Херсонська обл. – 250 домогосподарств, Миколаївська – 250, Запорізька  – 250, Донецька – 650, Дніпропетровська – 600, Сумська – 250, Чернігівська – 250 та резерв 300 домогосподарств для екстреного реагування на новозвільнених територіях або територіях, що найбільше страждатимуть від ракетних обстрілів росії. Мешканці Харківської області будуть забезпечені  паливними матеріалами з іншого проекту Карітасу України.

Кожна ваша пожертва це тепло та гаряча їжа для наших людей:

Якщо ви і ще дев’ять людей зроблять пожертву 180 гривень, ми зможемо придбати 1м3 дров

За вашу пожертву в 300 гривень ми зможемо придбати 50 кілограм паливних брикетів

600 гривень – 100 кілограм паливних брикетів

Разом ми можемо більше!