ЗМІ: США приймають тисячі біженців-мусульман, але депортують християн
  • Пон, 23/11/2015 - 23:05

Двадцять сім християн-халдеїв з Іраку, які піддалися гонінням на батьківщині з боку Аль-Каїди і ІДІЛ, дивуються, чому імміграційна влада США прийняла рішення про їх депортацію з країни в той час, як президент Обама збирається взяти тисячі мусульманських біженців із Сирії.

Майже три десятки біженців - членів Халдейської католицької церкви - у квітні спробували в'їхати з території Мексики в США і приєднатися до процвітаючої громади іракських християн в каліфорнійському Сан-Дієго, але зараз їх майбутнє невідоме - американська влада відхилила їх прохання про надання притулку за мотивами релігійних переслідувань, говориться в повідомленні агентства.

«Це сім'ї, які розлучилися через переслідування, і зараз уряд не дозволяє їм возз'єднатися», наводить ChristianToday слова священика Халдейського католицького собору святого Петра в Ель-Кайон (Каліфорнія). «Ми не розуміємо, чому для тисяч мусульман двері відкриті, а для християн ні», - підкреслив священнослужитель.

Близько трьох десятків чоловіків, жінок і дітей були визнані нелегальними іммігрантами і поміщені в центр для затриманих в Сан-Дієго. Зараз 22-м з них відмовлено у перебуванні в США і вони підлягають депортації, інших, найімовірніше, чекає такий же вердикт. Зараз вони залишаються під вартою, поки американська влада веде пошук країни, яка погодилася б прийняти біженців-халдеїв.

Захисники християн задаються питанням, чому міграційні служби США настільки суворі з халдеями, чиєю єдиною помилкою називають «нечітке дотримання імміграційних норм США». Особливо наголошується, що християни не стануть тягарем для держави, так як у всіх затриманих є родичі в Сан-Дієго, яке давно стало одним з найбільших місць компактного проживання халдеїв в країні.

Республіканська партія і християнські лідери заявляють, що переслідуваним християнам повинен бути забезпечений найвищий захист. «Якщо стоїть питання про загрозу безпеці країни з боку джихадистів, то серед християн таких немає», - цитує агентство колишнього помічника прокурора Південного округу Нью-Йорка.

«Очевидно, що християни стикаються з більшими, ніж мусульмани, погрозами в Сирії та Близькому Сході; ми повинні підтвердити, що християни фактично є жертвами геноциду і приймати кроки щодо їх захисту», - уклав співрозмовник ChristianToday.