Звіт ООН: релігійні переконання проти ЛГБТ не є захищеними правами людини
  • Пон, 10/07/2023 - 13:49

Ключовий радник Організації Об’єднаних Націй у своєму нещодавньому звіті припустив, що “дискримінаційні позиції, засновані на упередженнях”, не захищені правами на свободу віросповідання, що, на думку однієї з правозахисних груп, може мати “винятково радикальні” наслідки для віруючих християн, які сповідують Біблію.

Коста-риканський юрист Віктор Мадрігал-Борлоз, офіційний титул якого – “Незалежний експерт ООН з питань захисту від насильства і дискримінації за ознакою сексуальної орієнтації та гендерної ідентичності”, зробив цю заяву у своєму виступі на засіданні Ради з прав людини ООН 21 червня.

У своїй доповіді Раді Мадригал-Борлоз звинуватив “релігійні громади” в “насильстві, дискримінації та ізоляції” стосовно геїв, лесбійок, бісексуалів і транс-ідентифікованих людей.

Отримавши свідчення від різних ЛГБТ-ідентифікованих людей за останні шість років, Мадригал-Борлоз сказав, що він часто стикався з подібними ситуаціями, в яких тих, хто хотів “досягти щастя, прийнявши свою сексуальну орієнтацію або гендерну ідентичність”, стримувала перспектива того, що “релігія, в якій вони народилися, буде вважати їх грішними або злими; аморальними за своєю суттю або не гідними трансценденції”.

В одному з найбільш цілеспрямованих звинувачень Мадригал-Борлоз також згадав про “темні кути, де ЛГБТ вважаються грішниками”, що є очевидним відсиланням до біблійного вчення різних християнських конфесій.

Він також звинуватив таке богослов’я в тому, що воно сприяє запереченню “права на рівність” для ЛГБТ-ідентифікованих людей.

“Закони, прийняті з метою нав’язування стандартів поведінки, які нібито вимагаються інтерпретаціями релігійних догм, фактично відмовляють [ЛГБТ] та іншим гендерно різноманітним особам у праві на рівність і, часто, на рівне визнання в рамках закону”, – написав він.

Мадригал-Борлоз прирівняв “мову ворожнечі” проти ЛГБТ-ідентифікованих людей до “позиціонування [ЛГБТ] як загрози традиційній сім’ї та інтерпретації релігійних доктрин для виключення і заохочення насильства і дискримінації щодо гомосексуальності й гендерної неконформності”.

Релігійні свободи, додав він, не є адекватним правовим захистом для тих, хто використовує свої переконання не тільки для насильства, але й для “заперечення прав людини ЛГБТ”.

“Насильницькі та дискримінаційні позиції, засновані на упередженнях, виходять за рамки міжнародного правового захисту релігійних або інших переконань”, – сказав він.

Мадригал-Борлоз – той самий радник ООН, який у 2020 році закликав до міжнародної заборони так званої “конверсійної терапії”, яка вже заборонена в кількох штатах США.

Хоча доповідь не встановлює ніякої нової політики або керівних принципів ООН, Офіс незалежних експертів, який працює на добровільних засадах, виступає в якості “очей і вух” органу і представляє рекомендації, засновані на його висновках.

Що ж все це означає для християн та людей інших віросповідань?
Аріель Дель Турко, директор Центру релігійної свободи при соціально-консервативній правозахисній організації Family Research Council та співавтор книги “Героїчна віра: Надія серед глобальних переслідувань”, назвала звіт “приголомшливим” і попередила, що він потенційно може закласти основу для більшого релігійного втручання з боку ООН.

Дель Турко зазначив, що, хоча звіт має на меті вирішити проблему насильства проти ЛГБТ-ідентифікованих груп, в ньому йдеться не про насильство, а про “нездатність релігійних груп підтвердити ідентичність або поведінку ЛГБТ”.

“Таким чином, незалежний експерт ООН, який робить цю доповідь і нібито намагається знайти спосіб співіснування прав ЛГБТ і релігійної свободи, ми бачимо, що навіть в основі доповіді лежить величезне піднесення прав ЛГБТ”, – сказала вона в інтерв’ю The Christian Post.

“І тому для [радника ООН] це справжня проблема, і він намагається залучити релігійні групи до утвердження цих ідентичностей і поведінки”.

Іншим тривожним питанням, за словами дель Турко, є те, що з цією доповіддю ООН, схоже, виступає в ролі богословського або ідеологічного авторитету для релігій світу.

“По суті, цей експерт ООН каже релігійним групам, що ми самі неправильно інтерпретуємо наші власні релігії, і насправді, наші релігії, ймовірно, схвалюють деякі види ЛГБТ-поведінки, схвалюють гендерну ідеологію, – сказала вона. “Це надзвичайно радикально”.

Дель Турко зазначила, що на карту поставлено не лише релігійну свободу, але й свободу слова.

Вона вказала на один з розділів доповіді ООН під назвою “Мова ненависті й підбурювання”, який включає в себе обговорення того, як релігійні громади обговорюють ЛГБТ-тематику.

“Наприклад, коли християнські громади говорять про гріх, згідно з їхнім розумінням Біблії, це є проблемою для цих ЛГБТ-активістів, які зараз керують Організацією Об’єднаних Націй”, – сказала вона.

“Я думаю, що це просто рецепт для все нових і нових порушень релігійної свободи в усьому світі”.