Архиєпископ Пенья Парра: для Папи родина Ульмів - символ незламних цінностей
  • Суб, 09/09/2023 - 17:53

Заступник Державного Секретаря із загальних питань надіслав від імені Папи Франциска подяку авторам книги про родину Ульмів, яка в неділю буде проголошена блаженними Католицької Церкви.

«Нехай же жертва родини Ульмів та їхніх дітей, які без вагань віддали своє життя, щоб допомогти восьми людям єврейського походження, стане для нас і для майбутніх поколінь символом цінностей, які не можна зраджувати навіть під загрозою смерті», – написав aрхиєпископ Едґар Пенья Парра, Заступник Державного Секретаря із загальних питань, у листі від імені Папи на ім’я ректора Люблінського католицького університету о. проф. Мирослава Калиновського з приводу публікації книги «Вбили навіть дітей. Родина Ульмів – мученики, що допомагали євреям», яка побачила світ стараннями цієї академічної інституції.

«Святіший Отець сподівається, що нагадування про події Другої світової війни, яка призвела до знищення мільйонів людей, у тому числі багатьох невинних дітей, і Голокосту, від якого постраждали євреї, спонукатиме усі серця задуматися над поточною ситуацією в світі», – читаємо в листі, який також цитує слова Папи Франциска про те, що світ «переживає фрагментарну третю світову війну». «Авторів, видавців, Люблінський Католицький Університет Івана Павла ІІ – ініціаторів і тих, хто працює над виданням цієї книги – а також усіх читачів – Святіший Отець ввіряє Богові в молитві і від усього серця благословляє», – читаємо в листі з Ватикану.

Книга розповідає про життя та мученицьку смерть родини Ульмів в контексті історії Другої світової війни та Голокосту. В книзі представлені портрети євреїв, які загинули разом з Ульмами та використано фотографії, що зробив Юзеф Ульма. Авторами публікації є італійська журналістка інформаційного агентсва ANSA Мануела Туллі та о. Павел Ритель-Андріанік, керівник польської редакції Радіо Ватикану - Vatican News, заступник директора Центру Гешеля при Люблінському католицькому університеті.

У неділю, 10 вересня 2023 р., у селі Маркова, де проживала родина Ульмів, відбудеться беатифікація Юзефа, Вікторії та їхніх семи дітей, убитих у березні 1944 року за допомогу євреям. Разом з кардиналом Марчелло Семераро, Префектом Дикастерії в справах визнання святих, який звершить акт проголошення блаженних, Святу Месу будуть співслужити приблизно 80 кардиналів і єпископів та 1000 священиків з Польщі та з-за кордону. Понад 32 тисячі вірян виявили бажання взяти участь у богослужінні. Серед інших буде присутній також Головний рабин Польщі.