Британський єпископ: шлюб “під загрозою повного знищення”
  • Пон, 23/10/2023 - 19:10

Інститут шлюбу не просто переживає “катастрофічний занепад”, але й ризикує бути повністю знищеним, попереджає єпископ із Великобританії.

Під час проповіді 14 жовтня на Літургії з нагоди єпархіального святкування шлюбу єпископ Марк Дейвіс зі Шрусбері, Англія, сказав до зібраних подружніх пар: “Важко уявити, що за трохи більше ніж півстоліття обітниці, які ви дали, покликання, яке ви обрали, ставатимуть усе більш винятковими. Настільки винятково в ці перші роки 21-го століття, що останні статистичні дані показують зменшення шлюбів на нашій землі на 61%, найменшу кількість пар, які одружуються за майже два століття, і вперше в нашій історії більше дітей народжується поза шлюбом, ніж у домах одружених людей”. Про це повідомляє CNA.

Він продовжив: “Здається, заголовки не перебільшують, коли говорять не просто про катастрофічний занепад, а й про зникнення шлюбів у Великобританії. Соціальні наслідки такої втрати лише починають усвідомлюватися, не в останню чергу для благополуччя дітей”.

Далі Дейвіс оптимістично говорив про надію, яку пропонує християнський шлюб, кажучи: “У момент нашої історії, коли шлюб усе більше втрачається з поля зору, свідчення, яке ви дали, просто живучи за шлюбними обітницями у всіх випробуваннях та труднощах, – це не маленька річ і сьогодні світить усе яскравіше”.

“Християнське покликання подружжя виступає як запрошення для нових поколінь вірити і йти тим же шляхом: мати відвагу давати такі ж дивовижні обітниці, будувати стабільний і люблячий дім для своїх дітей вже самою своєю вірністю, і з тією самою молитвою, щоби Господь захистив єдність їхніх сердець і привів їх разом до старості”.

Літургія за подружжя відбулася в храмі Св. Колумба в Честері, північно-західна Англія.

Під час Літургії єпископ сказав, що пари, які відвідують службу, зібрали “1275 років вірно прожитих у шлюбі”, що, за його словами, є “неоціненним добром”.

Серед присутніх пар були Ллойд і Шейла Хейс із Ромілі, графство Чешир, які цьогоріч святкуватимуть 70 років шлюбу. Вони одружилися у віці 20 і 18 років відповідно і зараз у них восьмеро дітей, 23 онуків та дев'ятеро правнуків.

За даними Управління національної статистики Великобританії, у 2021 році в Англії та Уельсі було дозволено 113 505 розлучень, що на 9,6% більше порівняно з 2020 роком, коли було 103 592 розлучення.

За даними Marriage Foundation, що займається дослідженням розпаду сімей у Великобританії, до 14 років 46% дітей не живуть із обома біологічними батьками.