Човен Петра: репродукція, яка прикрасила Ватиканські музеї
  • Суб, 21/10/2023 - 15:13

Нещодавно колекція Ватиканських музеїв поповнилася копією човна з часів життя Ісуса. Саме такий човен міг належати апостолам, що займалися рибальською справою.

Від 10 жовтня 2023 р. увагу відвідувачів Ватиканських музеїв привертає важливий об’єкт – точна копія стародавнього човна часів Ісуса, знайдена 1986 року на дні Тиверіадського озера, який зберігається в музеї Іґала Аллона в Ґеннесареті. У березні цю репродукцію, названу «Човен Петра», яку виготовило підприємство родини італійських корабельників Апреа, подарували Папі Франциску, а він розпорядився передати його до Ватиканських музеїв, де його помістили біля входу, де також виставлені різні моделі плавзасобів з усього світу, подаровані Папам Римським. Під час прес-конференції директорка Ватиканських музеїв Барбара Ятта розповіла про особливості цієї знахідки.

«Свідок» євангельських подій

«Це красивий і символічний об'єкт, яким Папа Франциск хотів поділитися з якомога більшою кількістю людей», – зазначила директорка Ватиканських музеїв. Вона пригадала, що оригінал човна був знайдений на березі Тиверіадського озера в 1986 році, під час раптового спаду води. Завдяки проведеним дослідженням різного виду, науковці стверджують, що човен датується часом проповідницької діяльності Ісуса. Розміри і вигляд човна характеризують його як такий, що використовувався для риболовлі та міг вмістити чотирьох веслярів і близько десятка людей. Таким чином, він ймовірно, належав до того ж типу човнів, про який згадується у євангельських розповідях про чудесний улов риби і втихомирення бурі.

Значення нового об’єкта експозиції

«Човен розповідає про наше походження, це символ Церкви, того, чим ми є сьогодні. Човен Петра представляє труднощі, з якими ми стикаємося в нашому повсякденному житті, але також запрошення Ісуса довіритися Богові, звернене до Петра і учнів, які вагалися і сумнівалися, чи варто відпливати на глибінь. Тому це прекрасне послання», – сказала Барбара Ятта. У цьому контексті вона не оминула увагою і сьогоднішню драму, яка пов’язана із Святою Землею. За її словами, це важкий час, але Христове запрошення не боятися, про що свідчить євангельська історія з утихомиренням бурі, «відкриває наші очі на надію».