Директор «Renovabis»: Бог, Який відновлює обличчя землі, відновить Україну
  • Срд, 15/02/2023 - 17:38
Організація Католицької Церкви в Німеччині для допомоги Церкві у східній Європі «Renovabis» цього року відзначає 30-у річницю від свого заснування. Про те, як війна вплинула на діяльність цієї організації в Україні, про допомогу, яку вони надіють різним верствам населення, в інтерв’ю для Радіо Ватикану розповів Генеральний директор «Renovabis» отець Томас Швартц.

«Український народ – це народ-мученик, але він завжди піднімається і показує, що не здається, а думає про власне майбутнє. І як організація “Renovabis”, назва якої походить із слів псалма “Ти відновлюєш обличчя землі” (Пс 104, 30), ми хочемо допомогти, щоб Україна також могла відновитися», – наголосив в інтерв’ю для Радіо Ватикану – Vatican News Генеральний директор цієї організації отець Томас Швартц.

Зміна напрямку

«Renovabis» – організація Католицької Церкви в Німеччині для допомоги Церкві у східній Європі – цього року відзначає 30-у річницю від свого заснування. Її очільник зазначив, що протягом цих років вони допомагали Церквам в Україні розбудовувати храми та розвивати душпастирську діяльність в громадах, а тепер через агресію з боку Росії, вони були змушені повністю переглянути спосіб допомоги. «Нам довелося дбати про те, щоб люди мали укриття, які захищають їх від бомб і ракет, – зазначив він. – Ми повинні були фінансувати аварійні генератори електроенергії в ситуації, коли російські ракети навмисно знищували енергопостачання та інфраструктуру країни. Минулого року ми змогли підтримати понад 140 проектів на суму понад 10 мільйонів євро».

Отець Томас Швартц додав, що їм вдалося не лише надавати гуманітарну допомогу, але й підтримати проекти, завдяки яким вони «могли показати людям в Україні, що вони мають майбутнє в своїй країні». Йдеться, наприклад, про надання стипендій для студентів Українського Католицького Університету (Львів), які не можуть оплатити навчання. «І це для їхнього майбутнього, – наголосив священик, – тому що Україна має майбутнє, яке потрібно формувати, власне, через навчання і таким чином творити кращу, красивішу і вільнішу країну».

Великодушність жертводавців і допомога найбільш уразливим

Очільник фундації «Renovabis» підкреслив, що це стало можливим завдяки неймовірній щедрості, яку виявили жертводавці. «Народ розділив долю України, – наголосив він. – Україна справді є частиною Європи, і вона має стати частиною Європи політично, так само, як вона завжди була частиною Європи культурно».

Отець Томас вказав також на важливість не забувати під час війни про найбільш уразливих, – хронічно хворих, осіб з інвалідністю, похилих віком, – «щоб ці люди, яким і так важко, не постраждали двічі від цієї страшної війни». В цьому контексті він розповів, що їхня організація підтримує також деякі лікарні в Івано-Франківську і у Львові.

Досвід відвідин України

У липні минулого року отець Томас Швартц відвідав Україну. Він побував у Львові та в Києві. «Я був у Бучі та Ірпені, – розповів він, – і бачив ці жахливі звірства, які мене приголомшили. Я б не повірив, що в Європі, на континенті, який називає себе цивілізованим, щось подібне знову стане можливим, що людей, які переходять вулицю, просто розстрілюють і вбивають, катують і принижують їхню гідність». Священик додав, що все побачене його дуже вразило і що він «більше зрозумів беззастережну волю українського народу боронитися проти цього варварства».

Він висловив сподівання, що настане мир, і «що це буде справедливий мир, який поважає право України на репарації, право України на цілісність її території та на відшкодування за невимовні страждання, яких зазнали люди скрізь, де було вторгнення». Він додав, що за мир потрібно молитися, і тому 24 лютого «Renovabis» запрошує всіх вірних Німеччини до молитви за мир. «Ми закликатимемо молитися за мир, за справедливий мир, в якому жертви не забуті, але дійсно стають центром молитви, але також і миру», – підкреслив він.

Допомагати, щоб Україна мала майбутнє

«Кожен, хто стикається з цією війною, помічає, що раптом починає набагато сильніше, ніж до того, мислити у вимірах добра і зла, правильного і неправильного, – зазначив отець Швартц, ділячись думками про те, як події в Україні вплинули на нього. – Ви бачите, що захищати країну – це добра справа, навіть якщо це робиться зі зброєю, про що я, мабуть, і уявити не міг раніше».

Стосовно майбутнього України, він зазначив, що подібно до того, як деякі шрами болять багато років, «так і багато речей в цій країні будуть болісними для людей». «Україна не вперше страждає, – зауважив він. – Подумаймо про Голодомор. Ми маємо пам’ятати, що мільйони людей загинули в Україні раніше, вони зазнавали переслідувань. І тому цей народ для нас теж у певному сенсі народ-мученик, але він завжди встає і показує, що не здається, а думає про своє майбутнє. І як організація “Renovabis”, назва якої походить із слів псалма “Ти відновлюєш обличчя землі” (Пс 104, 30), ми хочемо допомогти, щоб Україна також могла відновитися, мати майбутнє, з нами у спільній, вільній, демократичній Європі, де люди хочуть дарувати одні одним майбутнє і де вони мирно ставляться одні до одних. Європейський Союз спромігся це зробити протягом останніх 70 років, і ми бажаємо лише того, щоб Україна колись приєдналася до цієї спільноти та змогла насолоджуватися та жити цими плодами миру».