Хорватські греко-католики вернулися у Пакрац
  • Нед, 26/10/2014 - 11:01

25 жовтня цього року вперше за два століття греко-католики знову відслужили Божественну Літургію у хорватському місті Пакрац, яке свого часу було осередком Славонської греко-католицької єпархії. Літургію відслужили греко-католицькі священики Жумберацького деканату Крижевацької єпархії, головним служитилем Літургії був вікарій Крижевацької єпархії о. Мілан Вранешічь. Про це повідомляє католицька інформаційна агенція ІКА.

315 років тому Апостольський Престіл заснував для греко-католиків на теренах теперішньої Хорватії ще одну єпархію – Славонську, проте переслідування з боку православних сербів та волохів, які усе більше доселялися на цю територію, практично винищило греко-католиків у Славонії, змусивши велику частину їх відселитися на територію гористого Жумберку на словенсько-хорватському прикордонні.

Після Божественної Літургії священики благословили територію, на якій буде збудовано церкву. Також отці й миряни відвідали цвинтар у Пакраці, де на гробі першого славонського єпископа владики Петронія Любібратічя відслужили панахиду.