Єп. Баррон: Церква роками шукає шляхів євангелізації і синод також слугує цьому
  • Пон, 21/08/2023 - 15:03

“Синод буде дебатами про те, який шлях обрати, щоби краще євангелізувати”, – пояснює єпископ Роберт Баррон, один із делегатів американського єпископату на жовтневе синодальне зібрання у Ватикані. – “Ця подія може мати велике значення для Церкви, тому що її метою є глибше розуміння ролі християн у сучасному світі, що вестиме до відновлення”.Про це повідомляє Vatican News.

Зовнішні спостерігачі часто вбачають у синодальному процесі демократизацію Церкви і з цієї точки зору загальноцерковне зібрання видається своєрідним парламентом. Однак єпископ Баррон зазначає, що така калька хибна. Він нагадує, що Папа неодноразово говорив, що Синод не є парламентом чи демократичним процесом. Він також пояснює, що предметом обговорення на засіданнях буде не доктрина, а стратегія. Багато людей, особливо на Заході, з різних причин відчувають себе відчуженими від Церкви. тож ідеться про запитання: що ми можемо зробити, щоб до них дістатися і знову їх залучити?

Питання може звучати банально, але реальність, яка за ним стоїть, дуже складна. Єпископ Баррон зазначає, що після ІІ Ватиканського Собору всі папи по-особливому стикалися з ним. Вони хотіли, щоб євангельське послання мало силу і доходило до людей. На його думку, відразу після Собору багато католиків неправильно сприйняли цю подію. “Церква часто зводилася до етики, а точніше кажучи, до питань соціальної справедливості”, – каже ієрарх. Він додає, що, звісно, прагнення до справедливості заслуговує похвали; проте проблема виникає тоді, коли доктринальні питання, пов’язані з християнською вірою, ігнорують та відсувають на другий план.

Американський єпископ також зазначив, що Синод ідеально вписується у весь понтифікат Франциска. “Папа на початку сказав: “Церква, що виходить”. Тож він хоче Церкви, яка не застрягла в захристії, а виходить із радісним посланням Євангелія”, – говорить єпископ Баррон. Перша сесія загальноцерковного Синодальнго Зібрання розпочнеться 4 жовтня 2023 року.