Кардинал Берк про dubia: це не опозиція до папи, а турбота про Церкву
  • Пон, 02/10/2023 - 18:40

Dubia не націлені на папу. Вони є виявом турботи про добро Церкви, тобто про добро душ. Запитання до Святішого Отця – постійна практика Церкви, яка надзвичайно допомагає чітко формулювати вчення Церкви.

Кардинал Реймонд Лео Берк, один із підписантів dubia, розповів про ініціативу в інтерв’ю National Catholic Register.

Ініціатива кардиналів “відповідає постійній практиці Церкви”, згідно з якою “вірні, в тому числі кардинали, які несуть особливу відповідальність за життя Церкви, мають обов'язок повідомити святих пастирів Церкви – а особливо єпископа Риму  – про серйозні занепокоєння щодо доктрини та дисципліни Церкви”, – сказав кардинал Берк.

“Ця практика принесла Церкві великий скарб доктрини та дисципліни завдяки відповідям Єпископа Риму та окремих пап на dubia чи поставлені їм запитання. Частина з усіх цих відповідей, наданих упродовж століть, була кодифіковані в Кодексі Канонічного Права. Dubia, або запитання, ставляться таким чином, що вимагають чіткої та недвозначної відповіді, для добра Церкви, тобто для добра душ”, – наголосив він. Як зазначив кардинал, питання добра душ тут найважливіше, ні в якому разі не йдеться про те, щоби “стати в опозицію до папи”.

“Була б велика шкода, якби дебати стосувалися особи папи, а не найважливіших доктринальних і дисциплінарних питань, які піднімає майбутній Синод про Синодальність”, – додав він.