Кардинал Каспер все більше віддаляється від Католицької Церкви
  • Нед, 11/05/2014 - 01:37

Кардинал Вальтер Каспер баналізує критичну думку Конгрегації науки віри щодо ліберальних і мажоритарних течій американських монахинь. Це свідчить про те, що сам кардинал відсовується від Католицької Церкви

Минулого тижня з представниками сестер зустрівся префект конгрегації кардинал Герхард Мюллер. Він закинув їм підтримку американської авторки-богослова Елізабет Джонсон, погляди котрої скритикувала доктринальна комісія єпископату США, оскільки вони містять серйозні доктринальні помилки. Кардинал Мюллер висловив також занепокоєння гностичними впливами, які ставлять монахинь поза Церквою і християнською вірою. Він зазначив, що ситуація є серйозною.

Стосовно закидів кардинала Мюллера висловився кардинал Вальтер Каспер, котрий тими днями перебував у США. За його словами, вони є прикладом вузького мислення, характерного для Римської Курії. «Якщо в тебе є проблеми із настоятельками монаших чинів, то мусиш з ними дискутувати, вести діалог, обмінюватись поглядами», – зазначив кардинал Каспер і додав: «Мабуть, сестрам доведеться щось змінити. І, швидше за все, також і Конгрегація науки віри мусить трохи змінити свою ментальність». Кардинал Каспер теж запевнив, що підтримує богослова-феміністку, котрій американський єпископат закидає серйозні доктринальні помилки. Кардинал нагадав, що св. Тому Аквінського у свій час засудив його єпископ. «Тому вона в хорошій компанії», – зазначив кардинал.

Виступ кардинала Каспера є черговим актом медійного заворушення навколо Ватикану. 81-річного кардинала Каспера, котрий в Апостольській Столиці вже не виконує жодних функцій, негласно представляють як «богослова Папи». На противагу позиції кардинала Каспера, Папа Франциск цілком поважає позицію Конгрегації науки віри і її префекта. Нещодавно він підтвердив, що це найважливіша конгрегація у Ватикані, завданням якої є врегулювання невирішених богословських питань, а вислови її префекта не є приватною думкою.

За матеріалами fronda.pl