Кардинал Комастрі: св. Іван Павло ІІ жертвував свої страждання за сім’ю
  • Срд, 13/12/2023 - 14:18

Іван Павло ІІ мав відвагу протистояти байдужості, яка панувала по відношенню до Марії в перші роки після Собору. За словами кардинала Анджело Комастрі, багаторічного вікарія трьох останніх понтифіків, він з силою і переконанням відновив у Церкві набожність до Марії як невід’ємну частину Євангелія. Він підкреслює, що головним аспектом понтифікату Івана Павла ІІ була боротьба за сім’ю. Він також жертвував свої страждання заради цієї справи, про що публічно зізнався під час молитви «Ангел Господній» у 1994 році. Про це пише Римсько–Католицька Церква в Україні з посиланням на Vatican News.

Намагаючись кількома словами охарактеризувати надзвичайне служіння папи-поляка, кардинал Комастрі зазначає, що його життя було постійним послухом Євангелію Ісуса, і саме за це люди його любили. «Ми розпізнали в його житті незмінне Євангеліє, яке несе світло і надію черговим поколінням християн», – розповідає кардинал.

Відповідаючи на запитання про найважливіший аспект вчення Івана Павла ІІ, він вказав на захист сім’ї як Божого задуму, записаного в книзі життя. «Він захищав цей інститут, коли поширювалася плутанина і суспільна агресія проти сім’ї, в несамовитій спробі написати анти-буття, контрзадум Творця», – підкреслив кардинал Комастрі. Пояснюючи, чому Церква надає таке велике значення сім’ї, він послався на досвід великих святих, які, озираючись на своє життя з роками, усвідомлювали, як багато вони зобов’язані своїм батькам. Це стосується і самого Кароля Войтили, який згадував, що його віра була сформована прикладом батька. «Після Бога я всім завдячую Марії та моїй матері», – казав, у свою чергу, дон Боско. Свята Тереза з Лізьє зазначала: «Я народилася у Святій Землі, і нею були мої батьки». «Я не носив би сьогодні єпископського персня, – писав святий Пій Х до своєї матері, – якби ти не носила свій шлюбний перстень вірно і гідно». «Ми були дуже бідні, – згадував інший святий, папа Іван XXIII, – але якою прекрасною була моя сім’я, вона була сповнена Бога». Перераховуючи приклади святих, які були сформовані своїми сім’ями, кардинал Комастрі насамкінець посилається на слова засновниці Місіонерок Милосердя: «Ніколи не було б Матері Терези з Калькутти, якби не приклад моїх батьків». Він визнає, що це дуже гарні свідчення, але чи багато дітей сьогодні можуть так сказати про себе. Якби вони могли, світ був би іншим, а їхні серця були би сповнені радості», – підкреслює близький співробітник Івана Павла ІІ в інтерв’ю щомісячному журналу «Il Timone».