Кардинал Паролін: угода між Святим Престолом та В’єтнамом – новий початок взаємної пошани
  • Птн, 28/07/2023 - 14:43

Коментуючи домовленість між Святим Престолом та Урядом Соціалістичної Республіки В'єтнам про статус Папського представника-резидента, Державний Секретар Святого Престолу поділився її особливостями, які надають можливість для розвитку католицьких спільнот у В’єтнамі, шануючи місцеві традиції та спільні цінності.

У четвер, 27 липня 2023 р., в рамках візиту до Ватикану Президента В’єтнаму Во Ван Тхуонга, який зустрівся з Папою Франциском, Святий Престол та Уряд Соціалістичної Республіки В'єтнам досягли домовленості щодо статусу Папського представника-резидента та відкриття Офісу Папського представника-резидента Святого Престолу у В'єтнамі. В інтерв’ю для Vatican News Державний Секретар Святого Престолу кардинал П’єтро Паролін розповів про особливості досягненої угоди, зазначаючи, що вона є результатом добрих і шанобливих взаємин на інституційному та церковному рівнях.

Передумови нової угоди

Дипломат пригадав, що відносини з владою В’єтнаму почалися ще за понтифікату Папи Івана Павла ІІ в 1989 році, коли кардинал Роже Ечегарай, тодішній президент Папської ради «Справедливість і мир», зміг здійснити офіційний візит до В’єтнаму. «Ідея Івана Павла ІІ полягала в тому, щоб відкрити шляхи діалогу через теми справедливості та миру, характерні для вчення та щоденного свідчення Церкви. У такий спосіб розпочалася практика щорічних візитів делегації Святого Престолу, присвячених частково контактам з урядом, а частково зустрічам з дієцезіальними спільнотами», – сказав Державний Секретар Святого Престолу. Говорячи про різного роду зустрічі між двома сторонами, він підкреслив, що в їхній основі завжди була взаємна повага і бажання рухатися вперед, не приховуючи своїх позицій, а щиро обговорюючи їхній зміст та їхню мотивацію.

«Слід зазначити, що єпископська конференція завжди була залучена до цього процесу і пропонувала власні рефлексії та оцінки. Відтак відбувався поступовий процес, без прагнення отримати негайний кінцевий результат, сприяючи поступовому узгодженню принципу релігійної свободи з місцевими законами та звичаями», – поділився він, додаючи, що такі кроки стали важливими умовами для служіння місцевої Церкви та підтримки відносин з дипломатичними представництвами, присутніми у В'єтнамі. Дипломат звернув увагу, що в діалозі між Святим Престолом та владою В’єтнаму на порядку денному завжди були питання поваги до свободи віросповідання та турбота про створення середовища для діяльності й розвитку католицьких спільнот В’єтнаму. «Таке наставлення з в’єтнамської сторони було помічено в процесі призначення єпископів, в якому протягом цих років не виникало особливих труднощів», – зауважив дипломат.

Особливість папського постійного представника у В’єтнамі

Одне із запитань стосувалось нової угоди про статус представника Папи у В’єтнамі. «Папський представник-резидент покликаний сприяти сопричастю між Святим Престолом і місцевою Церквою, а також допомагати і підтримувати останню в усіх її складових, беручи участь у церковних ініціативах та богослужіннях. Що стосується аспектів, які ми могли б визначити як цивільні, Папський представник-резидент, як це відбувається з Нунціями, має завдання зміцнювати дружні стосунки між Святим Престолом та урядом В’єтнаму і матиме змогу брати участь у звичайних зустрічах та прийомах дипломатичного корпусу, а також в особистих зустрічах з дипломатами, завжди відповідно до законодавства країни та в дусі взаємної довіри та добрих двосторонніх відносин, які існують на сьогоднішній день», – відповів кардинал Паролін. Таким чином, представник Папи може бути свого роду «мостом» для подальшого покращення відносин між В’єтнамом і Святим Престолом.

Майбутнє спільних відносин

Відповідаючи на питання про власне бачення майбутніх взаємин між Святим Престолом та В’єтнамом, дипломат насамперед вказав на одну з притаманних рис в’єтнамського народу: скромну працелюбність. «У контактах з ними я міг відчути глибоку здатність до роботи, не лише фізичної, але в сенсі зусиль, яких вони докладають у всьому, що роблять. Така характеристика може породити зарозумілість; натомість, в’єтнамці завжди зберігають скромне та шанобливе наставлення, і навіть якщо вони гордовиті, то здатні пристосуватися до будь-якої ситуації, подібно до бамбука, який гнеться, але не ламається», – зауважив очільник Державного Секретаріату. На його думку, саме ця особливість спонукає його вірити, що майбутнє кличе обидві сторони прямувати шляхом вперед, щоб продовжувати мандрувати разом, без претензій чи поспіху досягти відразу якоїсь іншої мети, але з готовністю тих, хто хоче зіставляти позиції, щоб знайти найкраще рішення. «Ця угода означає не лише досягнуту мету, але радше новий початок в ім’я взаємної пошани та довіри», – сказав на завершення кардинал Паролін.