Католикам Вінничини передали у власність храм
  • Нед, 19/07/2015 - 14:36

В Барі костел Святої Анни передали у власність релігійної громади. Відповідне розпорядження голова Вінницької облдержадміністрації Валерій Коровій підписав ще 10 червня цього року.

В документі зазначено: «Передати пам’ятку архітектури місцевого значення – комплекс культових будівель та споруд костелу Святого Миколая (Святої Анни) релігійній організації за актом приймання – передачі».

Підкреслимо, що костел Святої Анни в місті Бар – один з кращих прикладів неоготики у всій Україні.

Крім того, його унікальність ще й у тому, що це єдиний в нашій державі випадок, коли два храми різних конфесій розташовані так близько – костел буквально межує з православною церквою – їх розділяє лише невеличкий кований паркан.

Побудований на самому початку 19 століття, католицький храм залишається однією з найбільш яскравих і пам`ятних архітектурних будов. Гострі шпилі, пишний екстер`єр з рельєфною ліпниною і благородні форми – все це присутнє в будові костелу.

Храм побудували ще в 1811 році. Згідно з історичними даними, які наводить ua.igotoworld, костел створювали для чину домініканців, настільки популярного серед західних католиків 18 століття. Протягом багатьох років ця частина Вінницької області перебувала під владою польського дворянства, яке встигло укоренити католицьку віру на тутешніх землях, чим пояснюється архітектурний стиль даного храму, а також інших святинь Бара.

Костел Святої Анни має по-справжньому легендарну історію, яка бере свій початок з часів середньовіччя. Вважається, що ще в 1500-х роках на цьому місці вже стояла церква, яку пізніше збільшували і перебудовували. Імовірно, костел міг носити іншу назву – Святого Миколая. З тих пір було внесено чимало змін у внутрішній устрій храму і його зовнішній вигляд. Сучасного вигляду він набув в 1908 році.